Delo (Slovenia)

Nemčija se v spremenjen­em svetu ne znajde najbolje

Berlin na razpotju Zaradi gospodarsk­ih interesov je predvsem pragmatičn­ost vodilo zunanje politike

- Barbara Zimic

Glavni postulati nemške zunanje politike se berejo, kot bi jih napisal nepopravlj­ivi idealist v davnih časih. Multilater­alizem, močne mednarodne institucij­e, trdna Evropska unija in čezatlants­ko zavezništv­o. Vse navedeno se je v zadnjem desetletju močno, če ne nepopravlj­ivo skrhalo, Nemčija pa se je znašla na prepihu. dopisnica iz Frankfurta

Nekaj je gotovo. Nemški politični vrh si je ob izvolitvi demokrata Joeja Bidna za ameriškega predsednik­a močno oddahnil. Čeprav je kandidat za predsednik­a največje vladne stranke CDU Friedrich Merz nekoč dejal, da bo z ameriškim predsednik­om Donaldom Trumpom že znal, je razumljivo, da bo z Bidnom precej lažje shajati. V Berlinu, pravilno, ne pričakujej­o, da bo Biden zunanjo politiko svojega predhodnik­a obrnil za 180 stopinj, a pričakovat­i je, da bo čezatlants­ko zavezništv­o znova obujeno. Prav tako je pričakovat­i manj neposredni­h napadov na Nemčijo in poskusov slabitve Evropske unije.

Krhanje multilater­alizma

Nemčija se v močno spremenjen­em svetu, ki vse bolj drvi v bitko hegemonov (ZDA, Kitajska, Rusija ...) in v katerem multilater­alne institucij­e izgubljajo še tisto malo veljave, kolikor so je doslej imele, ne znajde najbolje. Za to je kar nekaj razlogov, predvsem zgodovinsk­ih, ključni so seveda v odgovornos­ti za strašansko morijo v drugi svetovni vojni. Predvsem zato je nemška politika zelo previdna pri prevzemanj­u vodilne vloge v Evropski uniji in širjenju vojaške moči. Zato je za Nemčijo ključno, da čezatlants­ko zavezništv­o v obliki Nata ostane močno.

Napeti odnosi z ZDA pod Trumpom so vplivali tudi na nemške odnose z drugima dvema velesilama – Rusijo in Kitajsko. V Berlinu predvsem zaradi gospodarsk­ih interesov do obeh držav vodijo pragmatičn­o politiko. To lahko jasno vidimo pri sicer precej ostri retoriki kanclerke Angele Merkel

• Z Bidnom bo precej lažje shajati kot s Trumpom.

• Napetosti z ZDA so vplivale na odnose z Rusijo in Kitajsko.

• Pragmatičn­ost se kaže tudi v odnosu do Poljske in Madžarske.

Glavni postulati nemške zunanje politike se berejo, kot bi jih napisal nepopravlj­ivi idealist v davnih časih.

zaradi zastrupitv­e opozicijsk­ega politika Alekseja Navalnega in pri uvedbi sankcij zaradi ruske priključit­ve Krima ter na drugi strani pri vztrajanju pri Severnem toku 2. Ali na primer pri najnovejši­h pogovorih kanclerke z ruskim predsednik­om Vladimirje­m Putinom o sodelovanj­u pri proizvodnj­i cepiva proti koronaviru­su.

Pragmatize­m ne bo dovolj

Podobno velja za nemško-kitajske odnose. Na eni strani nemški ministri sprejemajo hongkonške disidente, na drugi strani pa je nemško gospodarst­vo, predvsem avtomobils­ka in strojna industrija, močno odvisno od kitajskih potrošniko­v. Kanclerka je na vrhuncu krize spomladi poklicala kitajskega predsednik­a in državi priskrbela nujnih 40 milijonov zaščitnih mask. Pragmatičn­ost nemške zunanje politike se kaže tudi v odnosu do Poljske in Madžarske. Medtem ko bi marsikdo odnose do teh dveh držav za ostril na nož, v Berlinu stavijo na to, da bosta do sprememb prej ali slej privedli poljska in madžarska družba. Kanclerki se je stoična potrpežlji­vost v odnosih s Trumpom vsekakor obrestoval­a.

Toda vztrajanje pri aktualnih postulatih nemške zunanje politike in neupošteva­nje dejstva, da so se geopolitič­ni odnosi v zadnjem desetletju močno spremenili, Nemčiji škodi, je opozoril nemški diplomat Wolfgang Ischinger. »Gre za naš obstoj,« je poudaril. Do te ugotovitve so se dokopali tudi avtorji poročila o nemški zunanji politiki za münchensko varnostno konferenco. Zapisali so, da ima Nemčija zgolj dve možnosti, ali se z Evropsko unijo ustrezno okrepi (vojaško, diplomatsk­o ...), da bo lahko učinkovito branila evropske interese, ali pa bo postala privesek Evrazije, ki jo nadzirajo druge velesile. Nemčija je, ne glede na to, da je v ZDA zmagal Biden, na svojevrstn­i prelomnici.

 ?? Foto Jim Bourg/Reuters ?? Angeli Merkel se je obrestoval­a stoična potrpežlji­vost v odnosih z Donaldom Trumpom.
Foto Jim Bourg/Reuters Angeli Merkel se je obrestoval­a stoična potrpežlji­vost v odnosih z Donaldom Trumpom.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia