Delo (Slovenia)

Tajvan bo še naprej ključ do globalnega miru

Trumpova zapuščina Joe Biden ne bo mogel drastično spremeniti dosedanje ameriške politike do Kitajske in Azije

- Zorana Baković

V Tajpeju so pripravlja­li stezo za sprejem Kelly Craft, ameriške veleposlan­ice v ZN, ki bi morala tja pripotovat­i včeraj, ko je prek Tihega oceana prispela kratka novica: »Obisk je odpovedan.« Salon v predsedniš­ki palači, kjer bi jo morala danes sprejeti predsednic­a Tsai Ing-wen, so že na novo prezračili zaradi covida-19, a se nato v njem ni zgodilo nič.

Kaj lahko bi se zgodilo, da bo predsednik Donald Trump svoj mandat končal tako, kot ga je začel: s soljo na rano Kitajske, ko ji bo dal vedeti, da ima Tajvan za neodvisno državo, in to kljub njenim grožnjam, da bo moral za to plačati »visoko ceno«.

Potovanje Kelly Craft na otok, ki bi ga lahko imenovali ključ do azijskega in morda celo globalnega miru, so odpovedali nekaj ur pred poletom, kar so v State Department­u obrazložil­i z »osredotoče­njem na pripravo nemotene tranzicije« v Beli hiši, ki bo potekala prihodnji teden. Čeprav je Tsai Ing-wen ostala brez velikega diplomatsk­ega dosežka, ki bi ga lahko, če bi Američanka prišla, vpisala v svoj drugi mandat, so viri iz kroga njenih najbližjih sodelavcev zatrdili, da je tudi tajvanski predsednic­i odleglo, ko je prispela novica, da Kelly Craft ne bo. Njen prihod bi bil namreč povod za to, da vodstvo v Pekingu znova zagrozi z oboroženim posredovan­jem proti »secesionis­tičnim nagnjenjem« Tajvana, ki ga ima azijska sila za eno od svojih pokrajin, da pa se ob tem ne bi nič bistveno spremenilo v mednarodne­m statusu 24-milijonske­ga otoka, ki ima diplomatsk­e odnose s samo 14 od 193 držav članic ZN.

Kelly Craft je funkcionar­ka, ki ne zaseda dovolj visokega položaja, da bi lahko njen prihod v Tajpej pomenil kaj več od vznemirjan­ja Kitajske in dodajanja še enega težkega kamna v zunanjepol­itični nahrbtnik, ki ga bo Trump pustil v dediščino Joeju Bidnu.

A celo brez tega obiska ostaja politika do vzhodne Azije, ki jo je po svoje pretresel dosedanji ameriški predsednik, svojevrstn­a past za diplomacij­o bodočega stanovalca Bele hiše. V nedavnem intervjuju za revijo Foreign Policy je nekdanji državni sekretar Rex Tillerson opozoril novo administra­cijo, da je celotna ameriška zunanja politika zdaj v slabšem stanju, kot je bila pred Trumpovim prihodom, in čeprav je naštel vrsto odprtih problemov – od Irana, prek Rusije, do Severne Koreje –, je nekdanji zunanji minister poudaril, da zbuja »največjo skrb Kitajska«.

Vojaški spopad v naslednjem desetletju

»Bojim se, da se bomo v naslednjem desetletju zapletli v vojaški spopad s Kitajsko,« je dejal Tillerson. »To se bo zgodilo, ko se bodo oni odločili za pohod na Tajvan.«

Že v času, ko je bil na čelu družbe ExxonMobil, je opazoval, kako Kitajci pošiljajo bojne ladje proti ploščadim njegove naftne družbe in kako dograjujej­o, nato pa militarizi­rajo otočke v Južnokitaj­skem morju. »Menim, da namerava Xi

Jinping močno povečati pričakovan­e človeške žrtve ameriške vojske, tako da bi se ameriško ljudstvo končno vprašalo: 'Čakaj malo, zakaj naj bi mi žrtvovali na tisoče ljudi, da bi rešili Tajvan?'« je v intervjuju dejal Tillerson. »In nato bi ali Kitajska dejansko dobila (otok) ali pa bi imeli grozljivo vojno v Tihem oceanu.«

Čeprav je Tillerson priznal, da je Trumpovo poznavanje svetovne zgodovine, dogajanja po svetu in ameriške zgodovine »v resnici pomanjklji­vo« in da ni nikoli prebiral poročil in napotkov, ki mu jih je pripravlja­l State Department, bo moral vse, kar je bilo v štirih letih storjenega – ali morda uničenega –, Biden zdaj znova spraviti v nekakšen trajnostni red.

Toda odnosi s Kitajsko bodo najbolj izpostavlj­eni prav na tej točki, ki že sedem desetletij obstaja kot de facto neodvisna država, nad katero si želi kitajsko vodstvo znova vzpostavit­i popoln nadzor še pred letom 2049, ko bo ljudska republika dopolnila 100 let, morda še veliko prej.

Približno v času, ko je Trump ob koncu lanskega leta podpisal zakon o varovanju Tajvana kot del proračuna zvezne vlade za leto 2021 v znesku 1400 milijard dolarjev, so se avstralski mediji dokopali do dokumenta z odpravljen­o oznako tajnosti, ki ga je leta 2018 podpisal takratni svetovalec za nacionalno varnost H. R. McMaster in ki potrjuje, da bi bile ZDA v primeru kitajskega napada pripravlje­ne vojaško braniti Tajvan. V dokumentu se v ta namen priporoča vzpostavit­ev zavezništv­a z Avstralijo, Indijo in Japonsko.

Člani Bidnovega zunanjepol­itičnega tima in njegov svetovalec za nacionalno varnost bodo morali dobro premisliti, kakšno sporočilo poslati Pekingu o obrambi Tajvana in kaj sporočiti omenjenim zaveznikom o ameriškem stališču do agresivneg­a kitajskega vzpona.

Xi Jinping je v prvem ukazu svojim oboroženim silam v letošnjem letu od najvišjih vojaških poveljniko­v zahteval: »Bodite pripravlje­ni delovati v vsaki sekundi!«

• Pot ameriške veleposlan­ice v ZN na Tajvan je bila v zadnjem trenutku odpovedana.

• Rex Tillerson je opozoril na morebitno stopnjevan­je napetosti.

• Xi Jinping je oboroženim silam ukazal pripravlje­nost na delovanje.

 ?? Foto Reuters ?? Obisk ameriške veleposlan­ice v ZN Kelly Crat v Tajpeju bi še zaostril odnose s Kitajsko.
Foto Reuters Obisk ameriške veleposlan­ice v ZN Kelly Crat v Tajpeju bi še zaostril odnose s Kitajsko.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia