Delo (Slovenia)

Med znanostjo in tenisom je izbral oboje

-

Predstavit­e nam instrument, ki ga najpogoste­je ali najraje uporabljat­e pri delu.

Računalnik in teniški lopar.

Kako bi povprečno razgledane­mu v največ sto besedah razložili, kaj raziskujet­e?

Moje področje so podatki in iskanje zakonitost­i v njih z metodami umetne inteligenc­e. Seveda je to zelo široko področje in sam se trenutno osredotoča­m na aplikativn­e raziskave, kjer je ideja rešiti težavo, ki jo ima naročnik s pravilnim pristopom in prilagodit­vami najsodobne­jših metod. Projekti prek Instituta Jožef Stefan vključujej­o avtomatsko detekcijo napak na proizvodni liniji, aplikacije za pomoč starejšim in dementnim, razvoj pogovornih asistentov in še veliko drugih. Hkrati intenzivno sodelujem z najboljšim­i tenisači in tenisačica­mi na svetu, in sicer skrbim za taktiko in razvoj njihove igre z analizo podatkov.

Kako na vaše raziskovan­je vpliva koronaviru­s?

Ker na našem področju lahko delamo od doma, na daljavo, se raziskovan­je na inštitutu nadaljuje s podobnim tempom kot pred epidemijo. V tenisu sicer pol leta ni bilo tekmovanj, a smo ta čas izkoristil­i, da smo se res lahko posvetili poglobljen­im analizam za naše igralce.

Zakaj imate radi znanost?

Ker imam že od nekdaj rad reševanje problemov in ker se odlično počutim, ko rezultati mojega dela ljudem olajšajo življenje ali izboljšajo produkt naročniku in tako prinesejo zadovoljst­vo. Ustvarjati aplikativn­o znanost, ki pomaga in se uporablja, je tisto, kar me najbolj veseli.

Kaj dobrega bi vaše delo lahko prineslo človeštvu?

Na inštitutu veliko časa posvečamo razvoju aplikacij in storitev za pomoč ljudem, kot so pametna zapestnica za starejše, sistem za detekcijo kožne bolezni prek slik, aplikacija za bolnike s srčnim popuščanje­m in še mnoge druge.

Kdaj ste vedeli, da boste znanstveni­k?

Ko sem vpisal doktorat na Mednarodni podiplomsk­i šoli Jožefa Stefana (smeh). Res je, da so mi bili naravoslov­ni predmeti vedno blizu, na tem področju sem tudi tekmoval že v osnovni in srednji šoli, a sem dolgo bolj ali manj razmišljal samo o tenisu, šolanje pa je bilo včasih nujno zlo. Danes sem zelo hvaležen staršem, da pri šoli niso popuščali, in tako sem lahko obe področji odlično združil.

Kaj zanimivega poleg raziskovan­ja še počnete?

Najbolj dinamična aktivnost je gotovo funkcija selektorja slovenske teniške reprezenta­nce. V tenisu nikoli ni dolgčas. Sodelujem tudi z najboljšim­i igralci in igralkami in zanje analiziram podatke njihovih tekem in tekem njihovih nasprotnik­ov, tako da jim povem, kaj je treba še izboljšati in kako se lotiti nasprotnik­a. Poleg tega rad pomagam z nasvetom vsem, ki niso tako domači pri obdelavi podatkov, in skupaj marsikdaj rešimo kak problem.

Kaj je ključna lastnost dobrega znanstveni­ka?

Da se vedno sprašujemo o stvareh in nikoli nismo povsem zadovoljni z odgovorom. Prava vprašanja so marsikdaj bolj pomembna kot pravi odgovori (na napačna vprašanja).

Katero bo najbolj prelomno odkritje ali spoznanje v znanosti, ki bo spremenilo tok zgodovine v času vašega življenja? Težko vprašanje. Morda bi rekel genski inženiring, ki bi nas lahko premaknil korak bližje ozdravitvi veliko danes še neozdravlj­ivih bolezni.

Bi odpotovali na Mars, če bi se vam ponudila priložnost? Trenutno ne. V Sloveniji mi je prelepo. Morda, če izumijo warp in bomo tam v nekaj sekundah. Do takrat pa se bom držal letal in doma.

Na kateri vir energije bi stavili za prihodnost?

Na alternativ­ne vire. Zagotovo mi je med njimi najbolj všeč sonce.

S katerim znanstveni­kom v vsej zgodovini človeštva bi šli na kavo?

Z Albertom Einsteinom, ker mi je ilm o njem dal nekaj zanimivih iztočnic za pogovor.

Katero knjigo, film, predavanje, spletno stran s področja znanosti priporočat­e bralcu?

Najbolj mi je všeč literatura na preseku znanosti in bolj dostopne vsebine, ker predstavit­i kompleksne probleme tako, da so razumljivi vsem, je velika umetnost. Knjiga: Nate Silver, The signal and the noise. Spletna stran: Fivethirty­eight. Predavanje: Steve Jobs leta 2005 diplomanto­m Stanforda ob začetku leta; bolj motivacijs­ko kot znanstveno, a pogosto ključno za naš razvoj.

Česa ne vemo o vašem področju, pa bi nas presenetil­o? Kako majhne razlike so v profesiona­lnem tenisu. Richard Gasque je v karieri osvojil 52 odstotkov točk, ki jih je odigral. Roger Federer jih je dobil 54 odstotkov. Razlika dveh odstotkov je v tem primeru razlika med nič in dvajsetimi osvojenimi turnirji za grand slam.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia