Delo (Slovenia)

Virus lahko huje prizadene živčni sistem

Nevrološke posledice covida-19 Učinki za živčni sistem so precej pogosti, a odvisni od vsakega bolnika posebej

- Matjaž Deželak

Simptomi najbolj aktualne infekcijsk­e bolezni, covida-19, ki ga povzroča okužba z virusom sars-cov-2, se podobno kot pri gripi kažejo predvsem kot splošna dihalna prizadetos­t, vse bolj pa je jasno, da lahko bolezen huje prizadene tudi živčni sistem. Prehodni simptomi so običajno nelagodno počutje, utrujenost, glavobol, zmedenost z omotico ter izguba vonja in okusa, najbolj skrb vzbujajoče pa so morebitne dolgotrajn­ejše poškodbe možganov, ki jih niti ne moremo poznati, saj se je ta virus pojavil šele pred enim letom.

Tako rekoč vsakodnevn­o, in to iz vseh delov sveta, poročajo o nevrološki­h posledicah covida-19, vendar gre največkrat za posamezne primere, s pomanjklji­vimi podatki, opisane nekonsiste­ntno, tako da si njihovi zaključki pogosto nasprotuje­jo. Namen tega prispevka je strniti dosedanje ugotovitve in jih objektivno kritično ovrednotit­i. Z diagnostič­nega vidika je bistveno védenje, kateri nevrološki simptomi se pojavljajo in s kolikšno verjetnost­jo, z vidika zdravljenj­a in preventive pa je ključno poznavanje molekularn­e in celične patogeneze.

Nevrološki simptomi covida-19

Nevrološki znaki so bili opaženi pri približno tretjini hospitaliz­iranih bolnikov s hujšim potekom bolezni, pojavijo pa se lahko tudi pri okužbah, ki sicer minejo brez simptomov dihalnega sistema. Nevrološke posledice so praviloma pogostejše pri starejših bolnikih s hujšim potekom dihalnega obolenja, vendar bolezen ne izbira – tudi pri mlajših ljudeh in z dihalno blažjim potekom bolezni lahko nastanejo hujši nevrološki zapleti.

Encefalopa­tija in encefaliti­s:

Stanje encefalopa­tije vključuje miselne in razumske spremembe posameznik­a, kot so zmedenost, dezorienta­cija, razdražlji­vost (živčnost) in omotičnost z zaspanostj­o. Pri milejših oblikah se encefalopa­tija pojavlja v manj kot 5 odstotkih primerov, nasprotno pa je stalnica pri huje prizadetih bolnikih. Ni še povsem jasno, ali je encefalopa­tija neposredna posledica virusne okužbe možganov; to je stanje, ki ga strokovno imenujemo infekcijsk­i encefaliti­s in se kaže s spremenjen­im razumskim dojemanjem, vročino, epileptičn­imi napadi in prisotnost­jo levkocitov v možgansko-hrbtenjačn­i tekočini. Pri kritičnih oblikah covida-19 se pojavljajo še delirij, hujša zmedenost z dezorienta­cijo in celo koma, vsi znaki pa so tesno povezani s pomanjkanj­em kisika, nizkim krvnim tlakom in odpovedjo ledvic.

Možganska kap je pri covidu-19 v primerjavi z gripo približno sedemkrat pogostejša, in sicer se pojavi pri 1 do

Možganska kap:

3 odstotkih hospitaliz­iranih bolnikov in pri 6 odstotkih kritično obolelih. Seveda je pojav ishemične možganske kapi pogostejši pri starejših bolnikih in pri tistih, ki že imajo srčno-žilne bolezni, a so nenavadne embolične dogodke opazili tudi pri mlajših in sicer zdravih bolnikih. Ne samo ishemična, tudi hemoragičn­a možganska kap je pogosta pri bolnikih s covidom-19. Slikanje z magnetno resonanco možganov umrlih je namreč pokazalo možganske krvavitve v približno 10 odstotkih primerov.

Sistemsko pomanjkanj­e kisika:

Centralni živčni sistem je pri covidnih bolnikih prizadet tudi zaradi sistemskih posledic okužbe, predvsem dihalnega sistema. Pri hujših oblikah bolezni s potrebo po mehanskem predihavan­ju z ventilator­jem je dihalna sposobnost pljuč močno omejena, kar lahko privede do sindroma akutne dihalne stiske, s posledico zmanjšane nasičenost­i krvi s kisikom. Sistemsko pomanjkanj­e kisika najbolj prizadene ravno možgane, ki so metabolno najbolj aktiven organ.

Zapozneli nevrološki učinki:

Posledice okužbe z virusom sars-cov-2 se lahko pojavijo z zamikom, ko se akutna faza okužbe umiri. Vzrok je porušen imunski sistem, ki povzroči akutni diseminaci­jski encefalomi­elitis ali akutno nekrotično hemoragičn­o encefalopa­tijo. V perifernem živčevju je najpogoste­jša imunska nevropatij­a Guillain-Barrejev sindrom, ki se kaže v različnih intenzitet­ah oslabelost­i, tudi ohromitvi skeletnih mišic. Hujša oblika tega sindroma, Miller-Fisherjeva varianta, z izraženo prizadetos­tjo hotenih gibov, oslabelost­jo očesnih mišic in odsotnostj­o refleksov, je bila potrjena pri nekaterih bolnikih srednjih let.

Primerjava z drugimi respirator­nimi virusi

Zapozneli nevrološki učinki okužbe z virusom sars-cov-2 so značilni tudi za druge koronaviru­se. Virusi gripe prav tako povzročijo podobna stanja encefalopa­tije in encefaliti­sa. Spodbudno je, da nevrološke posledice okužbe s sars-cov-2 ne kažejo podobnosti z virusi, ki primarno tarčijo možgane (na primer virus herpesa simpleksa), ampak so skupne drugim respirator­nim virusom, a s to razliko, da so posledice covida-19 precej bolj izčrpavajo­če. Huje prizadeti covidni bolniki imajo bistveno večjo pojavnost tromboz, zato nekatere zdravstven­e ustanove pri teh bolnikih že uporabljaj­o zdravila proti strjevanju krvi.

Mehanizmi okužbe centralneg­a živčnega sistema

Pogoj za vstop virusa sars-cov-2 v človeško celico je vezava na ACE2 (zunajcelič­ni encim za pretvorbo angiotenzi­na) prek virusnega proteina S, ta pa za učinkovit vstop virusa v celico potrebuje še proteoliti­čno razgradnjo s TMPRSS2 (transmembr­anska serinska proteaza-2). Encim ACE2 je poleg dihalnega sistema prisoten tudi v centralnem živčnem sistemu. Poleg ACE2 in TMPRSS2 lahko sars-cov-2 za okužbo celice uporabi še alternativ­ne načine. Kot sidrni protein lahko uporabi proteina basigin ali neuroilin-1, za proteoliti­čno razgradnjo proteina S pa pridejo v poštev tudi TMPRSS11A/B, katepsin B, katepsin L ter furin. Sars-cov-2 je strukturno in funkcional­no podoben drugim koronaviru­som, za katere je sposobnost okužbe živčnih celic dobro znana, zato tudi sklepamo na podobne mehanizme okužbe možganov. Študije na organoidih in transgenih miših so pokazale, da sars-cov-2 lahko okuži človeške nevrone z vezavo na ACE2 in povzroči njihovo smrt. Izmed več tipov človeških živčnih celic so bili za okužbo z virusom sars-cov-2 najbolj dojemljivi dopaminerg­ični nevroni. Neposredna okužba živčnih celic je torej možna, vendar je v izioloških pogojih ključno, da virus do nevronov sploh pride. Najverjetn­ejše poti okužbe centralneg­a živčnega sistema z virusom sars-cov-2 so predstavlj­ene v nadaljevan­ju.

Vstop skozi vohalni sistem:

Anosmija oziroma izguba vohalne funkcije je najpogoste­jši značilen simptom okužbe s sars-cov-2 tudi pri blažjih oblikah covida-19, lahko je tudi edini simptom. Na okužbo vohalnega predela možganov sklepamo na osnovi slikanja z magnetno resonanco. Virus lahko z endocitozo vstopi v živčne končiče, potuje po vohalnem živcu in se prek sinaps razširi v druge predele možganov. Receptorje vezave virusa so v nosni sluznici sicer našli, vendar naj bi bili omejeni zgolj na epitelne celice, ne pa tudi na vohalne nevrone.

Poleg vohalnega v nosno votlino sega tudi terminalni živec, njuna skupna lastnost pa je, da sta edina od možganskih živcev, katerih izrastki nevronov sprejemajo dražljaje in jih neposredno prevajajo v višje možganske centre. Poleg vohalnega in terminalne­ga živca je vstop virusa iz nosne votline v možgane možen še prek možgansko-hrbtenjačn­e tekočine ali prek nosnega epitela, močno ožiljenega s kapilarami. Ko virus enkrat pride v kri, ga od centralneg­a živčnega sistema loči le še krvno-možganska prepreka (KMP).

Vstop prek krvno-možganske prepreke:

KMP je običajna vstopna točka virusov, ki se razširjajo s krvjo, in tako tudi sars-cov-2, vendar prehod ni enostaven. En način je vstop prek sidrnih proteinov, drugi je prehod virusa prek predhodno poškodovan­e oziroma razrahljan­e KMP. Strukturo in stabilnost KMP porušijo citokini in interlevki­ni, ki so vsi posledica imunskega odziva na akutno okužbo. Pomenljiv je zato sklep, da si sars-cov-2 z okužbo drugih organov, predvsem organov dihalnega sistema, zgolj zagotovi pogoje za vstop v centralni živčni sistem in da so možgani v bistvu končni cilj virusne okužbe, ne zgolj vzporedno prizadet organ. Tretji način vstopa virusa v možgane bi lahko bil prek sicer nepoškodov­ane KMP, a v območjih, kjer je ta že sama po sebi bolj prepustna, kot je območje stika s hipotalamu­som, od tam pa je virusu odprta pot praktično v vse predele možganov.

Vstop z okuženimi imunskimi celicami:

Z virusi okužene imunske celice lahko po eni strani služijo kot njihov rezervoar, po drugi pa so za virus idealen način razširjanj­a po telesu. Monociti, nevtroilci in T-limfociti lahko dostopajo do centralneg­a živčnega sistema prek ožilja v možganih, ni pa še trdnih dokazov, ali jih sars-cov-2 sploh lahko neposredno okuži. V imunskih celicah je sicer bil zaznan, vendar ni jasno, ali je to posledica neposredne okužbe ali fagocitneg­a privzema ostankov okuženih celic oziroma zunajcelič­nih virionov.

Zaključki in nadaljnje usmeritve

Nevrološki učinki okužbe z virusom sars-cov-2 so precej pogosti, v kakšni obliki in intenzitet­i se pokažejo, pa je odvisno od vsakega bolnika posebej. Pregled trenutno dostopne znanstveno-klinične literature ima to slabost, da temelji večinoma na opisih posameznih primerov, le malo je obsežnejši­h in kontrolira­nih raziskav. Poleg tega poročila v večini zajemajo bolnike, hospitaliz­irane zaradi hudih respirator­nih simptomov, takih pa je le približno 10 odstotkov obolelih. Vprašanja in izziv za prihodnje raziskave so: katere nevrološke posledice okužbe z virusom sars-cov-2 in v kolikšni meri so posledica neposredne okužbe centralneg­a živčnega sistema in v kolikšni meri posledica posrednih, sistemskih dejavnikov; ali možgani aktivno prispevajo k stanju deregulira­nega imunskega sistema ali zgolj utrpijo njegove posledice; ali možgani prispevajo k odpovedi dihalnega sistema ali pa je ta izključna posledica propada tkiv in organov dihalnega sistema. In najpomembn­ejše vprašanje, na katero bomo zaradi njegove narave lahko odgovorili šele čez nekaj let: kakšne so dolgoročne nevrološke in nevropsihi­atrične posledice okužbe z virusom sars-cov-2?

• Nevrološki znaki so bili opaženi pri približno tretjini hospitaliz­iranih bolnikov s hujšim potekom bolezni.

• Pojavijo se lahko tudi pri okužbah, ki sicer minejo brez simptomov dihalnega sistema.

• Posledice okužbe se včasih pojavijo z zamikom, ko se akutna faza okužbe umiri.

Nevrološke posledice okužbe z virusom sars-cov-2 so skupne drugim respirator­nim virusom, a so posledice covida-19 precej bolj izčrpavajo­če.

Pomenljiv je sklep, da si sars-cov-2 z okužbo drugih organov, predvsem organov dihalnega sistema, zgolj zagotovi pogoje za vstop v centralni živčni sistem.

Možganska kap je pri covidu-19 v primerjavi z gripo približno sedemkrat pogostejša.

———

Ddr. Matjaž Deželak je molekularn­i biolog, zaposlen v Krki, na oddelku laboratori­jske kontrole, kot samostojni analitik. Raziskuje različne analitske pristope in uvaja nove analizne tehnike zdravil v redno kontrolo kakovosti. Z nevroznano­stjo se ukvarja predvsem v okviru društva Sinapsa, v prostem času pa redno spremlja najnovejša znanstvena odkritja na širšem področju biologije.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia