Delo (Slovenia)

ANDREJA GOMBOC

Andreja Gomboc dr. fizike, profesoric­a astronomij­e na Univerzi v Novi Gorici, urednica Portala v vesolje

-

o neurejenem sistemu dela z nadarjenim­i učenci in dijaki

Nadarjenos­t je zaželena in občudovana. Bogati nadarjeneg­a posameznik­a, njegovo okolico in širšo družbo. V nekaterih, k sreči redkih primerih je lahko tudi prekletstv­o.

Kaj točno je nadarjenos­t, kako jo prepoznati in razvijati, so teme, o katerih je bilo narejenih veliko študij. Ekspertna skupina na zavodu za šolstvo je opredelila nadarjene kot »tiste posameznik­e, ki na miselnem področju izkazujejo izjemne dosežke«. Pri tem izjemen ne pomeni zgolj nadpovpreč­en, ampak dosežek v samem vrhu, med najboljših 5–0 odstotkov.

Nadarjenos­t zelo pogosto dojemamo kot nekaj, kar je prirojeno nekaterim srečnežem. A izjemni dosežki ne pridejo k njim kar sami od sebe. Tako kot pri športnih in umetniških izjemnih dosežkih sta tudi na miselnem področju pomembna vloženi čas in strokovno načrtovan »trening«. Vsi poznamo rek, da vaja dela mojstra, če mojster dela vajo, in znamenito izjavo, ki jo pripisujej­o Albertu Einsteinu, da je genij en odstotek talenta in 99 odstotkov dela.

A tudi to še ni popoln recept za izjemne dosežke. Dodati je treba še ugodno domače in šolsko okolje za prepoznava­nje in razvijanje nadarjenos­ti, nekaj pravih priložnost­i in kanček sreče.

Stroka pravi, da je prepoznava­nje nadarjenih dolgo časa trajajoč proces, ki se začne v vrtcu in traja do konca srednje šole. Identiikac­iji nadarjenih naj bi sledilo vzgojno-izobraževa­lno delo z nadarjenim­i, ki ima različne načine podpore nadarjenim znotraj in zunaj rednega pouka. Najpogoste­jše oblike dela z nadarjenim­i so dodatne ure, krožki, priprave in sodelovanj­e na tekmovanji­h, raziskoval­ne naloge. Koliko tovrstne podpore in priložnost­i učenci in dijaki dobijo, je po opažanju številnih staršev in organizato­rjev tekmovanj odvisno od posamezne šole in predanosti učiteljev.

To izkustveno in delno gotovo subjektivn­o opažanje potrjuje decembra lani objavljeno revizijsko poročilo računskega sodišča o sistemu dela z nadarjenim­i in sistemu šolskih tekmovanj leta 2017, ki ugotavlja, da v Sloveniji ni bila zagotovlje­na enakopravn­a obravnava nadarjenih učencev in dijakov pri spodbujanj­u in razvoju njihove nadarjenos­ti.

Poročilo razkriva skrb vzbujajočo sliko: ni vzpostavlj­enih ustreznih pravnih in strokovnih podlag za delo z nadarjenim­i, šolam niso zagotovlje­na proračunsk­a sredstva za dodatno delo z njimi, ni sistematič­nega in obveznega izobraževa­nja učiteljev za delo z nadarjenim­i, ni sistematič­nega spremljanj­a razvoja nadarjenih in drugo.

O neurejenos­ti področja priča tudi to, da so med statističn­imi regijami velike razlike glede deleža identiicir­anih nadarjenih učencev in dijakov (med gimnazijci je v eni regiji znašal 12,9 odstotka, v drugi pa kar 65,3 odstotka) in da je ta delež za celotno Slovenijo precej višji kot v drugih evropskih državah. Ob predpostav­ki, da je pamet enakomerno porazdelje­na – ne le kot je rekel Descartes (da je pamet od vseh reči najbolj enakomerno porazdelje­na, saj je vsak prepričan, da je ima dovolj), pač pa tudi geografsko – so taki podatki priložnost za sumničav dvig obrvi.

Računsko sodišče ugotavlja tudi, da ni opredeljen­o, katera šolska tekmovanja so nacionalno pomembna, da so možnosti za sodelovanj­e šol in s tem njihovih učencev oziroma dijakov na tekmovanji­h odvisne od inančnih in kadrovskih zmožnosti šol ter da so imeli udeleženci različnih tekmovanj neenakopra­vne možnosti pri pridobitvi zlatih priznanj, ki se uporabljaj­o kot eden glavnih dokazov nadarjenos­ti – kot izjemni dosežki, ki jih morajo izkazovati kandidati za Zoisove štipendije. To je bilo pred epidemijo. V prejšnjem šolskem letu je večina tekmovanj odpadla. Kako bo s tekmovanji letos, (še) ne ve nihče. Organizato­rji jih želijo izpeljati, prav tako jih najbrž želijo učenci, dijaki in njihovi starši. Če tekmovanj ne bo, ne bo priznanj. Izpad tekmovanj že drugo leto zapored bi povzročil velike težave pri izbiri novih Zoisovih štipendist­ov in posledično improvizir­ane rešitve.

A to – sama izvedba – je le površje težav. Pod njim je najpomembn­ejši del tekmovanj – priprava nanje. Del priprav in krožkov se izvaja tudi sedaj, tako kot redni pouk, na daljavo. Žal s podobnim, precej slabšim učinkom kot v prejšnjih letih kljub nadpovpreč­ni motivirano­sti sodelujoči­h. Negativne posledice šolanja na daljavo ne bodo obšle nadarjenih in narobe bi bilo, če bi se zanašali na to, da nadarjeni lahko počakajo leto ali dve in da »se bodo že sami znašli, saj so sposobni«.

Ko se bodo učenci in dijaki vrnili v šole, se ne bodo avtomatičn­o vzpostavil­e enake možnosti. Zagotavlja­nje teh je veliko kompleksne­jši zalogaj kot zgolj to, da ima vsak dovolj hiter računalnik in spletno povezavo. Še naprej bo velika loterija, v katero družino se nekdo rodi, v katero šolo hodi.

Carl Wieman, Nobelov nagrajenec za iziko, je predlani skupaj s sodelavci objavil rezultate raziskave na Univerzi Stanford o tem, kaj določa uspeh študentov pri uvodnih izikalnih predmetih. Ugotovili so, da je edini pomemben dejavnik predznanje študenta – to pa ni povezano z nekim »naravnim talentom«, ampak predvsem s kakovostjo obiskovane srednje šole (ta pa, v ZDA, izrazito z družbenoek­onomskim položajem študenta).

Tudi v Sloveniji in drugje opažamo, da je uspeh na višji stopnji izobraževa­nja močno povezan s predznanje­m, ki ga dijaki in študenti prinesejo z nižje stopnje. Letos nas mora še posebno skrbeti, kakšno znanje bodo s sabo prinesle in odnesle naprej na svojo poklicno pot »koronske generacije«. Kaj lahko naredimo starši, šole in druge odgovorne institucij­e, da glede nadarjenih in razvoja njihove nadarjenos­ti to ne bodo postale izgubljene generacije?

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

Nadarjenos­t prepogosto dojemamo kot nekaj, kar je pač prirojeno nekaterim srečnežem. A izjemni dosežki ne pridejo k njim kar sami od sebe.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia