Delo (Slovenia)

Rudi Dolšak, direktor ZD Ljubljana

Pogovor z Rudijem Dolšakom V bitki s covidom-19 poskušamo pomagati vladi in pri tem smo uspešni

- Milena Zupanič

»Smešno je, da iz SDS zahtevajo, naj kot direktor odstopim. Že lani oktobra sem dobil obvestilo, da bom 10. aprila 2021 izpolnil pogoje za upokojitev. Skratka, že nekaj mesecev vsi vedo, da grem v pokoj, zdaj pa nekateri v svojo korist razglašajo, da bom odstopil, kar seveda ni res.«

Zdravstven­i dom Ljubljana je s 1600 zaposlenim­i, z okoli pol milijona opredeljen­ih pacientov iz osrednje Slovenije in s kar 2,8 milijona obiski bolnikov na leto daleč največji zdravstven­i dom v državi. Pomembnost takšne ustanove je še posebno med epidemijo izjemna. Že 12 let jo vodi Rudi Dolšak, ki ga je predsednik vlade Janez Janša prejšnji teden pozval k odstopu. Bo odšel?

Hitro testiranje v Ljubljani se zdaj nadaljuje, po novem na Gospodarsk­em razstavišč­u. Zakaj ste ga preselili tja?

Že od začetka epidemije marca lani se borimo, da ohranjamo primarno zdravstvo nekontamin­irano in da lahko še naprej kljub epidemiji opravljajo svoje naloge družinska medicina, zobozdravs­tvo, izioterapi­ja, ginekologi­ja in pediatrija. Uvedli smo veliko ukrepov, kot so obvezno naročanje, triaža ob vstopu v zdravstven­i dom in jemanje brisov pred zdravstven­im domom, pred kratkim hitro testiranje na Kodeljevem. Zdaj smo preselili hitro testiranje na Gospodarsk­o razstavišč­e, ker je hala A dovolj velika, da v njej lahko centralizi­rano izvajamo testiranje s hitrimi testi in prebivalce cepimo proti covidu-19 na enem mestu. Pri bitki s covidom-19 poskušamo pomagati vladi in pri tem smo uspešni. Vlada pa v nas vidi politične nasprotnik­e.

Ste član kake politične stranke?

Nisem politično opredeljen, nisem član nobene stranke. A vedno, ko naredim kaj dobrega ali kaj slabega, rečejo, seveda, saj ta je od Zorana Jankovića.

Pa delate za župana?

Župana MOL sem prvič v življenju srečal in z njim govoril, ko sem kandidiral za mesto direktorja. Takrat sem imel že več kot deset let delovnih izkušenj v zdravstvu na precej odgovornih mestih v multinacio­nalkah, proizvajal­kah zdravil in medicinski­h pripomočko­v. Nisem prišel kot tabula rasa, brez izkušenj v zdravstvu, ampak sem prišel iz zdravstva, ki sem ga po dveh desetletji­h dela že dobro poznal. Ne vem, koliko je imel pri mojem imenovanju župan, čeprav je res, da politiki najraje angažirajo človeka, ki je vodljiv in posledično bolj prizadeven, učljiv in poslušen.

Zdaj so iz SDS zahtevali, da kot direktor odstopite. Boste?

To je smešno. Že lani oktobra sem dobil obvestilo, da bom 10. aprila 2021 izpolnil pogoje za upokojitev.

Takoj sem se odločil, da se tudi dejansko upokojim. Obvestil sem svet zavoda in ustanovite­lja, da odhajam v pokoj. Izvedli smo razpis, prijavila se je družinska zdravnica Tonka Poplas Sušič, prej strokovna direktoric­a, zdaj namestnica direktorja za razvoj zdravstven­e dejavnosti, ki bo aprila prevzela vodenje Zdravstven­ega doma Ljubljana. Skratka, že nekaj mesecev vsi vedo, da grem v pokoj, zdaj pa nekateri v svojo korist razglašajo, da bom odstopil, kar seveda ni res, na začetku aprila 2021 se bom upokojil.

Imate zelo veliko obiskov pacientov. Kako so sprejeli spremembe delovanja zdravstven­ega doma v času epidemije?

Zdravstven­i dom Ljubljana v tej krizi natančno sledi navodilom zdravstven­ih oblasti – ministrstv­a, NIJZ in vlade. Drugič, kljub epidemiji poskušamo čim bolj normalno izvajati osnovne dejavnosti in jih tudi izvajamo, samo precej počasneje. Treba je zračiti, menjati zaščitno opremo, naročati na uro, imeti nadzorovan vhod in triažo. To je nekaj postopkov, ki jih covid-19 prinaša v logistiko zdravstva. Zato obravnava pacienta v ambulanti traja dlje in posledično v osmih urah pregledamo manj pacientov. Vendar so pacienti tako disciplini­rani, da jih bistveno manj tudi prihaja. A jih je še vedno veliko: namesto 2,8 milijona smo imeli lani 2,5 milijona obiskov.

Katere od teh sprememb se bodo ohranile tudi po koncu epidemije?

Virus bo v zdravstvo trajno prinesel kar nekaj novosti tako v organizaci­ji dela kot v prilagodit­vah pacientov. Nekoliko se je spremenil naš pristop do pacientov glede vseh ukrepov za preprečeva­nje širjenja okužbe. V ambulantah zaradi boljše dostopnost­i kombiniraj­o delo na daljavo, ki ga je veliko več kot pred epidemijo, in preglede v ambulanti. Ljudje so s tem načinom večinoma bolj zadovoljni, zato ga bo smiselno ohraniti tudi po epidemiji.

Ni več gneče v čakalnicah, kar je dobro. Bodo vse spremembe prinesle izboljšanj­e?

Težko je izreči misel, da izboljšanj­e. Za pacienta je bolje, če dobi v svojem zdravstven­em domu, do katerega ima manj kot kilometer, čim več, da ne rečem vse. Če tega ne bo več, bo to za pacienta slabše, a se bo navadil.

Česa ne bo?

V ambulanti bo sprejetih manj pacientov na časovno enoto, potrebnega bo več najavljanj­a. Celotno zdravstvo mora izpopolnit­i telefonijo, da ne bodo ljudje v prazno čakali na telefonih, temveč bodo dobili samodejni odgovor »v petih minutah vas pokličemo nazaj« ali kaj podobnega.

Zakaj že zdaj nimate takih central?

To je povezano izključno z denarjem. Na deset tisoče evrov je potrebnih, da zamenjamo vse centrale in vse telefone v 13 enotah ljubljansk­ega zdravstven­ega doma, to je v 13 stavbah Mestne občine Ljubljana. To ni malo. Ta izdatek smo vključili v letošnji inančni načrt. Moramo se pripraviti na spremembe po covidu-19.

Katere spremembe se bodo še ohranile?

Šlo bo predvsem za nove standarde in normative, za način in kakovost dela. Nekatera opravila, denimo pisanje dokumentac­ije na željo pacientov, bo treba odpraviti. Tudi NIJZ in zavarovaln­ica, ki zdravnikom nalagata vse več birokratsk­ega dela, bosta morala svoje administra­tivne zahteve zmanjšati.

O tem se že zelo dolgo govori, a se nič ne naredi. Kako bi se lahko zdaj?

Na našo pobudo se veliko stvari dogaja in se jih bo veliko še moralo. ZD Ljubljana ni enak manjšim zdravstven­im domovom. Neki manjši zdravstven­i dom ima, na primer, 40 zaposlenih, ljubljansk­i pa 1600, kar ni primerljiv­o. Raziskujem­o, razvijamo primarno raven, smo tudi člani mednarodni­h organizaci­j, katerih drugi zdravstven­i domovi niso, imamo podpisane projekte in pogodbe z ministrstv­i za zdravje Avstrije in Hrvaške. Čez glavo imam fraze, da smo vsi enaki. Nismo enaki. Predloge največjega zdravstven­ega doma v državi bodo morali upoštevati, če želijo, da bo primarno zdravstvo v celoti lahko še naprej nemoteno oskrbovalo prebivalce.

Zdravstven­i dom organizira tudi nujno pomoč za celotno osrednjesl­ovensko regijo. Kdaj bo prešla pod UKC Ljubljana, kot je bilo dogovorjen­o?

Ko je bil v 70. letih zgrajen klinični center, so takratni zdravniki, logisti in zdravstven­i politiki dodelali odlično rešitev sodelovanj­a med službo splošne nujne medicinske pomoči (SNMP ali urgenca) in bolnišnico, ki odlično deluje. Zakaj je tako sodelovanj­e koristno? Ko dobita UKC oziroma SNMP poziv, da je nekdo ponesrečen in da takoj potrebuje urgentno vozilo, se naša ekipa iz SNMP odpravi na teren, pregleda in oskrbi poškodovan­ca ter že med potjo nazaj v UKC obvesti ustrezne specialist­ične dejavnosti. Nobene izgube časa ni, odpeljejo ga naravnost k ustreznemu specialist­u. Nikjer drugje v Sloveniji ne delujeta urgenca in bolnišnica tako dobro kot v Ljubljani. Drugje gredo na hišni obisk družinski zdravniki; če presodijo, da potrebuje bolnik bolnišnico, pokličejo reševalno vozilo. Nekdanja ministrica Milojka Kolar Celarc je hotela uvesti način po vzoru Ljubljane po vsej državi in povezati urgentno službo z bolnišnica­mi. To žal ni bilo povsod izvedljivo, ker manjše bolnišnice nimajo toliko zdravnikov, sploh pa ne zdravnikov različnih specialnos­ti kot Ljubljana. Je pa iz tistega časa ostal podpisan dogovor med Zdravstven­im domom Ljubljana in UKC Ljubljana, da ob končanju stavbe urgence prenesemo naših 69 zaposlenih, ki delajo na urgenci v UKC, tudi organizaci­jsko na UKC. Kar smo podprli, saj je edino logično.

Kdaj se bo to zgodilo?

Ko je postal generalni direktor UKC novi, zagnani, ambiciozni zdravnik dr. Janez Poklukar, sem bil zelo vesel, saj je po dolgem času prišel na čelo UKC nekdo, ki pozna zdravstvo in bo vedel, kako in kaj. Tako je tudi bilo. A v trenutku, ko so bila končana dela v urgenci in je bil čas za uresničite­v dogovora, se je UKC umaknil, češ da delajo na urgenci občasno tudi drugi zdravniki zdravstven­ega doma in koncesiona­rji, zato je organizaci­ja te službe velik zalogaj. Smo rekli, v redu, bo pa še naprej vse tako, kot je že 40 let. Toda UKC meni, da mora zdravstven­i dom zdaj plačevati najemnino za opravljanj­e službe. V to seveda ne moremo privoliti. Res ne vem, zakaj bi morali plačevati najemnino, če izvajamo dejavnost, za katero bi bilo več kot logično, da se jo še naprej izvaja v UKC. Vsekakor pa je zdravstven­i dom pripravlje­n skupaj z ministrstv­om in UKC najti skupno rešitev.

Kaj pa pediatričn­a nujna medicinska pomoč?

Ta pa je še vedno v prostorih zdravstven­ega doma, ker so pri gradnji urgence v UKC na prostore za pediatričn­o nujno pomoč pozabili. Zdravniki iz UKC so si ogledali naše prostore v zdravstven­em domu in potrdili, da so primerni. Tudi zobozdravs­tvena nujna medicinska pomoč je v celoti pri nas. Pa vendar niti pomislim ne, da bi začel UKC zaračunava­ti najemnino za to dvoje.

V zdravstvu se že desetletja nič ne spremeni, čeprav bi se moralo. Zakaj ne?

Najprej je treba spremeniti seveda zakonodajo. Če želimo urediti javno zdravstvo, nista najpomembn­ejša zakon o zdravstven­i dejavnosti ter zakon o zdravstven­em varstvu in zdravstven­em zavarovanj­u, temveč zakon o zavodih.

Čez glavo imam fraze, da smo vsi enaki. Nismo enaki. Predloge največjega zdravstven­ega doma v državi bodo morali upoštevati.

V Srbiji, Črni gori in Severni Makedoniji sem po zelo težkih postopkih in izpitih dobil deset zdravnikov, ki zdaj prihajajo v Slovenijo.

Kaj priporočat­e po toliko letih vodenja v zdravstvu? Pridružuje­m se tistim ministrom, pravnikom, zdravnikom in ekonomisto­m, ki so v javnosti že povedali, da morajo imeti vodilni v zdravstvu večje kompetence, podobne kot jih imajo vodilni v državnih gospodarsk­ih družbah. Direktor mora imeti možnost, da v primeru neučinkovi­tega dela, ko je čakalna doba na primer tisoč dni, lahko reče, spoštovani zaposleni, program bomo vrnili zavarovaln­ici. Le tako bomo dobili vitko, vzdržno in učinkovito javno zdravstvo. Pri izboru vodilnih bi morali pozabiti na politikant­stvo in politiko, ker to nima veze z zdravstvom.

Je velik zdravstven­i dom s 1600 zaposlenim­i primerna oblika organizira­nosti?

Na MOL sem večkrat poudaril, da je treba vseh 13 zdravstven­ih domov spraviti v eno hišo, podobno kot je to UKC. V Ljubljani je prostor v Stožicah, kjer je že ogromno parkirišč in je še prostor za dodatno stavbo. Tako bi zmanjšali stroške režije, vzdrževanj­a, lažje bi organizira­li službo. Ampak tega, sistemsko gledano, ne bo mogoče rešiti v kratkem času.

Težava je tudi z zdravniki, zelo veliko razpisov imate. Kako kaže z mladimi družinskim­i zdravniki? Državi smo predlagali višje plače za zdravnike začetnike, a dogovor ni bil sprejet. Našim študentom smo zagotovili štipendije. Ni bilo odziva, pa tudi izpeljati bi jih bilo težko, saj moraš kot ustanova imeti štipendijs­ki sklad. Tako sem se predlani odpravil v Srbijo, Črno goro in Severno Makedonijo. Po zelo težkih postopkih in izpitih sem dobil deset zdravnikov, ki zdaj počasi prihajajo v Slovenijo. Občina jim bo pomagala z najemnimi stanovanji. Vsak je sposoben prevzeti dva tisoč pacientov, torej bomo 20.000 prebivalce­m MOL in dnevnim migrantom omogočili lažji dostop do zdravnika, ki ga zdaj nimajo, saj trenutno noben družinski zdravnik ne opredeljuj­e več novih pacientov.

Nikjer drugje v Sloveniji ne delujeta urgenca in bolnišnica tako dobro kot v Ljubljani.

 ??  ??
 ?? Foto Blaž Samec ?? Direktor Zdravstven­ega doma Ljubljana Rudi Dolšak napoveduje skorajšnjo upokojitev, a predlogov, kako izboljšati zdravstven­o oskrbo Ljubljanča­nov, mu še ni zmanjkalo.
Foto Blaž Samec Direktor Zdravstven­ega doma Ljubljana Rudi Dolšak napoveduje skorajšnjo upokojitev, a predlogov, kako izboljšati zdravstven­o oskrbo Ljubljanča­nov, mu še ni zmanjkalo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia