Delo (Slovenia)

Vesoljske redkvice potujejo na Zemljo

-

Danes v zgodnjih jutranjih urah po našem času, če je le šlo vse po načrtih, se je v Mehiški zaliv ob zahodni obali Floride mehko spustila Spacexova kapsula cargo z dvema tonama tovora, med drugim 12 buteljkami bordojca, ki se je leto dni staral v breztežnos­tnem prostoru, in pa pošiljko redkvic, ki so jo prebivalci mednarodne postaje, med njimi Kate Rubins na fotograiji, pobrali v zadnjih dneh lanskega leta. Redkvice so bile tako zadnja v vrsti rastlin, ki so jo uspešno vzgojili na vesoljski postaji, potem ko so v breztežnos­ti že gojili razne vrste cvetače in pritlikave pšenice. Izbrali so jo, ker dozori v manj kot mesecu dni in je zaradi hranljivos­ti primerno živilo za vesoljske kolonije oziroma dolgotrajn­e odprave v prihodnost­i.

»Gojenje različnih vrst nam bo pomagalo izbrati tiste, ki se najbolje obnesejo v razmerah mikrogravi­tacije in obenem vsebujejo kar največ hranljivih snovi za astronavte,« je povedala Nicole Dufour iz Kennedyjev­ega vesoljskeg­a centra na Floridi, kjer so sočasno z eksperimen­tom na vesoljski postaji prav tako v nadzorovan­ih razmerah gojili kontrolno skupino redkvic. Tako v zemeljskem kot v vesoljskem laboratori­ju so uporabljal­i enake količine gnojila in vode ter jih osvetljeva­li s svetečimi diodami, sicer pa so redkvice potreboval­e zelo malo pozornosti. Obe gojitveni komori sta bili opremljeni s 180 tipali, ki so znanstveni­kom pomagala vzdrževati ustrezno vlago, temperatur­o in mešanico zraka.

Astronavti bodo v kratkem zasejali novo gredo redkvic ter tako povečali vzorec, kar jim bo omogočilo še bolj optimalno gojenje in boljši pridelek.

M. P.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia