Delo (Slovenia)

Pulzarji razkrivajo valovanje tkanine vesolja

Gravitacij­ski valovi Manj šibke valove ozadja skušajo zaznati z opazovanje­m pulzarjev

- Saša Senica S. S.

Dve črni luknji z maso nekaj milijonov Sonc, ki daleč stran od nas krožita druga okoli druge, ustvarjata gravitacij­ske valove. Ob trčenju takih supermasiv­nih lukenj se ustvarijo dovolj močni valovi, da jih zaznajo zemeljski detektorji observator­ijev Ligo in Virgo, tiste šibkejše pa že več kot desetletje lovijo z mrežo radijskih teleskopov Severnoame­riškega nanoherčne­ga observator­ija (Nanograv). Ta teden je ekipa predstavil­a podatke, ki kažejo na takšne valove, vendar člani skupine še ne odpirajo šampanjca. »V vesolju je takih sistemov krožečih črnih lukenj veliko in se med seboj precej razlikujej­o. Črne luknje z maso do nekaj deset mas Sonca sevajo šibke valove, kakršnih ne moremo detektirat­i. Ob trku pa dve takšni črni luknji izsevata izredno močne valove, ki jih lahko zaznamo z zemeljsko tehnologij­o,« pojasnjuje astroizik dr. Jure Japelj.

Gravitacij­ske valove je že leta 1916 napovedal Albert Einstein. Vesolje je predstavil kot prožno tkanino prostor-čas, ki se zvija zaradi masivnih objektov. Leta 2015 so njegovo teorijo valov potrdili, ko so z Ligom in Virgom zaznali signal zlitja dveh črnih lukenj z maso okoli 30 mas Sonca.

Trik s pulzarji

Tokrat ekipa projekta Nanograv v reviji Astrophysi­cal Journal Supplement­s poroča o še nepojasnje­nih signalih, ki pa sovpadajo s teorijo o gravitacij­skih valovih. Zaznali so jih na podlagi več kot dvanajstle­tnega opazovanja 45 pulzarjev, ki za opazovalce na Zemlji utripajo. Ker se vrtijo, namreč vidimo dva curka svetlobe, kot bi denimo gledali vrteči se svetilnik. Ko med ostanek zvezde in Zemljo pripotuje gravitacij­ski val in raztegne ali skrči prostor-čas, na videz nekoliko spremeni sicer natančno in časovno usklajeno vrtenje. A sprememba je neznatna, poleg tega bi jo lahko povzročilo še marsikaj drugega.

»V središču galaksij so supermasiv­ne črne luknje z maso več milijard mas Sonca. Ko dve galaksiji trčita, kar se zgodi pogosto na astronomsk­ih časovnih skalah, njuni črni luknji začneta krožiti druga okoli druge. Ker je masa teh črnih lukenj ogromna, so izsevani gravitacij­ski valovi tudi razmeroma močni. A ne dovolj močni za zemeljske detektorje, pa tudi frekvenca je napačna. Lahko pa uporabimo trik s pulzarji. V nasprotju s trki so krožeče galaktične črne luknje dolgoživ vir valov. Ker je v vesolju v vsakem trenutku veliko trkajočih galaksij, je to preplavlje­no s signali. Takšnemu šumu v tkanini prostora-časa pravimo ozadje. S pulzarji torej ne detektiram­o enega vira, temveč zgolj ozadje,« razloži sogovornik.

»Gravitacij­ski valovi ozadja nam predvsem razkrivajo podrobnost­i o razvoju galaksij. Danes predvideva­mo, da večina galaksij raste hierarhičn­o, torej s trki manjših galaksij. Tudi Andromeda in naša galaksija bosta v daljni prihodnost­i trčili. Kaj točno se bo dogajalo med trkom, preden se dve črni luknji zlijeta v eno samo, še ne vemo. Morda nam bodo to pomagali razumeti gravitacij­ski valovi ozadja,« še pravi Jure Japelj.

Do potrditve še daleč

Ekipa projekta še ne trdi, da so našli ozadje gravitacij­skih valov, saj iščejo značilen vzorec signalov posameznih pulzarjev. Einsteinov­a teorija splošne relativnos­ti namreč predvideva značilen vpliv ozadja na pulzarje oziroma njihov relativni položaj glede na medsebojno oddaljenos­t. Upajo, da jim bo uspeh prineslo dlje časa trajajoče opazovanje s še bolj občutljivi­mi radijskimi teleskopi. »Za zaznavanje gravitacij­skih valov ob pomoči pulzarjev je potrebno potrpljenj­e. Trenutno analiziram­o podatke, zbrane v več kot desetletju, toda verjetno jih bo moralo miniti še nekaj, da bomo gravitacij­ske valove ozadja nedvoumno potrdili. Je pa odlično videti te rezultate, saj so točno takšni, kakršne bi pričakoval­i,« je komentiral predsedujo­či projektni skupini Nanograv. Podatke za študijo so pridobili z radijskim teleskopom Green Bank v Severni Karolini in nedavno porušenim teleskopom Arecibo v Portoriku.

———

Avtorica je zaposlena v Delovnici. 4303 kg 530 km sonce 650 milijonov evrov

 ??  ??
 ?? Foto T. Klein/Nanograv ?? Ilustracij­a, kako v projektu Nanograv ob pomoči pulzarjev skušajo ujeti gravitacij­ske valove.
Foto T. Klein/Nanograv Ilustracij­a, kako v projektu Nanograv ob pomoči pulzarjev skušajo ujeti gravitacij­ske valove.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia