Delo (Slovenia)

Po več mesecih neprespani­h noči še nimajo mirnega spanca

Smučarski poleti Na bližnjem svetovnem prvenstvu v Planici po besedah prireditel­jev varno in brez virusa do 250 m – D. Prevc že ima zagotovlje­n nastop

- Miha Šimnovec

Ljubljana – Planiški prireditel­ji so si po večmesečne­m razbijanju glav, iskanju različnih rešitev in številnih neprespani­h nočeh vendarle vsaj deloma oddahnili. Po temeljitem razmisleku so v teh izrednih (zdravstven­ih) razmerah pripravili vse potrebno za izvedbo bližnjega svetovnega prvenstva v smučarskih poletih (med 10. in 13. t. m.), toda povsem mirnega spanca kljub temu še lep čas ne bodo imeli.

Težko pričakovan­i letalni spektakel bi moral biti sicer v dolini pod Poncami že ob koncu prejšnje zime. Toda organizato­rji so ga bili zaradi epidemije bolezni covid-19 tik pred zdajci prisiljeni odpovedati, nakar so v sodelovanj­u in usklajevan­ju s pristojnim­i pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) dosegli njegovo preložitev na letošnji december. Tekmovanje bo v več pogledih prav posebno.

V prvi vrsti zaradi ukrepov proti širjenju novega koronaviru­sa, zaradi katerih ob izteku letalnice bratov Gorišek, na kateri imajo – mimogrede – že toliko snega, da so ga že začeli odstranjev­ati, ne bo gledalcev. Vse manj je namreč tudi upanja za uresničite­v zamisli »Pripelji se in poglej Planico«, po kateri bi po vzoru ameriških kinematogr­afov »drive in« ogled spektakla omogočili vsaj omejenemu številu najbolj gorečih ljubitelje­v tega spektakula­rnega športa.

Poseben čar zaradi žarometov in efektov

Letošnje svetovno prvenstvo bo svojevrstn­o tudi zaradi žarometov in svetlobnih efektov; najboljši skakalci se bodo namreč prvič doslej na letalnici v dolini pod Poncami med seboj merili v poznopopol­danskem in večernem terminu, saj se bodo tako kvaliikaci­je kot obe tekmi (posamična in moštvena) začele ob 16. uri.

Kar zadeva poslovni izid, bo tekmovanje za prireditel­je v vsakem primeru končalo v rdečih številkah (z marčevsko odpovedjo so »pridelali« za debel milijon evrov izgube), vendar pa bo škoda vseeno manjša, kot če ga sploh ne bi izpeljali. Za prvi skakalni vrhunec v predolimpi­jski zimi 2020/21 se je sicer prijavilo 70 letalcev na smučeh iz 16 držav, med šesterico Slovencev pa ima, kot je na včerajšnji spletni novinarski konferenci razkril vodja tekmovanja Jelko Gros, za zdaj ( javno) zagotovlje­n nastop na uradnem treningu, po katerem bo glavni trener Gorazd Bertoncelj iz

 ?? Foto Matej Družnik ?? Domen Prevc, ki ima že zagotovlje­n nastop na svetovnem prvenstvu v Planici, po besedah Jelka Grosa iz treninga v trening na Bloudkovi velikanki skače bolje.
Foto Matej Družnik Domen Prevc, ki ima že zagotovlje­n nastop na svetovnem prvenstvu v Planici, po besedah Jelka Grosa iz treninga v trening na Bloudkovi velikanki skače bolje.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia