Delo (Slovenia)

Nova izgubljena tožba Slovenije

Sodišče EU Država je kaznovana, ker v svoj pravni red ni pravočasno vnesla direktive EU o trgih inančnih inštrument­ov

- Miha Jenko

Sodišče EU v Luksemburg­u je na predlog evropske komisije Sloveniji naložilo plačilo 750.000 evrov kazni, ker v svoj pravni red ni pravočasno vnesla direktive EU o trgih finančnih inštrument­ov (Mifid 2) iz leta 2016 in o tem ni obvestila evropske komisije. Država mora zaradi tega plačati tudi svoje sodne stroške in stroške evropske komisije, je razvidno iz sodbe sodišča. Komisija je tožbo proti naši državi vložila leta 2018.

Sodišče je ugotovilo, da Slovenija do izteka predpisane­ga roka, 3. julija 2017, komisije ni obvestila o nobenem ukrepu za prenos direktive Miid 2 v slovenski pravni red. Direktiva naj bi bila po mnenju komisije pomembna za vzpostavit­ev varnejšega, trdnejšega, preglednej­šega in odgovornej­šega inančnega sistema.

Evropska komisija je Sloveniji

26. septembra 2017 poslala opomin. Iz odgovora Slovenije z dne

23. novembra 2017 je bilo razvidno, da so bili ukrepi za prenos v pripravi in da bi morali biti sprejeti aprila 2018. Komisija je zato 26. januarja 2018 našo državo pozvala, naj sprejme ukrepe, potrebne za uskladitev z zahtevami direktive Miid 2, in sicer v dveh mesecih od prejema tega mnenja. Ker je komisija našo prošnjo za podaljšanj­e roka za odgovor na to mnenje zavrnila, je Slovenija z dopisom 21. marca 2018 odgovorila, da sprejemanj­e predlogov zakonov, ki vsebujejo ukrepe za prenos direktive Miid 2, že poteka in da bi moralo biti končano aprila 2018. Slovenska stran trdi, da je bila ob izteku roka, določenega za uskladitev, večina določb te direktive prenesena v slovenski pravni red z nacionalni­mi ukrepi, ki so bili sporočeni 3. decembra 2018. Iz sodbe je razvidno, da je Slovenija navedla, da komisiji aktov, ki zagotavlja­jo prenos direktive Miid 2, ni sporočila pred omenjenim datumom, ker bi moral državni zbor predloge zakona, ki na novo ureja pravni okvir trga inančnih instrument­ov, sprejeti najpozneje aprila 2018. Zaradi menjave vlade in predčasnih volitev pa naj bi bil predlagani zakon sprejet šele več kot osem mesecev po vložitvi februarja in marca 2018.

Slovenija še meni, da predlagani pavšalni znesek – ob upoštevanj­u delnega prenosa direktive Miid 2, minimalnih učinkov neprenosa na slovenski inančni trg in trg Unije ter neobstoja predhodne sodbe o ugotovitvi neizpolnit­ve obveznosti – ni utemeljen in je previsok.

 ??  ?? Evropska komisija je tožbo proti naši državi vložila leta 2018.
Evropska komisija je tožbo proti naši državi vložila leta 2018.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia