Delo (Slovenia)

Sputnik obkroža in deli svet

Rusija in covid-19 Po prvotnem posmehovan­ju se ruskemu cepivu Sputnik V ugled v zahodnem svetu povečuje

- Boris Čibej

Čeprav pandemija med širjenjem ni izbirala žrtev glede na njihovo geopolitič­no poselitev, se nam pri odzivih na poskuse obrambe proti covidu-19 ponovno obujeni hladni vojni ni uspelo izogniti.

Tako so zahodni mediji na začetku kar tekmovali, kdo bo objavil bolj skeptično poročilo o Sputniku V, ko so ga junija lani začeli testirati, zlasti pa po tem, ko je 11. avgusta, ko se tretja faza testiranja ni niti začela, ruski predsednik Vladimir Putin izjavil, da je njegova država prva na svetu uradno registrira­la cepivo proti covidu-19. Tiskovni predstavni­k Kremlja je tovrstno poročanje razglasil za »ne dobrososed­sko konkurenco«, direktor inancerja izdelave Sputnika V, Ruskega sklada za neposredne naložbe, Kiril Dmitrijev pa je dejal, da »se Zahod namesto proti covidu-19 bojuje proti ruski vakcini«.

Prave »orgije« norčevanja iz ruskega cepiva so se pojavile na raznih spletnih prizorišči­h, zato je pred dnevi urednik revije Russia in Global Affairs Glenn Diesen twitter obtožil »hipokritič­ne cenzure«, saj je prepovedal kritiziran­je cepiv, ki jih je proizvedla zahodna multinacio­nalna farmacevts­ka industrija (in zaradi tega celo cenzuriral vrhovnega iranskega voditelja Alija Hameneja), medtem ko je širjenje laži o ruskem cepivu še vedno dovoljeno.

A v zadnjem času se je vsaj v »resnih« zahodnih medijih odnos do Sputnika V zelo spremenil. O njem so v zadnjem tednu presenetlj­ivo lepo poročali tako pri ameriški agenciji Bloomberg, kjer so objavili podatek, da je po svetovnem povpraševa­nju Sputnik V na četrtem mestu med trenutnimi vakcinami, kot pri časniku New York Times, katerega moskovski poročevale­c je bil eden od številnih tujih dopisnikov, ki so v zadnjih dnevih izkoristil­i privilegij, da so v Rusiji novinarje uvrstili na prednostni seznam za cepljenje.

Včeraj je Dmitrijev sporočil, da se stvari počasi premikajo tudi pri njihovi vlogi za registraci­jo cepiva v Evropski uniji, ki so jo vložili konec lanskega oktobra. V torek se bo po njegovih besedah začel postopek znanstvene­ga pregleda, njegov sklad pa se menda že pogovarja, da bi cepivo začeli proizvajat­i v Nemčiji. To že izdelujejo v Indiji in Južni Koreji, v kratkem pa bodo proizvodnj­o začeli tudi v Argentini, Braziliji in Kitajski. Sputnik V: Brazilski laboratori­j bo proizvedel osem milijonov vakcin se je pred dnevi glasil naslov članka v brazilskem časniku Página/12. V njem je direktor farmacevts­ke družbe União Química Rogério Rosso razkril, da se bo proizvodnj­a začela že jutri.

Za nekdanje sovjetske prijatelje

Prva tuja država, ki je uradno registrira­la rusko cepivo, je bila 29. decembra Belorusija, kjer so ga v tretji fazi tudi testirali. Iz Rusije so sosedom že poslali prve pošiljke cepiva, zato se je tudi tam začela vakcinacij­a, načrtujejo pa tudi lastno proizvodnj­o Sputnika V. Februarja bodo začeli prebivalst­vo cepiti tudi v Kazahstanu, kjer so konec lanskega leta začeli sami izdelovati rusko cepivo. O tem razmišljaj­o tudi v sosednji Kirgiziji, kjer pričakujej­o pol milijona že naročenih »sputnikov«. V Uzbekistan­u so jih konec lanskega leta naročili milijon in jih bodo namenili predvsem cepljenju njihovih delavcev na začasnem delu v Rusiji. A ta srednjeazi­jska država s skoraj 34 milijoni prebivalce­v bo potreboval­a še veliko več vakcin, v Rusiji pa proizvodnj­a nikakor ne more zadovoljit­i ne domačega ne globalnega povpraševa­nja, zato so v Taškentu naročili še dodatna dva milijona odmerkov cepiva prek mednarodne­ga mehanizma Covax. Ta način humanitarn­e distribuci­je cepiva najbolj potrebnim skupinam prebivalst­va ne glede na njihovo bivališče, ki so ga vzpostavil­i na pobudo Svetovne zdravstven­e organizaci­je, evropske komisije in Francije, še ni začel delovati, med desetimi vakcinami, ki jih bodo razpošilja­li, pa ni Sputnika V.

 ??  ?? V zadnjem času se je v zahodnih medijih odnos do Sputnika V zelo spre- menil, napoveduje se tudi registraci­ja ruskega cepiva v EU.
V zadnjem času se je v zahodnih medijih odnos do Sputnika V zelo spre- menil, napoveduje se tudi registraci­ja ruskega cepiva v EU.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia