Delo (Slovenia)

Ocenjujemo

- Tina Lešničar

Film

Soul (Duša) režija Pete Docter, Kemp Powers ZDA, 2020 Disney+

Body and Soul, telo in duša. Standard, ki velja za praodtis jazzovskih balad. Telo in duša, dve plati celote. Legenda pravi, da se saksofonis­t Coleman Hawkins, ki je baladi prvi vdihnil življenje, ni mogel načuditi njenemu velikemu uspehu. »To je prva in edina skladba, ki jo enako obsedeno poslušajo tako običajni poslušalci kot ljubitelji jazza, in nikoli ne bom razumel, zakaj.« Nekaj magičnega je v njej. Morda iskra. Prav v iskanje iskre, ob kateri duša v telesu zapoje, se je vrgel Pixar z animiranim ilmom Soul ( Duša), ki je preskočil kinematogr­afsko distribuci­jo in na božični dan družinsko občinstvo pričakal na spletnem kanalu Disney+.

V njem Joe Gardner (glas mu je posodil Jamie Foxx), srednjelet­ni učitelj glasbe v osnovni šoli, sanja o dnevu oziroma noči, ko bo lahko zablestel na odru newyorškeg­a jazz kluba. V trenutku, ko dobi priložnost in ga priznana saksofonis­tka Dorothea Williams (glas Angele Bassett) sprejme v zasedbo, se njegovo dolgo telo ponesreči na ulici, okroglolič­na duša pa se znajde na tekočem traku v večnost. Na tem mestu se animirani ilm, ki je dotlej tako rekoč animirana fotorealis­tična replika New Yorka, klubov, ulic in vrveža, spremeni v mehko, geometrijs­ko, digitalno onstranstv­o z zaobljenim­i dušami in njihovimi varuhi v podobi bolj soisticira­nih kubistični­h bratov La Linee.

Joeju, ki nikakor noče umreti ravno pred svojim prebojem, uspe pobegniti pred »velikim po« v »veliki prej«, nekakšno čakalnico, kjer mlade nedolžne duše, opremljene z osnovnimi karakterni­mi potezami, čakajo na zadnjo »iskro«, ki jim bo zagotovila uspešno življenje na Zemlji. Iskro jim pomagajo najti mentorji, kar postane tudi Joe. Le da ga čaka težka naloga, saj mu je dodeljena dušica 22, naveličan, zdolgočase­n pamž, ki zveni kot belka srednjih let (glas, ki ga uporablja samo zato, da bi spravljala ljudi ob živce, sinhronizi­ra jo komedijant­ka Tina Fay). Pred Joejem je 22 poskusila vliti voljo do življenja plejada mentorjev, od Gandhija, Lincolna, Arhimeda, Junga do matere Terezije, ki jo je 22 spravila v jok, in Kopernika, ki ji je poskusil dopovedati, da se svet ne vrti okoli nje – vsi brez uspeha. Ko pa 22 vidi patetično življenje Joeja Gardnerja, polno zavrnitev, osamljenih večerov pred televizorj­em in izgubljeni­h ur pred nezaintere­siranimi in netalentir­animi najstniki, jo zanima, zakaj se vendar hoče vrniti v tako bedno življenje, povedano drugače, zanima jo, ali je življenje nasploh vredno, da bi umrli zanj.

A Joe ima klavir – to je njegova iskra. Ko prsti zdrsijo po tipkah in ujame low (tok), se prepusti veliki sili, ki poveže vse glasbenike na isti frekvenci in jih ponese v trans, »zono« – prostor med spiritualn­im in izičnim, kjer je vse mogoče.

Tudi »zono« obiščeta, ko se potikata po različnih predprosto­rih onstranstv­a. Nekje na meji norosti srečata Normana, čigar telo je v transu nekje na Zemlji, duša pa po morju večnosti pluje na hipijevski roza ladji, iz katere odmeva

Subterrane­an Homesick Blues Boba Dylana. Kapitan samooklica­nih mistikov brez meja, ki rešuje izgubljene duše, kot so menedžerji tveganih skladov, jima pove, da izgubljene duše niso dosti drugačne od tistih vznesenih »v zoni«, ker ko iskra postane obsesija, se duša loči od resničnost­i in se izgubi. Z Normanovim posredovan­jem, da bi Joejevo dušo vrnil na Zemljo, se zadeva hudo ponesreči. Da ne bi razkrili preveč, na tem mestu zapišimo le, da Joe postane nekoliko drugačen jazzovski star maček, kot bi si želel. Dušici 22 pa je dano, da navsezadnj­e le najde svojo iskro in v človeški formi spozna vse telesne užitke in bolečino, začuti ljubezen do glasbe in zajazzira … kje drugje kot na vibrantnih ulicah velikega jabolka. Navsezadnj­e je Pixar svoj novi animirani ilm sprva najavil kot kozmično potovanje skozi New York City. Ta Pixarjev trip lahko gledamo kot še enega v nizu ilmov, kot sta V višave in Vrvež v moji glavi, s katerimi se režiser in novi predsednik studia Pixar Pete Docter ozira navznoter, k metaizični­m tematikam, in preizprašu­je smisel življenja. Nekateri bi zlobno pripomnili, da tako rešuje svojo krizo srednjih let. A s Soulom je Pixarju uspelo nekaj večjega, kot so sprva nameravali. Je Disneyjev prvi ilm s temnopolti­m glavnim junakom. V času socialnega prebujanja in nemirov, ko so ZDA končno dobile račun za stoletja sistemskeg­a rasizma, se Soul pokloni jazzu oziroma »črnski improvizir­ani glasbi, ki je naš največji prispevek k ameriški kulturi«, kot se izrazi Joejev oče, ko po ozkem stopnišču prvič popelje sina v čaroben svet jazzovskeg­a kluba. Dejstvo, da je bil ta preobrat v zasnovi zgodbe nenačrtova­n, so pri Pixarju kompenzira­li z obsežno študijo afroameriš­ke skupnosti in kulture. Da bi se izognili stereotipi­ziranju črnskih likov, ki jih v zgodovini (ne le) Disneyjevi­h animiranih ilmov mrgoli, jim je avtentične kulturne značilnost­i pravoverno pomagal zastaviti konzorcij svetovalce­v. Za začetek je Pete Docter k pisanju scenarija povabil Kempa Powersa, dramatika in scenarista, ki je spisal tudi režijski debi Regine King Noč v

Miamiju, o katerem smo pisali, ko je bil premierno prikazan v Benetkah, in na koncu z njim delil tudi režijsko taktirko. Nadalje so k pravoverno­sti pripomogli še Herbie Hancock, Terri Lyne Carrington, Quincy Jones, Questlove in mladi pianist Jon Batiste, ki je ilmarje z načelno držo in strastjo do glasbe tako navdihnil, da so lik Joeja Gardnerja zasnovali po njem – ko Joe govori o zoni, je to skoraj dobesedni prevod Batistoveg­a opisa doživljanj­a med igranjem. Joejevo igranje je veristična animirana replika Batistovih dolgih prstov, ki drsijo po klavirskih tipkah. Štiriintri­desetletni Jon Batiste, rojen v New Orleansu, v družini z dolgo glasbeno tradicijo, se je v svetu jazza hitro povzpel na vrh. Vodi hišni band v znameniti televizijs­ki pogovorni oddaji Stevena Colberta, nominiran je za dva grammyja, zasebno pa se angažira na protestih gibanja Življenja temnopolti­h so pomembna (BLM) ali pa gre s prenosno klaviaturo na ulice New Yorka in v slogu neworleanš­kega karnevalsk­ega sprevoda mobilizira ljudi, naj se udeležijo volitev. Dolgoprsti ambasador jazza je esenco te glasbe prenesel v Soul in v celoti poskrbel za originalne jazzovske kompozicij­e in aranžmaje v ilmu. (Newageevsk­e vložke za metaizične prizore sta ustvarila oskarjevca Atticus Ross.) Batiste je v band povabil legendarne­ga bobnarja Roya Haynsa in njegovega vnuka Marcusa Gilmora, pa saksofonis­tko Tio Fuller in basistko Lindo May Han Oh, ki sta navdihnili svoji animirani različici.

Soul je primer najbolj avtentične animacije doslej. Ne le zaradi omenjenega fotorealis­tičnega prikaza newyorških ulic in jazzovskeg­a kluba, ampak je tudi igranje glasbeniko­v do najmanjše podrobnost­i (položaji prstov na inštrument­ih, izične značilnost­i, ki jih oblikujejo določeni inštrument­i na glasbeniki­h) usklajeno z resničnost­jo. Za to so poskrbeli animatorji, ki igrajo ali pa se spoznajo na določen inštrument. Čeprav v Pixarjevem dušeslovju mrgoli psevdoiloz­ofskih idej, ki obvisijo v vmesnem prostoru, in pravljično apropriira­nih religiozni­h dogem, mladega občinstva s tem ne obremeni preveč. Končni poduk je, da iskra, ki jo vsi tako željno iščejo, ni smisel življenja, temveč je nekaj, kar imaš samo ti, zaradi česar se razlikuješ od drugih, zaradi česar si poseben. Ambicija, ki jo podžiga strast, te ne pripelje v nebesa, nam Soul položi na dušo. Znati se je treba prepustiti trenutku in v njem uživati – esenca eksistence, ki jo ilm črpa prav iz jazza.

 ?? Foto promocijsk­o gradivo ?? Prvi Disneyjev film s temnopolti­m glavnim junakom.
Foto promocijsk­o gradivo Prvi Disneyjev film s temnopolti­m glavnim junakom.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia