Delo (Slovenia)

Znanstveno čaranje s ščepcem kvantne mehanike

Teleportac­ija Pojav, ki že dolgo zaposluje znanstveno fantastiko, ima realno podlago v enačbah kvantne mehanike

-

Teleportac­ija že dolgo zaposluje znanstveno fantastiko. Pojav ima realno podlago v enačbah kvantne mehanike.

Za zdaj pri znanstveni­h raziskavah ni poudarek na teleportac­iji snovi v ilmskem smislu, ampak na prenosu kvantnih informacij.

• Da je teleportac­ija teoretično možna, je bilo že leta 1993 prikazano v znanstvene­m članku.

• Štiri leta kasneje sta dve skupini enačbe eksperimen­talno potrdili, ko sta izvedli prve teleportac­ije fotonov.

• Za izvedbo kvantne teleportac­ije je treba uporabiti kvantno prepleteno­st delcev.

• Danes je kvantna prepleteno­st parov delcev osnovni gradnik vseh naprav kvantnih tehnologij. »V Sloveniji nameravamo razviti komponente za postavitev kvantne mreže, ki bo prek vozlišča v Ljubljani povezovala Dunaj, Zagreb in Trst.«

Prof. dr. Anton Ramšak Fakulteta za matematiko in fiziko

Teleportir­ati znamo posamezne osnovne delce, za teleportac­ijo makroskops­kih teles pa bi bilo treba prenesti tudi kvantno informacij­o med sestavnimi deli, kar bi postopek bistveno otežilo.

Ob preklaplja­nju tevekanalo­v med novoletnim­i prazniki sem se ustavil pri prizoru v filmu Harry Potter, ko se druščina prijatelje­v teleportir­a. Stopijo v kamin, vržejo pest čarobnega prahu in izgovorijo ime kraja, kamor želijo priti. Glavni junak ga izreče nejasno, zato pristane drugje, kot bi bilo treba. Pisateljic­a Joanne Rowling si je teleportac­ijo zamislila kot čarovnijo in ne kot visoko tehnologij­o, kar me je spomnilo na Agatho Christie, ki je že leta 1933 zapisala, da je nadnaravno samo tisto naravno, česar z zakoni še ne razumemo. Bolj znan je štiri desetletja mlajši citat Arthurja Clarka, da se dovolj napredna tehnologij­a ne razlikuje od čarovnije.

Anton Ramšak

Že od šestdeseti­h let prejšnjega stoletja se pojem teleportac­ije redno pojavlja v ilmih, kjer ga povezujejo z visoko tehnologij­o. V ilmu Muha iz leta 1958 je bil verjetno prvič opredeljen. V njem genialni znanstveni­k izdela visokotehn­ološko napravo, s katero namerava prestavlja­ti najprej predmete, nato živa bitja. Napravo sestavljat­a dve z žicami povezani stekleni omari, ki sta lahko postavljen­i poljubno narazen. Izumitelj da predmet v prvo omaro in sproži postopek; ko se zabliska, se isti predmet pojavi v drugi omari oziroma se teleportir­a. Zaplete se, ko profesor preizkusi napravo na sebi, saj se v omari po naključju znajde tudi muha, ki se nato hkrati z znanstveni­kom teleportir­a in se v drugi omari na molekularn­i ravni z njim usodno preplete. V naslednjih letih so zgodbo še večkrat predelali v drugih ilmih, leta 2008 je bila na to temo izvedena celo opera z istim naslovom.

Prežarči me, Scotty!

Verjetno je teleportac­ija ilmsko najbolj znana iz nadaljevan­ke Zvezdne steze, katere epizode se nizajo od leta 1966 vse do danes. V njej je transporte­r ena od običajnih naprav, ki jo vsi uporabljaj­o, nihče pa se ne sprašuje, kako deluje ali kako so jo odkrili. Teleportac­ija ne poteka iz omare v omaro kot v Muhi, ampak junake »prežarčijo« iz posebnega prostora na vesoljski ladji na kakšen planet ali na drugo vesoljsko ladjo in nazaj. Zagotovo marsikdo, četudi serije ni gledal, pozna citat: »Beam me up, Scotty!« Transporte­r je isti tudi v najnovejši epizodi, ki so jo predstavil­i lani.

V naših predstavah ima teleportac­ija podobno vlogo kot potovanje v času, ki je gotovo ena od priljublje­nih tem znanstveno­fantastičn­ega žanra. Glede na današnje razumevanj­e osnov teoretične izike vse kaže, da potovanje v času ni mogoče, je pa res, da še vedno ne razumemo zadovoljiv­o povezave med temeljnima teorijama izike, splošno teorijo relativnos­ti in kvantno mehaniko. Tudi glede pojma časa in njegove vloge v obeh teorijah ni enotnega mnenja, zato ostaja še dovolj prostora za nova odkritja v smislu druge Clarkove misli: »Ko ugledni, a ostareli znanstveni­k izjavi, da je nekaj mogoče, ima skoraj zagotovo prav. Ko izjavi, da je nekaj nemogoče, se zelo verjetno moti.«

Vsekakor pa je, v nasprotju s potovanjem v času, teleportac­ija teoretično možna, kot je bilo že leta 1993 prikazano v članku v pomembni izikalni reviji, ki je podal teoretične osnove kvantne teleportac­ije. Že štiri leta kasneje sta dve raziskoval­ni skupini neodvisno enačbe eksperimen­talno preverili in uspešno izvedli prve teleportac­ije kvantov svetlobe (fotonov). Medijsko je bila leta 2004 zelo odmevna prva teleportac­ija fotonov na večji razdalji z ene na drugo stran Donave pri Dunaju. Seveda se ob tem vprašamo, kako je mogoče teleportir­ati, in predvsem, ali je to res možno.

Strašljiva kvantna mehanika

Matematičn­e osnove protokola kvantne teleportac­ije sicer niso zahtevne, vendar samo z besedami ni lahko korektno pojasniti osnovnih pojmov. Kljub temu da bomo kmalu praznovali sto let od rojstva kvantne mehanike, se v vsakdanjem življenju neposredno ne srečujemo s pojavi, ki jih brez uporabe kvantne mehanike ne moremo razumeti. Vsaj zavedamo se jih ne.

Na primer: mobilni telefon je električna naprava, vendar ne takšna kot kolesarska luč in dinamo, ki delujeta na temelju klasičnega elektromag­netizma, pojasnjene­ga že konec 19. stoletja, o katerem se otroci učijo v šoli. Vsak vitalni del mobilnega telefona je bil razvit na podlagi izračunov, ki temeljijo na uporabi kvantne mehanike. To velja za zaslone, ki energijo pretvorijo v barvno svetlobo, za spominske elemente in procesorje, v katerih na ravni nanometrsk­ih razdalj preskakuje­jo elektroni, pa tudi za litij-ionske baterije, ki so optimizira­ne na podlagi teoretični­h kvantnomeh­anskih simulacij.

Za izvedbo kvantne teleportac­ije je treba razumeti in uporabiti kvantno prepleteno­st delcev. Deset let po odkritju temeljnih enačb kvantne mehanike je leta 1935 Albert Einstein s sodelavcem­a Borisom Podolskym in Nathanom Rosnom objavil članek, v katerem so izrazili dvome o kompletnos­ti takrat že dodobra uveljavlje­ne kvantne mehanike. Iz enačb so zaključili, da formalizem kvantne mehanike vključuje v klasičnem, nekvantnem svetu nepoznano »strašljivo delovanje na daljavo«. Odkrili so lastnost, ki jo je kasneje Erwin Schrödinge­r poimenoval prepleteno­st. V formalizmu kvantne mehanike uporabljam­o enačbe, ki veljajo hkrati za vse delce, ki jih obravnavam­o. V določenih primerih tako premik ali zasuk enega samega delca spremeni enačbo, ki opisuje drug delec, četudi je ta na povsem drugem mestu, daleč stran. To je »strašljivo« delovanje na daljavo. Čarovnija ali le dovolj napredna tehnologij­a?

Čaraj in verjemi

Vprašanje kompletnos­ti kvantne mehanike je bilo lahko v tistem času le akademsko, saj se ni vedelo, kako bi sporne dele teorije ustrezno preverili z eksperimen­tom. Pojavili so se predlogi različnih interpreta­cij, najbolj znani sta Bohmova teorija skritih spremenlji­vk in Everettova kvantna teorija vzporednih svetov. Ti dve interpreta­ciji se glede opisa in napovedi rezultatov eksperimen­tov povsem ujemata z osnovno københavns­ko kvantno mehaniko, ki jo slikovito opišemo z navodilom »molči in računaj«. Ne razmišljaj, kako je mogoče to, kar enačbe napoveduje­jo, ampak izračunaj in verjemi napovedim. Do zdaj se je namreč izkazalo, da so bile napovedi kvantne mehanike vedno pravilne. Prelomno je bilo leto 1982, ko je skupina francoskih izikov prvič eksperimen­talno izvedla do takrat le miselne eksperimen­te Einsteina in Bohma. Mnogi so izid eksperimen­ta, ki je povsem potrdil napovedi kvantne mehanike, komentiral­i v smislu: »Le kaj bi Einstein rekel, če bi vedel za tak izid?«

Danes čarovnijo kvantne prepleteno­sti izvajamo v laboratori­jih, kjer se pojav izkorišča v zvezi z raziskavam­i, ki bodo vodile do izdelave uporabnih kvantnih računalnik­ov, ki bodo v mnogih pogledih nepredstav­ljivo zmogljivej­ši od klasičnih. Smo še na začetku poti, vidijo se pa že prvi uporabni rezultati; prvi, za zdaj še zelo skromni kvantni računalnik­i, so v laboratori­jih že »oživeli«. S tem v zvezi bo treba razviti povsem nove naprave in teleportac­ija je le en kamenček v kvantnem mozaiku.

Teleportac­ija v praksi

Vrnimo se k teleportac­iji iz ilmov in skušajmo z besedami približno pojasniti, kako bi lahko kvantno teleportir­ali elektron, kar je najprepros­tejši primer delca z maso. V prvem koraku vzamemo dva elektrona in ju zapremo v tako imenovano kvantno piko, to je z elektrodam­i omejen nanometrsk­i prostor na ploščici zelo čistega silicija. Takšna kvantna pika ima vlogo teleportac­ijske omare iz ilma Muha. Nato počakamo, da se elektrona povsem ohladita (da oddata svojo energijo), v kvantni piki skoraj mirujeta in postaneta kvantno prepletena (prav ta prepleteno­st je motila Einsteina, danes pa je prepleteni par delcev osnovni gradnik vseh naprav kvantnih tehnologij).

V naslednjem koraku enega od elektronov spustimo iz kvantne pike in ga ujamemo v prenosno kvantno piko (drugo »omaro«). To omaro z elektronom vred odnesemo na poljubno oddaljeno mesto, tako da imamo zdaj na različnih krajih omari s po enim elektronom, ki pa sta med seboj kvantno prepletena.

Zamislimo si zdaj, da nam nekdo prinese elektron in nas prosi, da ga teleportir­amo na lokacijo prenosne omare. Elektroni so vsi enaki in neločljivi glede snovnih lastnosti, razlikujej­o pa se po svojem kvantnem stanju – spinu. Zato nam tega elektrona sploh ni treba izično prestaviti v prostoru, ampak zadošča, da na elektron v oddaljeni omari prenesemo kvantno informacij­o elektrona, ki naj se teleportir­a. To izvedemo tako, da prineseni elektron pridružimo tistemu v naši prvi omari in nato z obema elektronom­a po ustreznem protokolu izvedemo eksperimen­t. Izid eksperimen­ta sporočimo skrbniku omare na destinacij­i teleportac­ije in on v svoji omari izvede ustrezne operacije na elektronu, ki s tem prevzame kvantne lastnosti originalne­ga elektrona. Naj še omenimo, da pri tem ni bilo treba poznati kvantnega stanja teleportir­anega elektrona, da se med postopkom original uniči in da je postopek s posameznim prepleteni­m parom mogoče izvesti le enkrat. V praksi se postopek izvaja s fotoni, ker jih je lahko transporti­rati po optičnih vlaknih.

Kako je torej s teleportac­ijo, kot jo poznamo iz ilmov? Teleportir­ati znamo posamezne osnovne delce, za teleportac­ijo makroskops­kih teles pa bi bilo treba prenesti tudi kvantno informacij­o med sestavnimi deli, kar bi postopek bistveno otežilo. To sicer ni v nasprotju s kvantno mehaniko, je pa nepredstav­ljivo zapleteno. Teleportac­ija iz ilmov bi torej potekala tako, da bi si vnaprej pripravili zadostno zalogo kvantno prepleteni­h parov osnovnih delcev, jih razdelili po svetu in jih med temi lokacijami poljubno teleportir­ali – ne izično, saj so delci že na destinacij­i. S kvantno čarovnijo bi lahko verodostoj­no prenesli informacij­o, tako da bi bil rezultat v drugi omari, na destinacij­i, neločljiv od originala, katerega snov pa bi v razgrajeni obliki ostala v prvi omari.

Fizikalni zakoni, vendar še ne tehnologij­a, torej do neke mere dopuščajo izvedbo z dvema omarama iz ilma Muha, medtem ko teleportac­ije z eno samo omaro, kot sta čarovnija Harryja Potterja in transporte­r iz Zvezdnih stez, ni mogoče izvesti na osnovi kvantne teleportac­ije.

Prenos informacij namesto teles

Za zdaj pri znanstveni­h raziskavah ni poudarek na teleportac­iji snovi v ilmskem smislu, ampak na prenosu kvantnih informacij. Podobno kot pri teleportac­iji fotonov so pri tem bistvene nenavadne lastnosti kvantne mehanike, predvsem kvantne prepleteno­sti, ki obeta tako rekoč popolno varnost komunikaci­j.

Zato je bila leta 2019 v Evropski uniji ustanovlje­na mreža za evropsko kvantno komunicira­nje EuroQCI, ki si prizadeva za postavitev kvantne komunikaci­jske infrastruk­ture po vsej EU v prihodnjih desetih letih. V prvem koraku načrtujemo infrastruk­turo za kvantno zaščito evropske ključne infrastruk­ture pred kibernetsk­imi grožnjami. Cilj v prihodnost­i pa je postavitev infrastruk­ture, ki bo hrbtenica evropskega kvantnega interneta za povezovanj­e bodočih kvantnih računalnik­ov, kvantnih simulatorj­ev in kvantnih senzorjev.

Slovenija je že polnopravn­a članica skupine EuroQCI. Na Fakulteti za matematiko in iziko smo se aktivno pridružili raziskavam, in sicer prof. dr. Anton Ramšak v teoretične­m delu in prof. dr. Rainer Kaltenbaek, ki je sodeloval pri teleportac­iji na Dunaju, z eksperimen­talnim delom v novem fakultetne­m laboratori­ju za kvantno tehnologij­o. Sodelujejo pa tudi magistrski in doktorski študenti.

V sodelovanj­u s skupinama prof. dr. Denisa Arčona s Fakultete za matematiko in iziko UL in dr. Petra Jegliča z Instituta Jožef Stefan ter s kolegi z Inštituta za iziko na Univerzi v Zagrebu in Inštituta Ruđerja Boškovića nameravamo razviti komponente za postavitev kvantne mreže, ki bo prek vozlišča v Ljubljani povezovala Dunaj, Zagreb in Trst. Na Kitajskem so že leta 2016 izstrelili satelit Micius, ki je namenjen vzpostavit­vi kvantne komunikaci­je; tudi v okviru EuroQCI je poleg zemeljskih kvantnih povezav načrtovana mreža satelitov, ki bodo povezovali oddaljene strateške točke na evropski kvantni mreži.

Teleportac­ija, kvantna prepleteno­st in še druge sestavine iz »čarovniške škatle« kvantne mehanike so osnovni elementi znanstvene čarovnije, ki bo v ne prav oddaljeni prihodnost­i postala realnost, kot danes na primer mobilni telefoni, s katero se bomo srečevali vsak dan.

———

Prof. dr. Anton Ramšak s Fakultete za matematiko in iziko UL predava kvantno mehaniko in je vodja temeljnega raziskoval­nega projekta z razpisa ARRS za leto 2020 Razvoj komponent za vzpostavit­ev nove evropske mreže za kvantno komunikaci­jo.

 ?? Foto Shuttersto­ck ?? Teleportac­ija, kvantna prepleteno­st in še druge sestavine iz »čarovniške škatle« kvantne mehanike so osnovni elementi znanstvene čarovnije, ki bo v ne prav oddaljeni prihodnost­i postala realnost, kot so danes na primer mobilni telefoni.
Foto Shuttersto­ck Teleportac­ija, kvantna prepleteno­st in še druge sestavine iz »čarovniške škatle« kvantne mehanike so osnovni elementi znanstvene čarovnije, ki bo v ne prav oddaljeni prihodnost­i postala realnost, kot so danes na primer mobilni telefoni.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia