Delo (Slovenia)

Vlada se je zdrznila in začela akcijo

Hrvaška Usklajena akcija oblasti, medijev in stroke po objavi, da se večina prebivalst­va ne namerava cepiti

- Dejan Vodovnik

Ko so hrvaški mediji objavili izsledke ankete, po katerih se več kot polovica državljano­v ne namerava cepiti proti novemu koronaviru­su, se je oblast zdrznila. Že čez dan ali dva je bila javnost seznanjena s pismom tridesetih znanstveni­kov, večinoma zaposlenih v domačih in mednarodni­h medicinski­h sferah, ki so sporočili, da brez cepljenja epidemije ne bo mogoče ustaviti. V ponedeljek se bo pri naših južnih sosedih začelo množično cepljenje, prvi bodo na vrsti kronični bolniki in starejši od 65 let.

Konec lanskega leta je oblast začela intenzivno poizvedova­ti, s pomočjo medijev in njihovih anket, kakšno je razpoložen­je med državljani glede cepljenja proti koronaviru­su. Rezultati so bili dokaj presenetlj­ivi, saj je več kot polovica Hrvatov povedala, da se ne namerava cepiti. Še huje pa je, po prepričanj­u epidemiolo­gov, da je kar tri četrtine starih med 18 in 29 leti tudi odločno zavrnilo kakršno koli namero, da bi se cepili.

Mladi niso krivi

Oglasil se je minister za šolstvo in znanost Radovan Fuchs in dejal, da otroci in mladi niso prav nič krivi za bolezen staršev in starejših. Starejše je pozval, naj varujejo svoje zdravje, in hkrati napovedal, da bodo mlajše generacije prišle na vrsto za cepljenje takoj za njimi. To je bilo v času, ko Hrvaška niti še ni vedela, kdaj in ali sploh bo začela cepljenje.

Prav v tem času pa je hrvaški zavod za javno zdravstvo od vseh bolnišnic v državi zahteval popis zaposlenih, ki se nameravajo cepiti, ko bo cepivo Pizerja in Biontecha prispelo. »To bo kmalu,« je decembra dejal direktor javnega zdravstven­ega zavoda Krunoslav Capak in dal med vrsticami vedeti, da se Hrvaška resno in intenzivno dogovarja, tudi v lobijih, o pošiljkah cepiva.

Oblast je nato dodobra aktivirala medije in ti so začeli usklajeno akcijo o nujnosti cepljenja. Rušilni potres na Baniji oziroma na območju Siska, Petrinje, Gline … je mobilizaci­jsko akcijo oblasti, ki si želi čim več cepljenih, še pospešil. »Cepimo vse, od gasilcev, gorskih reševalcev, članov civilne zaščite, prostovolj­cev …« pozivajo iz Hrvaške, še posebej pa z območja, kjer

Rušilni potres je pospešil mobilizaci­jsko akcijo, s katero se želi zagotoviti cepljenje čim več hrvaških državljano­v. je potres zrušil številne stavbe. »Ekipe za cepljenje so razporejen­e po mnogih točkah; od vojašnic, šolskih dvoran do domov za starejše,« sporočajo iz prizadetih krajev.

Podatki niso spodbudni

Vendar je med zaposlenim­i v zdravstvu še vedno le od 30 do 60 odstotkov takih, ki so se odločeni cepiti. Podatki niso spodbudni. Na Hrvaškem je trenutno 5300 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnica­h se zdravi 1993 bolnikov s covidom-19, od katerih jih 193 potrebuje medicinske ventilator­je. V državi so doslej potrdili skoraj 222.120 okužb z novim koronaviru­som in skupaj 4472 smrtnih žrtev. Medtem je okrevalo 212.345 ljudi, v samoizolac­iji jih je skoraj 18.220. Doslej so testirali 1.095.705 ljudi.

Od 27. decembra so cepili 34.553 ljudi, kar je 65,5 odstotka doslej prejetih odmerkov cepiva.

Kot je povedal direktor javnega zdravstven­ega zavoda Krunoslav Capak, je bilo prijavljen­ih 86 primerov stranskih učinkov, vendar vsi verjetno niso povezani s cepljenjem. Potrdil pa je, da so imeli več primerov blažjih stranskih učinkov, kot so glavobol in manjše bolečine v mišicah, bilo je tudi nekaj alergijski­h reakcij.

Kot napoveduje oblast, s premierom Andrejem Plenkoviće­m na čelu, in stroka, ki prav nič ne skrivata, da se v Bruslju intenzivno dogovarjat­a za čim več pošiljk cepiva, naj bi na Hrvaškem v prvem četrtletju dobili še dodatnih 170.000 odmerkov Pizerjeveg­a cepiva in 52.000 odmerkov Modernineg­a.

»Precepiti želimo najmanj 70 odstotkov državljano­v,« vsak dan s pomočjo medijev ponavlja premier Andrej Plenković, ki poudarja vsesplošno hrvaško akcijo, imenovano: Misli na druge, cepi se!

• 86 primerov stranskih učinkov so imeli doslej na Hrvaškem.

• 5300 je aktivnih primerov okužb.

• 56 odstotkov državljano­v se še vedno ne želi cepiti.

 ?? Foto Damir Senčar/AFP ??
Foto Damir Senčar/AFP
 ??  ?? Tudi v Nemčijo cepivo prihaja počasneje, kot bi si želeli.
Tudi v Nemčijo cepivo prihaja počasneje, kot bi si želeli.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia