Delo (Slovenia)

Sistem za uradnike drugim ne ustreza

- Barbara Hočevar o enotnem plačnem sistemu

Janšev načrt za spremembe še ni znan, ni pa verjetno, da bi imel namen bolj na široko odpreti državno malho.

VSloveniji je v javnem sektorju zaposlenih okoli 160.000 ljudi, katerih prejemke od leta 2008 kroji enotni plačni sistem. Eden od ciljev plačne reforme je bil, da se delo uslužbence­v s primerljiv­o izobrazbo na primerljiv­ih delovnih mestih tudi primerljiv­o vrednoti. Z realizacij­o te sicer dobre zamisli se je že v prvih korakih zatikalo. Pokazale so se anomalije, ki so se sčasoma bolj ko ne le povečevale – določena pravila so v praksi zaživela drugače, kot so bila v teoriji predvidena, denimo v napredovan­jih, od časa do časa pa je kak resorni minister poskrbel, da pač niso bili vsi na istem.

Že povsem od začetka je veliko poklicnih skupin prepričani­h, da s svojimi speciikami v enotni plačni sistem nikakor ne sodijo. Zdravniki, ki jim je predsednik vlade Janez Janša jeseni prvim napovedal izvzetje, separatnih teženj nikoli niso skrivali. Kot je večkrat izpostavil prvi zdravniški sindikalis­t Konrad Kuštrin, je zanje enotni plačni sistem problemati­čen tako v začetnih plačah, ki so sorazmerno nizke, kot v »stropu«, zaradi katerega se najbolj izkušeni na najzahtevn­ejših delovnih mestih ustavijo pri določeni plači. Rigidnost povzroča težave tudi v akademski sferi in številnih drugih poklicih, v katerih izjemen kader uide, ker ga ni mogoče ustrezno nagraditi. Problem se kaže, denimo, tudi v deicitarni­h poklicih, kjer se pri plači posameznik­a pogosto ne odraža, kako nujno potrebujej­o njegovo delo. Da z uradniki, za katere naj bi bil ustvarjen ta sistem, nimajo nič skupnega, ves čas ponavljajo tudi policisti, ki so obljubo o izvzetju dočakali v torek, vojaki in še marsikdo.

Eden od namenov enotnega plačnega sistema je bila tudi njegova javnoinanč­na vzdržnost in predvidlji­vost izdatkov. Kakšen je sedanji Janšev načrt za spremembe, še ni znano, ni pa verjetno, da bi imel namen kaj bolj na široko odpreti državno malho za javni sektor. Avtor plačne reforme Gregor Virant popravkom ne nasprotuje, a naj bodo premišljen­i, z zmanjšanje­m avtomatizm­a pri napredovan­jih in več menedžersk­e avtonomije. Izvzetje določenih poklicev je po njegovem mnenju tvegana opcija, ki bi nas lahko vrnila v nepreglede­n plačni kaos. Ali, kot se je izrazil, popravljan­je urnega mehanizma z macolo lahko povzroči konlikt.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia