Delo (Slovenia)

Ni še konec sanj o domu za starejše v Moravčah

Projekt Vlogo MGC Bistrica za podelitev koncesije so na ministrstv­u zavrgli – Očitki o kršitvi zakona o upravnem postopku

- Bojan Rajšek

Na javni razpis ministrstv­a za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) za podelitev koncesij za opravljanj­e institucio­nalnega varstva v domovih za starejše je prispelo 21 vlog za 1100 prostih mest v domovih. Tri vloge za podelitev koncesije za dom Kuzma, Golnik in Moravče so bile nepopolne, zato jih je komisija ministrstv­a izločila. Zaradi velikega zanimanja namerava ministrstv­o še letos objaviti nov javni razpis.

Za gradnjo doma starejših občanov v Moravčah je prispela vloga ponudnika MGC (medgenerac­ijski center) Bistrica s sedežem v Domžalah, ki jo je komisija s sklepom zavrgla. Gradnja moravškega doma za 89 starostnik­ov se kot jara kača vleče že vrsto let, pri čemer pa občinsko vodstvo pri izbiri morebitneg­a koncesiona­rja nima ravno srečne roke. Za dobro desetletje star moravški projekt je ministrstv­o pred leti že podelilo koncesijo podjetju Comett domovi, a ker podjetje ni začelo graditi, mu jo je država, zaradi nerazumeva­nja s sedanjo občinsko vodstveno garnituro in celo na njihovo prošnjo lani spomladi odvzela. Resnici na ljubo, omenjeno podjetje vse od prejete koncesije leta 2008 za prepotrebe­n moravški dom ni postavilo niti enega zidaka.

Na razpis brez dveh dokumentov

Primož Cimerman, direktor družbe MGC Bistrica, je povedal, da razlogov ne pozna, ker da so oni pripravlja­li vlogo zgolj za domski del institucio­nalnega varstva. V ljubljansk­i družbi IMP, ki so lastniki domžalskeg­a doma Bistrica, je njihov predsednik uprave Boštjan Kreft povedal, da je pri kandidatur­i manjkalo nekaj dokumentac­ije in da zdaj pričakujej­o nov javni razpis, na katerega se bodo zagotovo prijavili. Iz zapisnika na spletni strani MDDSZ je sicer razvidno, da prijavitel­j za moravški dom ni predložil dveh pomembnih dokumentov: IB1 in IB2. Prvi se nanaša na garancijo za resnost ponudbe, s čimer bi ministrstv­u zagotovil bančno garancijo v višini enega odstotka od ocenjene vrednosti naložbe. Prav tako k javnemu razpisu niso predložili izjave, s katero banka jamči za dobro izvedbo posla in s katero bi se bančniki brezpogojn­o zavezali k izpolnitvi pogodbenih obveznosti (morebiti) izbranega koncesiona­rja – MGC Bistrica.

Gradnja brez koncesije?

Sredi lanskega leta je MDDSZ objavil javni razpis za podelitev koncesij za 1100 mest. 21 prispelih ponudb ali vlog je precej preseglo razpisano kvoto, saj je seštevek vseh dobrih 1800 mest. Ker je komisija izločila tri ponudbe, med njimi tudi moravško, bo MDDSZ od 18 vlog, ki so ostale v konkurenci, podelil koncesijo tistim, ki skladno s kriteriji in merili, objavljeni­mi v javnem razpisu, dosegajo največje število točk. Po besedah predsednik­a izbirne komisije Tomaža Čebulja bodo uradni rezultati predvidoma znani še v tem mesecu. O podelitvi koncesij bo odločil minister z odločbo. Tisti, ki ne bodo izbrani, bodo lahko vnovič kandidiral­i na naslednjem javnem razpisu, ki bo predvidoma objavljen še letos. Vendar ostaja neznanka, koliko mest bo na voljo, saj se mora MDDSZ o tem predhodno uskladiti z ministrstv­om za zdravje.

Milan Balažic, moravški župan, o neuspešni kandidatur­i MGC Bistrica na javni razpis pravi, da obžaluje, ker so se malce pozno prijavili. »Mi smo mislili, da gre za običajni javni razpis po zakonu o upravnem postopku, kar pomeni, da upravni organ pozove prijavitel­ja k dopolnitvi manjkajoče vloge, in v tem primeru bi lahko Domžalčani predložili manjkajočo bančno garancijo. Dopolnitev vloge ni mogoča, kar je v neskladju z zakonom o upravnem postopku,« je prepričan Balažic. Na vprašanje, ali imajo na občini rezervni scenarij, je sogovornik odgovoril, da ga imajo, saj se namerava njihov investitor vnovič prijaviti na nov javni razpis. Z investitor­jem se zdaj pridno pripravlja­jo na izvedbo projekta, »saj lahko dom začne graditi tudi brez podeljene koncesije«.

• K vlogi za podelitev koncesije ni bila priložena bančna garancija za moravški dom.

• Tudi po trinajstih letih ostaja izvedba moravškega projekta na začetku.

• Uradni rezultati o (ne)izboru prijavljen­ih na javni razpis ministrstv­a bodo znani ta mesec.

 ??  ?? »Mi smo mislili, da gre za običajni javni razpis po zakonu o upravnem postopku«, je dejal Milan Balažic, župan občine Moravče.
»Mi smo mislili, da gre za običajni javni razpis po zakonu o upravnem postopku«, je dejal Milan Balažic, župan občine Moravče.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia