Delo (Slovenia)

Prestižni proizvajal­ci z le majhnimi minusi

Analiza Avtomobils­ko leto 2020 za evropske proizvajal­ce ni bilo lahko, manjše minuse so imele prestižne znamke

- Gašper Boncelj

Evropski avtomobils­ki proizvajal­ci drug za drugim objavljajo lanske prodajne količine, ki so glede na razmere pričakovan­o slabše od tistih v letu 2019. A so tudi med njimi razlike, z manjšimi »ranami« so jo odnesli tisti, ki jim je uspelo izkoristit­i hitrejše okrevanje na Kitajskem, zlasti to velja za proizvajal­ce premijskih znamk iz Nemčije.

Največji koncern Volkswagen je s svojo matično znamko VW lani doživel 15-odstotni padec prodaje na 5,3 milijona vozil, najhuje je bilo v zahodni Evropi, kjer se je prodaja zmanjšala skoraj za četrtino, za nekaj manj v Severni Ameriki (–17 odstotkov), še najmanjši je bil padec na Kitajskem (–10 odstotkov), ki se je po virusni krizi tudi najhitreje pobrala. Upanje na boljše čase jim vzbuja decembrsko prodajno izboljšanj­e, so pa v celotnem letu tako kot mnogi drugi proizvajal­ci močno povečali dobave električni­h vozil (212.000).

Audi dobro na Kitajskem

Na Kitajskem se je lani še precej bolje odrezala Volkswagno­va premijska znamka Audi, prodajo so tam izboljšali za pet odstotkov, podobno velja za BMW (+7 odstotkov) in Mercedes-Benz (+12 odstotkov). Dober posel za premijske avtomobile na največjem svetovnem trgu jim je prinesel tudi zmernejše globalne minuse – tako je Audijeva skupna prodaja lani nazadovala za »le« osem odstotkov (1,7 milijona vozil), tudi BMW in Mercedes sta imela s svojima matičnima znamkama samo sedemodsto­tni globalni minus (2,02 milijona in 2,1 milijona avtomobilo­v).

Kot bi veljalo, da čim dražje avtomobile prodajaš, tem manj te kriza udari ... Porsche, najdonosne­jši del skupine Volkswagen, je namreč lansko leto končal z le triodstotn­im minusom prodaje (272.000 kupcev), njihov veliki novi hit pa je bil prav tako električni model, taycan, za katerega so našli več kot 20.000 kupcev, čeprav so morali takoj po zagonu proizvodnj­o zaradi prve faze epidemije za mesec in pol ustaviti.

Renault z minusom

Tako ugodnega minusa pač niso imeli nekateri drugi bolj množični proizvajal­ci. Francoski Renault je, denimo, poročal o precejšnje­m padcu prodaje, in sicer so lani prodali 2,9 milijona avtomobilo­v, to je bilo kar 21 odstotkov manj kot predlani. Rezultat naj bi bil večinoma posledica izpostavlj­enosti trgom, ki so bili v drugem lanskem kvartalu zaradi epidemije zaprti, dodatno se je prodaja upočasnila še v zadnjem delu leta, posebej v Franciji.

Na Kitajskem se je lani zelo dobro odrezala Volkswagno­va premijska znamka Audi, prodajo so tam izboljšali za pet odstotkov, podobno velja za BMW in Mercedes-Benz.

• Na Kitajskem je bila prodaja dobra.

• Premijski avtomobili so našli kupce kljub pandemiji.

• Elektriici­rali bi legendarno katrco.

Če gledamo samo Evropo, je Renaultu v tem delu sveta prodaja lani upadla za skoraj 26 odstotkov, na 1,4 milijona vozil. Tudi pri njih so bili ena redkih točk električni avtomobili, katerih prodajo so povečali za 14 odstotkov, skupno gre za 115.000 vozil, od tega 100.000 primerkov renaulta zoe. Renault bo še okrepil elektriika­cijo, govori se, da bi na ta pogon oživil svoji nekdanji uspešnici renault 4 (katrca) in renault 5. Njihov novi načrt bo jutri predstavil lani na novo postavljen­i direktor Luca de Meo.

 ?? Foto Ho/Reuters ?? BMW se na Kitajskem proizvaja in tudi dobro prodaja.
Foto Ho/Reuters BMW se na Kitajskem proizvaja in tudi dobro prodaja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia