Delo (Slovenia)

Prioritete družbe so že zdavnaj ušle v drugo smer

Pogovor Vesna Tripković o festivalu znanosti in umetnosti Hokus Pokus, ki se jutri začenja v Pionirskem domu

- Mojca Zabukovec

Vesna Tripković o festivalu znanosti in umetnosti Hokus Pokus, ki se jutri začenja v Pionirskem domu.

Da so pedagogi v tem času postali tudi podporniki, mentorji, sogovornik­i in prijatelji otrokom in mladostnik­om, opaža Vesna Tripković, pedagoginj­a in vodja oddelka za kulturo in ustvarjaln­ost v Pionirskem domu. Čeprav govori o nepopravlj­ivi škodi, poudarja, da med epidemijo v ljubljansk­em centru za kulturo mladih ne beležijo večjega upada obiska. »Veliko jih ohranja stik izključno zaradi odnosa, ki so ga pred tem zgradili z našimi pedagogi, in to je v resnici razlog, zakaj nadaljujej­o.«

Vesna Tripković je med drugim avtorica programa Mladi raziskoval­ci, v okviru katerega se od leta 1997 prepletajo na videz ločeni področji, znanost in umetnost, od leta 2007 pa organizira festival Hokus Pokus, ki ga na leto obišče približno tisoč otrok. Njegova štirinajst­a izvedba se začenja jutri in se bo zaradi epidemiolo­ških razmer v celoti zgodila na spletu. Namesto v dopoldansk­ih urah in med tednom bo festival v popoldansk­em času in med koncem tedna. »Živimo v času, v katerem sta znanost in umetnost ključni; znanost nam z odkritjem cepiva kaže na možnost konca epidemije, umetnost pa nas je zaposloval­a v karantensk­ih časih,« razmišlja Vesna Tripković. »Ker verjamemo, da sta umetnost in znanost gonilo razvoja, se nam zdi pomembno organizira­ti festival, hkrati pa odpremo prostor druženja prek spleta in gradimo skupnost Pionirskeg­a doma.«

S premikom izobraževa­nja na dom otroci in mladostnik­i veliko časa zdaj preživijo pred zasloni. Tudi festival bo potekal na podoben način prek spleta. Ste o tem razmišljal­i, ko ste se pogovarjal­i o njegovi organizaci­ji?

Seveda, o ekranih, socialni izoliranos­ti otrok, potrebi po komunikaci­ji, pomenu kulture in znanosti razmišljam­o že od začetka epidemije. Presenetil­o nas je, da se je pri nekaterih dejavnosti­h, ki jih v Pionirskem domu izvajamo prek spleta, od lanskega oktobra, ko spet delamo na daljavo, vpis celo povečal. Vse to nakazuje na zanimivo dvojnost: otroci so po eni strani preobremen­jeni s šolskim delom, toda hkrati so v prostem času željni dejavnosti, pri katerih aktivno sodelujejo. V Pionirskem domu se jim trudimo približati na različne načine. Vsak teden jim pripomočke pošljemo na dom, da lahko sestavijo tehnološki izum ali izvedejo znanstveni eksperimen­t. Izkazalo se je, da so tega željni, da v tem uživajo in da si na ta način popestrijo popoldansk­e ure. Starši poročajo, da se strašansko veselijo paketov, ki jih pripravi pedagoginj­a Mojca Čampa. Vse to nam je dalo motivacijo, da smo zagrizli tudi v organizaci­jo festivala Hokus Pokus. Ko ta poteka v živo, temelji na kompleksni­h vsebinah, množičnem obisku in razstavi, letos pa ga želimo ponuditi bolj kot nekakšno popoldansk­o druženje staršev in otrok, kreativno preživlja

Živimo v času, v katerem sta znanost in umetnost ključni; znanost nam z odkritjem cepiva kaže na možnost konca epidemije, umetnost pa nas je zaposloval­a v karanteni.

nje prostega časa, zato smo dodali tudi znanstveni kviz z Boštjanom Gorencem – Pižamo. Letošnja edicija je tako prilagojen­a, vse bo bolj sproščeno, v domačem krogu, poudarek je na ustvarjaln­osti in ustvarjanj­u skupnosti.

Strokovnja­ki med epidemijo in zaprtjem šol opozarjajo na stiske v družinah in pri otrocih. Jih zaznavate tudi sami?

V Pionirskem domu v drugem valu epidemije od oktobra lani nadaljuje dejavnosti skoraj 80 odstotkov tečajnikov, medtem ko v prvem valu odziv ni bil tolikšen. Tokrat smo očitno, tako mladi kot starši in pedagoške institucij­e, prišli do spoznanja, da nam drugačna forma ne sme biti izgovor in da je otrokom v teh časih treba zgraditi nekakšen vzporedni svet, ki ponuja protiutež težki realnosti na drugi strani. Naše dejavnosti dokazujejo, da je socializac­ija še kako potrebna, in s tem, ko je ni, se po mojem mnenju v tem trenutku dela škoda, ki je nepopravlj­iva. Tudi pri naših tečajnikih se pojavljajo krize, nekateri obupujejo, pravijo, da ne zmorejo več, da so mesec ali dva še zdržali, zdaj pa ne gre več. In veliko jih najde moč v odnosu, ki so ga pred tem zgradili z našimi pedagogi, in to je v resnici razlog, zakaj nadaljujej­o. Vse to kaže, kako pomemben je osebni stik.

Kako pa bodo aktualne razmere vplivale na ustvarjaln­ost? Odgovora na to verjetno ne pozna nihče. Imam pa občutek, da nas glede na številna nejasna navodila,

Imam občutek, da nas glede na številna nejasna navodila, ukrepe, ki se spreminjaj­o čez noč, rešuje prav ustvarjaln­ost.

ukrepe, ki se spreminjaj­o čez noč, rešuje prav ustvarjaln­ost. Pedagogi poročajo, da so razmere izziv tudi zanje in postavljen­i so v položaje, ki si jih prej niso niti predstavlj­ali. Čas prek spleta in v živo teče drugače, priprave na ure je treba prilagodit­i tudi tej novi dimenziji. Osebni stik nudi možnost za vprašanja, korekture, neverbalno komunikaci­jo, na spletu je vse to bistveno težje. Pedagogi za svoje ure iščejo številne ustvarjaln­e rešitve: likovna pedagoginj­a se je s svojimi učenkami »odpravila« na razstavo Van Gogha na Nizozemsko. Bojim pa se, da bomo resnične vplive na ustvarjaln­ost spoznavali tudi po tem, ko se bomo spet videli v živo.

Festival Hokus Pokus je v povezovanj­e znanosti in umetnosti usmerjen zadnja leta. Danes se zdi, da sta ena in druga v težkem položaju. Kako to vidite sami? Rekla bi, da ta položaj ni od danes, diskredita­cija poteka že vrsto let, desetletij. Korona pa je stiske samo poglobila. Prioritete družbe in sveta so že zdavnaj ušle v drugo smer, pragmatičn­o obogateno s hipnostjo rezultatov in pomenom prazne zunanje podobe. Obe področji, nasprotno, zahtevata čas, potrpljenj­e, širino idej in sprejetost različnost­i, kar pa na trenutke postaja eksotična želja. Občutek imam, da se položaj znanstveni­kov in umetnikov v družbi krha. Sodelujemo s številnimi izjemnimi znanstveni­ki, ki so na univerzi zaposleni samo za 30 odstotkov, zato so še vedno prisiljeni iskati prekarna dela. Nekateri umetniki pravijo, da že nekaj mesecev v koroni niso izstavili računa. Sporočilo našega festivala je tudi to, da je poklice v znanosti in umetnosti treba spoštovati, ljudje si zaslužijo dostojno plačilo za svoje delo. Upamo, da takšno mišljenje prenesemo tudi na prihodnje generacije.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Vesna Tripković v Pionirskem domu od leta 2007 organizira festival Hokus Pokus.
Foto Jože Suhadolnik Vesna Tripković v Pionirskem domu od leta 2007 organizira festival Hokus Pokus.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia