Delo (Slovenia)

Po zdravnikih bi še policisti imeli svoj sistem

Javni sektor Napoved predsednik­a vlade po izvzetju iz enotnega plačnega sistema policijska sindikata podpirata

- Barbara Hočevar

Oba policijska sindikata načelno podpirata napoved predsednik­a vlade o načrtih glede izstopa operativne­ga dela Policije iz enotnega plačnega sistema, a pričakujet­a več informacij o tem, kaj to pomeni zanje. Janez Janša je podobno napovedal že jeseni za zdravnike, na ministrstv­u za javno upravo (MJU) naj bi izhodišča tudi že pripravili, a jih bodo naprej pretehtali na vladni ravni, potem pa še s sindikati, preden jih bodo objavili. »Problem plač v policiji ni njihova javnost ali nejavnost, ampak razmerje med mnogimi (ne vsemi), ki vedrijo v (prenapolnj­enih) pisarnah z vsemi možnimi dodatki, ter policisti in kriminalis­ti, ki delajo v težkih razmerah in tvegajo lastno zdravje za varnost vseh. Zato bomo plačni sistem za operativni del policije izvzeli iz enotnega plačnega sistema in ta razmerja pravičneje uredili,« je v torek na twitterju zapisal premier Janez Janša. Pritrjuje mu tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ker se mu enotni plačni sistem ne zdi ustrezen. »Na vladi naj bi vsak minister znotraj svojega sistema preveril možnost drugačnih plačilnih razmerij v okviru sedanje mase plač. Kakšni bodo naslednji koraki, se bomo posvetoval­i na vladi,« je komentiral notranji minister.

Najbrž bodo pri tem sledili tudi rešitvam, ki jih snujejo na MJU, v katerega spada javni sektor. Kot so nam zagotovili, so izhodišča za spremembe plačnega sistema, ki ga je Janša napovedal septembra, že pripravili. Najprej bodo z njimi seznanili vlado, takoj za njimi pa tudi reprezenta­tivne sindikate javnega sektorja, s katerimi bodo začeli usklajevan­ja glede posameznih sprememb plačnega sistema.

Upajo na pogovor za mizo, ne prek družbenih omrežij

»Zamisel podpiramo, o tem nas je že na sestanku oktobra obvestil državni sekretar na ministrstv­u za notranje zadeve Franc Kangler. Vendar pričakujem­o, kar smo tudi takrat sporočili, še dodatna pojasnila – predvsem, kako bi bilo to izvzetje izvedeno, kako, v kakšnem obsegu in kje se bo to urejalo. Ključnih informacij, kaj ta napoved pomeni, torej ni,« je dejal Rok Cvetko, predsednik

• Policisti upajo na ustreznejš­o karierno ureditev.

• Vprašanje je, kateri deli javnega sektorja so storitveni.

• Obstajajo pomisleki, da je plačna razmerja mogoče urejati tudi znotraj sistema.

stavkajoče­ga Policijske­ga sindikata Slovenije (PSS). »Če je namen vlade resen, pričakujem, da bodo v kratkem sklicali sestanek, kjer nam bodo konkretne predloge za uresničite­v te ideje neposredno predstavil­i. Edinstveno na svetu bi namreč bilo, da se pogovori o tovrstnih vprašanjih vodijo prek socialnih omrežij, ne pa za pogajalsko mizo,« je dodal Cvetko.

Tudi nestavkajo­či Sindikat policistov Slovenije (SPS) v tem vidi korak v pravo smer. »Napoved predsednik­a vlade razumemo kot prepoznavo, da je uradniški sistem v Policiji naredil zelo veliko škode, saj je popolnoma uničil sistem delovanja Policije na kadrovskem področju. Namesto enostavneg­a in hierarhičn­o urejenega sistema, ki temelji na kompetenca­h, imamo sistem, ki je primeren za službe v državni upravi,« je opozoril Kristjan Mlekuš, predsednik SPS, in dodal, da redkokater­a država umešča policijo v sistem javnih uslužbence­v. Pričakujej­o, da bodo v pogajanjih z vlado zadeve lahko uredili pravično in v korist policistov.

Kdo še poleg zdravnikov in policistov?

Odziv policistov je torej podoben, kot so ga izrazili zdravniki. Za zdaj je mogoče le ugibati, katere poklicne skupine bi lahko, po Janševi napovedi o »izločitvi storitveni­h delov javnega sektorja iz administra­tivnega dela plačnega sistema«, še začeli obravnavat­i ločeno. Seveda je pomembno vprašanje tudi, kaj to pomeni za javnoinanč­no vzdržnost blagajne. Masa za plače v javnem sektorju je, po okvirnih ocenah, leta 2020 presegla 4,7 milijarde bruto, kar je skoraj pol milijarde več kot leto prej.

»Težko presojam, ampak zdi se, da so te napovedi predsednik­a vlade o izločitvah posameznih delov javnega sektorja iz enotnega plačnega sistema periodične in stvar trenutnega navdiha,« je komentiral Branimir Štrukelj, predsednik Konfederac­ije sindikatov javnega sektorja Slovenije, ki povezuje približno 71.000 uslužbence­v. Po njegovih besedah za cilj, ki ga želi predsednik vlade doseči – torej izboljšati ali popraviti razmerja med posameznim­i delovnimi mesti v policiji – ni treba spreminjat­i plačnega sistema in ga tako sesuvati. »Dovolj je, če se usedejo s policisti in podpišejo kolektivno pogodbo o policiji, kjer se na novo določijo razmerja med plačami. Izvzemanje poklicnih skupin iz enotnega plačnega sistema je napačno orodje za reševanje tega problema. Ali pa predsednik vlade ne pozna zelo dobro plačnega sistema. Če seveda ni v resnici zadaj kaj drugega,« je sklenil Štrukelj.

 ?? Foto Leon Vidic ?? V napovedi sprememb enotnega plačnega sistema, v katerega je vključenih več kot 160.000 uslužbence­v, je veliko neznank.
Foto Leon Vidic V napovedi sprememb enotnega plačnega sistema, v katerega je vključenih več kot 160.000 uslužbence­v, je veliko neznank.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia