Delo (Slovenia)

Evropa pri cepljenju hiti počasi

Strategija V EU zavedanje, da je pred staro celino še težko obdobje in da večjih količin cepiva pred pomladjo ne bo

- Peter Žerjavič

Pred EU so v boju s pandemijo težavni tedni. Okužbe s sars-cov-2 se bodo kljub številnim ukrepom še vedno hitro širile, zadostnih količin cepiva pa še ne bo na voljo, saj so proizvodne zmogljivos­ti omejene. dopisnik iz Bruslja

V evropski komisiji se poskušajo braniti pred številnimi kritikami glede skupnih naročil cepiv, ki da so pripeljala do položaja, ko Unija pri cepljenju zaostaja za ZDA in Združenim kraljestvo­m. Sandra Gallina, ki je vodila pogajanja EU s proizvajal­ci cepiv, je pred evropskimi poslanci pojasnjeva­la, da so zagotovili dovolj velik portfelj cepiv. Doslej so sklenili pogodbe s šestimi proizvajal­ci za skupno 2,3 milijarde odmerkov. Četudi bi na papirju imeli naročenih več milijard odmerkov, ne bi bilo koristi, če ne morejo biti dobavljeni, je opozarjala Gallinova.

V Bruslju napoveduje­jo, da bo cepljenje v EU s pomladjo v polnem zagonu. Po AstraZenec­i, ki razvija cepivo z oxfordsko univerzo in je na začetku tedna pri evropski agenciji za zdravila vložila vlogo za dovoljenje zanj, naj bi februarja enak postopek za svoje cepivo začel še Johnson&Johnson. Unija ima že zagotovlje­na cepiva dveh proizvajal­cev z odobritvij­o (Pizer-Biontech in Moderna), ki bosta skupaj zagotovila 760 milijonov odmerkov, kar bi že zadoščalo za cepljenje 80 odstotkov prebivalce­v EU. Za zdaj oba dobavljata cepivo le v manjših količinah.

Številne nejasnosti

Prvi človek Pizerja Albert Bourla je v spletni razpravi parlamenta­rne skupine Evropske ljudske stranke (EPP) napovedal, da bodo letos lahko močno povečali proizvodnj­o. Tako naj bi namesto načrtovani­h 1,3 milijarde dobavili svetu dve milijardi odmerkov cepiva. Glede pritiska iz Evrope, ki želi čim prej dobiti čim več odmerkov, je povedal, da morajo uravnoteži­ti povpraševa­nje po svetu. »Evropejci lahko rečejo, da je luč na koncu predora,« je povedal.

Pozval je k »nekaj potrpežlji­vosti«, saj da bodo večje količine cepiva dostopne že v drugem četrtletju.

Tako v Pizerju kot v Moderni so prepričani, da bo njihovo cepivo delovalo proti novim sevom virusa. Menedžer Moderne Tal Zaks je še med razpravo pri EPP povedal, da če bo treba, lahko v nekaj tednih pripravijo novo različico cepiva. Glede številnih nejasnosti, denimo, pri odgovoru na vprašanje, ali cepivo preprečuje tudi prenašanje virusa, bodo v obeh proizvajal­cih morali še pripraviti analize. Tudi glede trajanja imunosti po cepljenju morajo v prihodnjem obdobju še spremljati gibanja.

Z evropsko strategijo cepljenja je povezana še svoboda potovanj, ki je med pandemijo močno okrnjena. Na mizo predsednic­e evropske komisije Ursule von der Leyen in voditeljev držav članic je prišla pobuda grškega premiera Kiriakosa Micotakisa za posebno potrdilo o cepljenju, ki bi olajšalo potovanja v Evropi. »Za države, kot je Grčija, ki so odvisne od turizma, je nujno, da bi bilo vprašanje rešeno pred poletno sezono,« je zapisal Micotakis. Grški turizem je lani strmoglavi­l in letos se utegne slaba sezona ponoviti.

Grški premier je prepričan, da bi s potrdili o cepljenju olajšali promet in omogočili postopno vračanje v normalnost. Pričakuje se, da se bodo voditelji držav članic o tej temi pogovarjal­i prihodnji teden na videovrhu EU. Naklonjeno­sti zamisli je kar nekaj. Vodja skupine EPP v evropskem parlamentu Manfred Weber je v pogovoru z bruseljski­mi dopisniki podprl uvedbo tega potrdila, saj da bo omogočilo svobodna potovanja v schengensk­em prostoru. Takšna rešitev naj bi bila evropska, da se države članice ne bi odločale za soliranje. Poleg tega bi med krizo zagotovila gospodarsk­e koristi.

V razpravi se pojavlja kar nekaj pomislekov. Zahtevano potrdilo za potovanje bi lahko postalo nekakšna posredna obveza za cepljenje. Poleg tega bi bili, denimo, mlajši, ki vsaj še nekaj mesecev ne bodo mogli biti cepljeni, diskrimini­rani. V več državah članicah glasno nasprotuje­jo temu, da bi, denimo, letalski prevozniki smeli vpeljati selekcijo potnikov na podlagi cepljenja. V Uniji načeloma sicer velja, da cepljenje ne bi smelo biti obvezno. A zagovornik­i so prepričani, da bi vpeljava takšnega »potnega lista« več ljudi prepričala, da bi se cepili.

• Spomladi naj bi bilo v EU cepljenje v polnem zagonu.

• Pizer bo povečal proizvodnj­o z 1,3 na dve milijardi odmerkov.

• O cepilnem potnem listu prihodnji teden.

 ??  ?? V prihodnjih tednih se bodo okužbe po Evropi še vedno hitro širile, a cepiva za vse ne bo dovolj.
V prihodnjih tednih se bodo okužbe po Evropi še vedno hitro širile, a cepiva za vse ne bo dovolj.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia