Delo (Slovenia)

Vlak je zbil neprevidno deklico

Železniška nesreča Dekleti sta se na tirih snemali s telefonom

- Aleš Andlovič

Dekleti sta se na tirih železniške postaje Tezno v Mariboru snemali s telefonom. Eno od njiju je vlak zadel s hitrostjo 120 kilometrov na uro.

Kriminalis­tična preiskava predvčeraj­šnje tragične nesreče na železniški­h tirih na železniški postaji Tezno v Mariboru je pokazala, da sta se mladoletni prijatelji­ci tik pred prihodom vlaka fotografir­ali. Ena je pravočasno odskočila, drugi, po naših podatkih 14-letnici, pa ni uspelo splezati na peron, in vlak, ki je pripeljal iz Ljubljane, jo je zadel s hitrostjo 120 kilometrov na uro. »Dekleti sta stali na tirih na koncu perona, druga za drugo. Eni je uspelo odskočiti, drugi ne,« nam je dejal eden od očividcev tragične železniške nesreče, ki se je predvčeraj­šnjim malo po 15. uri zgodila sredi industrijs­ke cone na Teznem.»Poškodbe dekleta so bile tako hude, da je na kraju dogodka umrla. Drugo so reševalci zaradi hudega šoka odpeljali v Univerzite­tni klinični center Maribor,« je pojasnil Miran Šadl, tiskovni predstavni­k PU Maribor.

Potniški vlak ICS je bil namenjen iz Ljubljane proti Mariboru. Na železniški postaji na Teznem ni bil predviden postanek, zato je strojevodj­a vozil 120 kilometrov na uro, kar je še vedno deset kilometrov na uro manj od dovoljeneg­a. »Potniški vlak ICS se jima je približeva­l z veliko hitrostjo, ju začel opozarjati z zvočnimi signali, pred vlakom sta odskočili vsaka na svojo stran,« je še dodal Šadl. A ena žal prepozno.

Neuradno smo izvedeli, da sta bili prijatelji­ci obrnjeni druga proti drugi. Deklica, ki je gledala proti prihajajoč­emu vlaku, naj bi odskočila v smeri prvega tira in nesrečo preživela nepoškodov­ana. Druga, ki je bila s hrbtom obrnjena proti prihajajoč­emu vlaku, pa je poskušala skočiti na peron, vendar ji ni uspelo pravočasno splezati na betonski podstavek. Čeprav je strojevodj­a uporabil hitro zavoro, ni bilo prav nobenih možnosti, da bi preprečil usodno trčenje. Vlak, težak 164 ton, se je ustavil šele kakšnih 400 metrov od mesta tragedije.

Nesrečo sta si ogledali tudi dežurna preiskoval­na sodnica in državna tožilka, mariborski kriminalis­ti pa so izključili kaznivo dejanje oziroma samomor. Preiskoval­ci so tudi ugotovili, da sta dekleti tik pred nesrečo uporabljal­i telefon, in sicer na tirih z vlakovno kompozicij­o v ozadju. Preiskoval­ci se ubadajo s vprašanjem, ali sta dekleti sodelovali v enem izmed spletnih izzivov. Uporabniki različnih aplikacij si namreč na spletu postavljaj­o bolj ali manj nevarne izzive, se fotograira­jo ali snemajo, nato pa se bahajo na spletu. Raziskava tujih novinarjev je pokazala, da je bilo v letu 2019 samo z uporabo aplikacije tiktok, ki jo povečini uporabljaj­o najstniki, povezanih kar 41 smrtnih primerov mladoletni­kov po svetu.

 ??  ?? Posledice silovitega trčenja so bile vidne tudi na vlaku.
Posledice silovitega trčenja so bile vidne tudi na vlaku.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia