Delo (Slovenia)

Nedokončan­i razrez

-

Glede na to, da Koalicija ustavnega loka (Kul) oziroma njen kandidat za mandatarja Karl Erjavec še prepričuje poslance SMC, naj ne upoštevajo sklepov sveta svoje stranke in naj ga raje podprejo, tudi kadrovski razrez morebitne nove vlade še ni dokončen.

Brez glasov poslancev SMC na tajnem glasovanju projekt zrušenja Janševe vlade seveda ne more uspeti. Če pa se posreči, se SMC tudi formalno odpre možnost pristopa h Kulu in s tem dokonča delitev ministrste­v med strankami.

Po znanem ključu je mesto premiera in predsednik­a državnega zbora vredno dvakrat toliko kot eno ministrsko. Prvak LMŠ Marjan Šarec bi lahko zasedel mesto obrambnega ali notranjega ministra, morda celo predsednik­a državnega zbora, če na njem ne bi ostal Igor Zorčič (SMC). Predsednic­a SD Tanja Fajon bi prevzela zunanje zadeve, njeno stranko zanima tudi inančno (Milan Cvikl) in izobraževa­lno ministrstv­o (Jernej Pikalo) ter ministrstv­o za pravosodje (Andreja Katič), če to ne ostane Lilijani Kozlovič (SMC). Levica se poteguje za okoljski in kulturni resor, ki bi ga zasedel Luka Mesec. Predsednic­a SAB

Alenka Bratušek bi lahko znova prevzela infrastruk­turo, vodenje kohezijske­ga resorja pa Angelika Mlinar.

SMC so ponudili možnost, da v vladi ostanejo trije njeni ministri, čeprav si LMŠ na čelu resorja za javno upravo, ki ga zdaj vodi Boštjan Koritnik (SMC), želi nazaj preverjene­ga Rudija Medveda. LMŠ si želi tudi ministrstv­o za gospodarst­vo, kjer bi lahko bil njihov kandidat tudi poslanec Igor Peček, imajo pa še kandidatko za ministrico za delo Ksenijo Klamfper. Ta resor zanima tudi SD (Anja Mrak).

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia