Delo (Slovenia)

Nekdanja direktoric­a očitno še brez dovolj podpore

Splošna bolnišnica Celje Svet zavoda bi danes moral izbirati direktorja, a je seja spet odpadla – Veliki pritiski na člane

- Špela Kuralt

Tretjo največjo bolnišnico v državi še vedno vodi vršilec dolžnosti, kardiolog Dragan Kovačić. Svet zavoda, od oktobra do danes je vlada zamenjala vseh svojih pet predstavni­kov, bi že trikrat moral izbirati direktorja, a so tudi danes sejo morali odpovedati. Uradno zaradi napovedane nesklepčno­sti, neuradno pa naj nekdanja direktoric­a Margareta Guček Zakošek (SMC) ne bi imela dovolj glasov. Pritiski na člane sveta zavoda so veliki.

Svet zavoda bi moral na seji izbirati med kandidati iz razpisa za direktorja izpred treh let, ko se je po dolgotrajn­ih sodnih postopkih izkazalo, da je bil sklep o imenovanju Margarete Guček Zakošek nezakonit. Dva izmed štirih kandidatov sta odstopila od kandidatur­e, izbirali bodo tako med Guček Zakoškovo in nekdanjim županom občine Dobrepolje Janezom Pavlinom. Vlada je kmalu po tem, ko je bilo znano, da bo treba o kandidatih ponovno odločati, zamenjala štiri od petih članov sveta zavoda, prejšnji teden, tik pred sejo, pa še predsednic­o sveta zavoda Hedviko Stanič Igličar.

Tudi po vseh zamenjanih članih v svetu zavoda pa glasovanja ne morejo izpeljati, ker do seje ne pridejo. Zakaj članov sveta zavoda ne bo na današnjo sejo, v bolnišnici niso pojasnili. Eden od članov sveta zavoda je dejal, da so na vladne predstavni­ke v svetu zavoda menda izvajali velike pritiske, jim celo govorili, da bo zaradi njih padla vlada, če ne bodo glasovali za Guček Zakoškovo. Pritiski so tudi glede tega, da naj zanjo ne glasujejo in naj razpis raje ponovijo. Guček Zakoškova se v tem času otepa očitkov v anonimnih pismih in tudi nekdanja inančna direktoric­a Vesna Lavrič ji očita hude nepravilno­sti pri vodenju bolnišnice ter mobing.

Očitki

Iz bolnišnice odgovarjaj­o, da so navedbe Lavričeve, ki so jo medtem odpustili, pavšalne, da so proti njej sprožili »ustrezne postopke in podali prijave« ter da je bilo zoper Lavričevo vloženih nekaj prijav mobinga, zoper Guček Zakoškovo pa nobene. Odvetnica Lavričeve Alja Inkret Koštrun je odgovorila, da proti Lavričevi ni bil sprožen noben uradni postopek zaradi mobinga, in dodala: »Po navodilih Guček Zakoškove je morala Vesna Lavrič vršiti pritiske na podrejene, in ker tega ni izvajala na takšen način, so se začeli pritiski, očitki o nesposobno­sti in šikaniranj­e nad Lavričevo. Očitkov o mobingu s strani delodajalc­a v izredni odpovedi pogodbe o zaposlitvi ni.« Tožbo zaradi nezakonite odpovedi že pripravlja­jo.

Predsednic­a Fidesa v SBC Mateja Grat je dejala, da v sindikatu o izbiri direktorja niso govorili, ker ne dobijo nobenih informacij. »Moje osebno mnenje pa je, da če se po vseh sodnih odločitvah ni možno vrniti in omogočiti, da bolnišnico vodi Marjan Ferjanc (nekdanji direktor, ki je bil nezakonito razrešen pred dobrimi tremi leti, član SDS, op. p.), potem je bolje, da v teh političnih razmerah bolnišnico vodi Guček Zakoškova, ki že pozna sistem.« Strokovni direktor Franci Vindišar, ki z Guček Zakoškovo nikakor ni mogel sodelovati, je na govorice, da naj bi razmišljal o odstopu, če bo imenovana, odgovoril: »Želim si odločitve, ki bo sprejeta na podlagi strokovnih argumentov in v kratkem, saj bolnišnica resnično potrebuje stabilnost in enotnost.«

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Celjsko bolnišnico še naprej vodi vršilec dolžnosti.
Foto Voranc Vogel Celjsko bolnišnico še naprej vodi vršilec dolžnosti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia