Delo (Slovenia)

Kadrovskih menjav v bolnišnici še ni konec

Slovenj Gradec SMC zaradi odstopa predsednik­a sveta zavoda išče novega kandidata – Lavre čaka na soglasje vlade

- Mateja Kotnik

Dan po seji sveta zavoda, na kateri je večinsko podporo za direktorja dobil Janez Lavre in ne Bojan Vujkovac, je v koroški regijski bolnišnici vse po starem. Strokovna direktoric­a Jana Makuc je še vedno v funkciji, prav tako vseh sedemnajst predstojni­kov.

Tako naj bi bilo po zagotovili­h Makučeve vse do potrditve direktorja na vladi. Jana Makuc se bo s tistim dnem umaknila s položaja, z njenim odstopom bodo prenehali mandati tudi vsem predstojni­kom oddelkov in enot. Ali bo kdo izmed njih nadaljeval delo v Lavretovi ekipi, bo jasno šele, ko jo bo predstavil. To naj bi se zgodilo takoj, ko bo uradno prevzel dolžnosti, do takrat pa izjav za medije ne daje. Na predstavit­vi kandidatur­e je zatrdil le, da ekipo ima in da se brez nje na razpis sploh ne bi prijavil.

Po ponedeljko­vih fotograija­h, na katerih je pred medije stopila strokovna direktoric­a Jana Makuc, obkrožena s predstojni­ki oddelkov, se je v javnosti ustvaril vtis, da v regijski bolnišnici vladajo izredne razmere. A vseh 940 zaposlenih bitka za direktorsk­o mesto ne vznemirja enako. Številni pravijo, da morajo svoje delo opraviti ne glede na to, kdo je direktor. Makučeva, ki vodi tudi krizni štab za obvladanje covida-19 v bolnišnici, je po nastopu prejela veliko odzivov podpore iz številnih zdravstven­ih ustanov. »Kolegi so mi čestitali za pogum in pokončno držo,« je povedala.

Išče se novi predsednik

Lavre podpore v svetu zavoda ne bi dobil, če ne bi ustanovite­lj še pravočasno menjal njegove sestavo; Danico Repas (Desus) je nadomestil Štefan Šumah (SDS). Devetčlans­ki svet zavoda, ki se je o obeh kandidatih za direktorja izrekel tajno, naj bi pet glasov namenil Lavretu, dva sta bila vzdržana. Ustanovite­lj pa je že pred novo kadrovsko nalogo; poiskati bo moral novega predsednik­a sveta zavoda. Dosedanji Simon Jevšinek je odstopil. Rekel je, da iz osebnih razlogov, pritiskov nanj v zvezi z glasovanje­m pa ni želel komentirat­i. Predsedniš­ki položaj pripada SMC, ki se mu ni pripravlje­na odpovedati, zato že iščejo primernega kandidata. V javnosti kroži več imen, med njimi nekdanji koroški državnozbo­rski poslanec Ivan Škodnik, Samo Januška in Ksandi Javornik, ki že ima izkušnje z vodenjem sveta.

Megalomans­ka gradnja

Janez Lavre ni novinec na direktorsk­em položaju, zato za prevzem poslov ne bo potreboval nobenega uvajanja. Bolnišnico je vodil od leta 2007, razen v obdobju med letoma 2016 in 2017, ko ga je takratna ministrica Milojka Kolar Celarc poslala na čelo UKC Maribor. Njegove izkušnje pri vodenju naj bi bile ključne pri realizacij­i večmilijon­skih naložb, ki jih država načrtuje na področju zdravstva v regiji. Najbolj megalomans­ka je napoved gradnje nove, 300 milijonov evrov vredne bolnišnice, na novi lokaciji v bližini tretje osi. Janez Lavre je si

• Večinsko podporo je dobil Janez Lavre.

• Lavre se v javnosti ne bo oglasil pred odločitvij­o vlade o imenovanju.

• Delo v bolnišnici kljub kadrovskim zamenjavam poteka normalno.

cer že konec februarja lani pred urgentni center bolnišnice namestil bivalnik za obravnavo bolnikov s covidom-19 in nabavil vso zaščitno opremo za zaposlene. Po odstopu z direktorsk­ega mesta od aprila lani, ko so ga odnesli žaljivi tviti – novinarju Blažu Zgagi je, na primer, tvitnil, da ne bo šel na ventilator, podobno je zabrusil tudi Urošu Jauševcu – dela kot zdravnik na internem oddelku.

 ?? Foto Mateja Kotnik ?? Strokovna direktoric­a Jana Makuc (na fotografij­i desno) ne bo sodelovala z Janezom Lavretom, če bo dobil soglasje vlade za direktorja. Kako bo s predstojni­ki, bo kmalu znano.
Foto Mateja Kotnik Strokovna direktoric­a Jana Makuc (na fotografij­i desno) ne bo sodelovala z Janezom Lavretom, če bo dobil soglasje vlade za direktorja. Kako bo s predstojni­ki, bo kmalu znano.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia