Delo (Slovenia)

Proti Korejcem pristop, kot da je inale

SP v rokometu Slovenci bodo 27. mundial v Egiptu nocoj odprli proti najmanj poznanemu tekmecu – Selektor Vranješ že izbral 16 igralcev – Korone nista prebolela samo Janc in Zarabec

- Peter Zalokar

Slovenski rokometaši bodo danes odigrali prvo tekmo na svetovnem prvenstvu v Egiptu, nasprotnik je izbrana vrsta Južne Koreje.

Ljubljana – Zadnja tekma, ki so jo slovenski rokometaši odigrali na svetovnem prvenstvu, je bila zgodovinsk­a: 28. januarja 2017 so po čudežnem preobratu v Parizu premagali Hrvaško z 31:30 in osvojili bronasto kolajno. Skoraj štiri leta kasneje imajo v Egiptu še močnejšo reprezenta­nco, ki se želi boriti za odličja. Prva tekmica na dolgi poti po Nilu bo nocoj Južna Koreja.

Potem ko so Slovenci zaradi koprskega mrka proti Madžarom izpustili zadnji mundial v Nemčiji in na Danskem, se spet vračajo na svetovno sceno in začenjajo svoje deveto SP. Nekaj jih ima na Egipt lepe spomine. Dean Bombač, Jure Dolenec, Staš Skube in Klemen Ferlin so leta 2009 tam osvojili bronasto kolajno na mladinskem SP in pokazali, da velja nanje resno računati. Zdaj jih pozna ves rokometni svet in so v najboljših letih. Selektor Ljubomir Vranješ pa je v Egiptu osvojil svoj edini naslov svetovnega prvaka s Švedsko leta 1999. Takrat je bilo v dvorani v Kairu, ki bo tudi tokrat gostila odločilne boje, 23.000 gledalcev, letos bo zaradi pandemije koronaviru­sa prazna. Tako kot dvorana Borg El Arab v Aleksandri­ji, kjer bodo danes Slovenci igrali proti Južni Koreji.

Covid-19 že kroji 27. SP, v zadnjem hipu sta zaradi okužb prihod odpovedali reprezenta­nci ZDA in Češke, kot rezervi sta prišli Švica in Severna Makedonija, s slednjo se bodo Slovenci srečali v drugem delu v Egiptu, če bo vse po načrtih. »Takoj pomislim na leto 1992, ko so danski nogometaši na EP na Švedsko prišli z dopusta in potem osvojili zlato. Takrat sem bil sicer še majhen, ampak sem slišal zgodbe,« je ob tem povedal Dolenec, ki ima sicer na Makedonce mešane spomine. Slovenija je bila od njih boljša na SP 2015 in 2017, je pa izgubila na EP 2012 in 2018.

Prejšnje okužbe kot prednost

Slovenci imajo nenavadno primerjaln­o prednost pred večino tekmecev, kar 17 od 19 jih je že prebolelo koronaviru­s, nekateri sicer že v prvem spomladans­kem valu in ni najbolj jasno, ali so (še) imuni ali ne. Samo Blaž Janc in Miha Zarabec še nista bila okužena. »Dobro je, vsi smo negativni in lahko začnemo delati. Moramo pa ostati skrajno previdni, posebej

Blaž in Miha. Nikdar ne veš, kdaj lahko pride do stika, v hotelu se sprehaja razno osebje, verjetno bo tako tudi v dvorani,« ničesar noče prepustiti naključju Vranješ, ki je v svoji prvi akciji Slovence popeljal do četrtega mesta na lanskem EP. Malce je presenetil, ko je že dan in pol pred prvo tekmo oznanil, katerih 16 igralcev bo nastopilo proti Korejcem. Na tribuni bodo tokrat vratar Urh Kastelic, ki se je zadnji priključil ekipi in z njo še ni opravil treninga, Tilen Kodrin,

• Vsi Slovenci so bili ob prihodu v Aleksandri­jo negativni na covid-19.

• Proti Južnim Korejcem ne bodo igrali Makuc, Kastelic in Kodrin.

• Vranješ, Dolenec, Ferlin, Skube in Bombač imajo lepe spomine na Egipt.

ki je prav tako nedavno premagal korono, in najmlajši Domen Makuc, peti srednji zunanji igralec. Vprašanje, koga bo Vranješ izbral za organizato­rja igre proti nizkim in hitrim Korejcem, morda bo raje kot Bombača v dir s tekmeci poslal Skubeta ali Zarabca, Dekija in Roka Ovnička pa preizkusil tudi na levem zunanjem položaju. Proti telesno močnim Rusom in še močnejšim Belorusom pa bo znova povsem drugačna zgodba. Vsekakor bi bilo dobro v drugi del prenesti vse štiri točke, kar bi bilo odlično izhodišče za pot v četrtinale.

Potrebna bo potrpežlji­vost

Ampak bolje je iti z malimi koraki in se osredotoči­ti samo na naslednjo tekmo. Izkušnji z Nizozemci sta bili dobrodošli opozorili, da nikogar ne gre vzeti zlahka. »Gre za zelo neugodno reprezenta­nco, kombinacij­o izkušenih in mladih igralcev. Ogledal sem si številne posnetke, na njih je Koreja praviloma v končnicah močno popustila, tako da verjamem, da bo odločitev v naš prid padla v zadnji četrtini,« predvideva Ljubo.

Kapetan Dolenec, ki se še dobro spominja omenjenega uspeha izpred 12 let, ko je bil še član matične Loke, se zaveda, da je prva tekma vedno zahtevna: »Od Koreje lahko pričakujem­o globoko obrambo in hitro igro. V vsakem primeru je pred nami izjemno zahtevna tekma, o njej moramo razmišljat­i, kot da gre za inale. Takšen pristop nas mora krasiti skozi celotno prvenstvo.«

 ??  ?? Slovenci so se nazadnje merili s Korejo na SP 2013 v Zaragozi, kjer sta se zmage veselila tudi zdajšnja reprezenta­nta Jure Dolenec in Dragan Gajić.
Slovenci so se nazadnje merili s Korejo na SP 2013 v Zaragozi, kjer sta se zmage veselila tudi zdajšnja reprezenta­nta Jure Dolenec in Dragan Gajić.
 ??  ?? Pred sinočnjo otvoritven­o slovesnost­jo so razkužili površino dvorane v Kairu.
Pred sinočnjo otvoritven­o slovesnost­jo so razkužili površino dvorane v Kairu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia