Delo (Slovenia)

Pandemija zarezala v menjavo s tujino

Izvoz Presežek v blagovni menjavi večji, v storitvah manjši

- Miha Jenko

Od marca lani se v ekonomskih odnosih s tujino pozna učinek krize zaradi koronaviru­sa, ki je prizadela blagovno in storitveno menjavo ter tudi dohodke od dela. Tako izvoz kot uvoz blaga in storitev sta se lani do konca novembra zmanjšala, še zlasti pa izvoz in uvoz potovanj, saj je bila turistična dejavnost zaradi zaprtih meja najbolj prizadeta, ugotavlja Banka Slovenije (BS).

V prvih enajstih mesecih 2020 je tako presežek na tekočem računu znašal 3,2 milijarde evrov, kar je 0,4 milijarde več kot v istem obdobju 2019. Presežek v menjavi blaga se je povečal za 1,1 milijarde evrov, presežek v menjavi storitev pa zmanjšal za 0,7 milijarde evrov.

Presežek v blagovni menjavi je v prvih enajstih mesecih pandemične­ga leta 2020 znašal 2,5 milijarde evrov in je bil dobre tri četrtine večji kot v istem obdobju 2019. Glavni vzrok za večji presežek je manjši medletni padec izvoza (–8,5 odstotka) od padca uvoza (–12,7 odstotka). Celotni blagovni izvoz je do konca novembra lani po podatkih BS znašal 27,2 milijarde evrov, v istem obdobju 2019 pa 29,8 milijarde evrov. Blagovni uvoz je v omenjenem lanskem obdobju znašal 24,7 milijarde, leto prej pa 28,3 milijarde evrov.

V Sloveniji smo do konca novembra lani ustvarili tudi presežek v storitveni menjavi, ki je znašal 1,9 milijarde evrov, kar je 72 odstotkov manj kot v istem obdobju leta 2019. Zaradi zdravstven­e krize se je najbolj zmanjšal presežek v potovanjih, in sicer za kar 733 milijonov evrov. Izvoz potovanj je bil v enajstih mesecih lani 60,4 odstotka, uvoz pa 57,9 odstotka manjši kot v istem predlanske­m obdobju, še poudarjajo v BS.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia