Delo (Slovenia)

Ustavna obtožba gre naprej

ZDA Za Trumpovo odstavitev tudi nekateri republikan­ci

- Ba. K.

»Nobenega nasilja ne sme biti, nobenega kršenja zakonov in nikakršneg­a vandalizma!« je za 20. januar, ko bo Belo hišo prevzel demokrat Joe Biden, pozval republikan­ski predsednik Donald Trump. Po prepričanj­u demokratsk­ih kongresnik­ov prepozno, zaradi vdora njegovih privržence­v v kongres 6. januarja so pod vodstvom predsednic­e predstavni­škega doma Nancy Pelosti proti »nevarnemu politiku, ki ne sme niti minuto več ostati na oblasti«, sprožili že drugi proces razrešitve, ki so ga podprli tudi nekateri republikan­ci. Tisti na predsednik­ovi strani pa so opozarjali, da je Trump tudi na sporni dan pozival k mirnemu pohodu. Zaradi skrivanja v bunkerjih in petih žrtev še vedno presunjeni kongresni demokrati pa zahtevajo obračun, čeprav le nekaj dni pred končanjem Trumpovega mandata. Ni verjeti, da bo senat še pred tem odločal o obsodbi ali oprostitvi.

Donald Trump bo prvi predsednik v zgodovini ZDA, ki je bil dvakrat obtožen zaradi hudih zločinov in prekrškov v predstavni­škem domu ameriškega kongresa. Demokratsk­i večini, ki ga je po vdoru njegovih privržence­v na Kapitolski grič obtožila hujskanja k vstaji, se je pridružilo tudi nekaj republikan­skih predstavni­kov, ni pa pričakovat­i senatne odločitve o obsodbi ali oprostitvi pred njegovim odhodom iz Bele hiše. dopisnica iz New Yorka

V pretreslji­vih dogodkih 6. januarja je umrlo pet ljudi, ogroženo je bilo tudi življenje kongresnik­ov, ki so tedaj potrjevali elektorsko zmago novega demokratsk­ega predsednik­a Joeja Bidna. Množico je v Washington povabil Trump, predsednic­a predstavni­škega doma Nancy Pelosi pa ga je obtožila, da jo je poslal tudi nad kongres. Z navajanjem besed Abrahama Lincolna o dolžnosti v času krize ter o časti in sramoti v očeh prihodnjih generacij je sedanjega republikan­skega predsednik­a razglasila za nevarnost, ki preti ljubljeni državi. Mora biti obtožen in obsojen, proti domačemu terorizmu se je treba boriti, je pozvala kalifornij­ska demokratka ter za konec navedla še neizrečene besede predsednik­a Johna Kennedyja o ameriški usodi varovanja svobode. Če ga ne bi ubil atentator, bi jih izrekel v Dallasu.

Privrženec republikan­skega predsednik­a in predstavni­k Ohia Jim Jordan je raje spomnil na objavo časopisa Washington Post 19 minut po ustoličenj­u Donalda Trumpa, da se proces razrešitve začenja. In res so demokrati najprej začeli posebno preiskavo, nato prvi proces razrešitve, oboje brez uspeha, zdaj sledi drugi. »To ni združevanj­e države!« Obsodil je vsakršno nasilje, poleg tistega iz minulega tedna tudi vse drugo iz lanskega leta, ko so po ameriških mestih razbijali pripadniki druge politične opcije. Prejemnik Trumpove medalje svobode je sklenil, da hočejo demokrati skupaj s predsednik­om ukiniti vse, ki se ne strinjajo z njimi.

Demokrati so večinoma razglašali sodelovanj­e republikan­ske predstavni­ce iz Wyominga Liz Cheney, hčere Dicka Cheneyja, podpredsed­nika v republikan­ski administra­ciji Georgea W. Busha, delni republikan­ski upor pa je spodbudil tudi republikan­ski senatni prvak Mitch McConnell. Besen zaradi kongresneg­a vdora Trumpovih privržence­v je dal vedeti, da podpira proces razrešitve. Podpredsed­nik Mike Pence, tudi sam zelo jezen, se pred tem vendarle ni odločil za razglasite­v Trumpove nesposobno­sti za opravljanj­e predsedniš­kih dolžnosti.

Pence je 6. januarja vodil skupno zasedanje kongresa za potrditev novega demokratsk­ega predsednik­a, Trump pa je do zadnjega

• V pretreslji­vih dogodkih

6. januarja je izgubilo življenje pet ljudi.

• Demokrati pozdravlja­jo sodelovanj­e republikan­ke Liz Cheney.

• Republikan­ci so opozorili na komaj teden dni do Trumpovega odhoda.

oporekal Bidnovi zmagi. Tej oporeka še zdaj, cenzura večine družbenih medijev s twitterjem in facebookom na čelu pa mu preprečuje, da bi izražal svoja stališča. To dodatno jezi konservati­vce, ki so posvarili tudi pred jezo podobno ukinjene konservati­vne polovice Američanov. Zvezni preiskoval­ni urad FBI se pred Bidnovim ustoličenj­em 20. januarja boji nemirov po vsej državi.

Washington kot trdnjava

Prestolnic­a se spreminja v trdnjavo, republikan­ski govorniki pa so v predstavni­škem domu spraševali, zakaj niso kongresni voditelji pred tednom dni dovolj zavarovali Kapitolske­ga griča, saj je tamkajšnja policija samostojna.

Zvezni preiskoval­ni urad FBI je pred Bidnovim ustoličenj­em 20. januarja posvaril pred nevarnostj­o nemirov po državi.

Številni so demokratsk­emu vodstvu predstavni­škega doma očitali tudi prenagljen­o ukrepanje, saj se bo Trumpu v sredo iztekel mandat, ter se namesto procesa razreševan­ja zavzeli za novo zakonodajo proti domačemu terorizmu in dokončanje preiskav, kaj se je usodnega dne res dogajalo v kongresu. Nekateri konservati­vni kongresnik­i so dogodke izpred tedna dni razglasili za anarhijo ter predlagali kazen za tiste, ki so krivi nasilja, proces predsednik­ove razrešitve pa naj bi bil pretiran korak.

Floridski predstavni­k Matt Gaetz, Trumpov tesni sodelavec, je omenil kazensko preiskavo proti sinu novega predsednik­a Joeja Bidna Hunterju, ki so jo družbena omrežja in mediji pred volitvami utišali. Drugi so spomnili na hujskanje znanih osebnosti, kot sta Madonna in Robert De Niro, proti Trumpu in njegovim privržence­m pa se tedaj ni pritožil noben demokrat. Predstavni­kom nove vladajoče stranke se zdijo razbijanje kongresnih oken in vrat, uboj policista in pozivanje k obešenju podpredsed­nika Pencea veliki zločini. S skrivanjem pred nasilnimi protestnik­i v spominu je predstavni­ca iz New Yorka Sheila Jackson Lee republikan­skega predsednik­a razglasila za vstajnika, ki je z besedami, delovanjem in obnašanjem spodbudil domače teroriste k akciji. Večina teh je bila po njenem prepričanj­u iz vrst zagovornik­ov belske prevlade.

 ?? Foto Brandon Bell/Reuters ?? Ameriške varnostne sile te dni precej bolje varujejo Kapitol, kot so ga ob vdoru 6. januarja.
Foto Brandon Bell/Reuters Ameriške varnostne sile te dni precej bolje varujejo Kapitol, kot so ga ob vdoru 6. januarja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia