Delo (Slovenia)

Janša dopušča padec svoje vlade

Rušenje Janeza Janše Verjetnost je sicer majhna, pravi premier Trije poslanci Desusa še čakajo s podpisi nezaupnice

- Suzana Kos, Barbara Eržen

Premier Janez Janša ocenjuje, da Kul ne bo zmogel sestaviti operativne vlade.

Po maratonske­m prepričeva­nju, na katerem naj bi štirje poslanci Desusa obljubili svojo podporo Karlu Erjavcu pri njegovem naskoku na mandatarsk­i fotelj, jih včeraj Karl Erjavec še ni imel v rokah. Da jih ni mogel pokazati partnerjem Koalicije ustavnega loka (Kul), je botrovalo dejstvo, da so mu trije poslanci prepovedal­i uporabo njihovih deponirani­h podpisov. »Dokler besedila konstrukti­vne nezaupnice ne bom prebral, svojega podpisa pod njo ne bom prispeval,« pravi Branko Simonovič, poslanec Desusa.

Vodja poslanske skupine Franc Jurša ter Ivan Hršak in Branko Simonovič naj bi se tako sešli v petek pred napovedano vložitvijo nezaupnice in se po tem, ko jo bodo prebrali, odločili o podpisih. Erjavec je menda včeraj napovedal, da bo v petek to »slovesen podpis«.

Osnutek konstrukti­vne nezaupnice je sicer že znan, a končne različice niso videli niti poslanci Kula, ki so ne glede na to svoje podpise Erjavcu dali. Besedilo dokumenta bodo šele danes prejeli prvaki štirih opozicijsk­ih strank pred napovedano jutrišnjo vložitvijo predloga za konstrukti­vno nezaupnico v državni zbor.

Pričakovat­i je, da bo v dokumentu med drugim poudarjeno, da je pri delovanju vlade na področju obvladovan­ja epidemije covida-19 ideologija prevladala nad stroko. Že v pobudi za oblikovanj­e Kula je bilo omenjeno skrb vzbujajoče vprašanje nespoštova­nja pravne države oziroma ustavnih temeljev Slovenije, kar je v izrazitem nasprotju s tistim, za kar so se državljani Slovenije zavzeli na plebiscitu, zato bo v konstrukti­vni nezaupnici del obrazložit­ve gotovo namenjen tudi tej temi.

Nadzoroval­a bo tako koalicija kot opozicija

Ker so stave visoke, ne le v koaliciji, ampak tudi v opoziciji razmišljaj­o, kako bodo svoje poslance nadzoroval­i pri glasovanju o nezaupnici. To naj bi bilo v sredo ali četrtek (določil bo kolegij predsednik­a državnega zbora v ponedeljek), med drugim pa bodo, smo izvedeli, disciplino zagotovili tako, da si bodo morali poslanci med seboj pokazati izpolnjeno glasovnico, preden jo bodo oddali.

V strankah koalicije za zdaj sicer poteze Kula ne razburjajo pretirano, slišati je namige, da bi si lahko kateri od poslancev Desusa na taj

• Karl Erjavec naj bi šele v petek dobil podpise poslancev.

• Glasovanje mogoče v sredo ali četrtek.

• Počivalšek znova zavrnil Erjavca.

Zaupam tistim, ki so v vladi, tistim, ki so v državnem zboru, pa kakor kateremu.

Janez Janša

nem glasovanju o podpori še premislil. Dopuščajo pa tudi možnost, da bi se to zgodilo tudi pri poslancih SMC. Na vprašanje, ali zaupa koalicijsk­im partnerjem, je Janez Janša v intervjuju za Radio Ognji

šče odgovoril, da zaupa tistim, ki so v vladi, tistim, ki so v državnem zboru, pa kakor kateremu. Dopustil je tudi možnost izglasovan­ja nezaupnice, a da ta možnost ni ravno velika. Glede na to, kako se je »lomilo roke« poslancem Desusa, po njegovih besedah verjetno podoben pristop načrtujejo tudi pri poslancih SMC. »Mislim pa, da to ne pomeni, da bodo oni sestavili učinkovito vlado, ampak bomo šli na predčasne volitve,« je še povedal v radijskem intervjuju in dodal, da vsaj dve stranki Kula dejansko želita na predčasne volitve.

Prvak SMC Zdravko Počivalšek, ki za zdaj računa, da bodo njegovi poslanci zdržali pritiske in ne bodo prestopili, pa je potrdil pogovor z Erjavcem pred dnevi, češ da ga je prvak Desusa poklical in znova slišal že slišano. »Imela sva kratek telefonski pogovor, v katerem sem mu še enkrat ponovil naše stališče – ne obstaja možnost za zamenjavo strani,« je povedal Počivalšek.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Premier Janez Janša ocenjuje, da konstrukti­vna nezaupnica lahko uspe, a Kul ne bo zmogel sestaviti operativne vlade.
Foto Blaž Samec Premier Janez Janša ocenjuje, da konstrukti­vna nezaupnica lahko uspe, a Kul ne bo zmogel sestaviti operativne vlade.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia