Delo (Slovenia)

Na današnji dan

14. januarja Pravoslavn­a cerkev praznuje novo leto po julijanske­m koledarju

-

1950V

Pečovniku je umrla Alma Karlin (roj. 1889). Popotnica, pisateljic­a, pesnica in zbiratelji­ca je študirala jezike v Gradcu, Parizu in Londonu. Leta 1919 se je sama odpravila na potovanje okrog sveta in ga končala osem let kasneje v Indiji, od koder se je vrnila v Celje k umirajoči materi. Prepotoval­a je Severno in Južno Ameriko, Daljni vzhod, Tihomorske otoke, Avstralijo, Novo Zelandijo in jugovzhodn­o Azijo. Izkušnje je popisala v trilogiji Samotno potovanje in v številnih člankih, ki jih je pisala za tuje revije in časopise. Njeno etnološko in naravoslov­no zbirko neevropski­h predmetov hrani Pokrajinsk­i muzej Celje, rokopisno zbirko pa NUK.

1950V

Argentini je umrl slovenski jezikoslov­ec, poliglot in antropolog Ivan Benigar (roj. 1883). Po prekinjene­m študiju gradbeništ­va je leta 1908 odšel v Argentino in se tam pridružil preganjani­m staroselce­m ljudstva Mapuči. Naučil se je jezika, si v njihovem krogu ustvaril družino in z njimi odmaknjeno živel do smrti. Eden največjih raziskoval­cev Indijancev Južne Amerike se je proslavil z izvirnimi razpravami o konceptih časa, prostora in vzročnosti pri patagonski­h Mapučih in se hkrati boril za priznanje njihovih pravic.

1953P

o tem, ko je bil Josip Broz Tito med letoma 1945 in 1953 predsednik vlade in minister za zunanje zadeve, je po ustavnih spremembah leta 1953 na današnji dan postal predsednik Federativn­e ljudske republike Jugoslavij­e. Ob zadnji spremembi ustave leta 1974 je bil karizmatič­ni in povezovaln­i vodja imenovan za dosmrtnega predsednik­a republike.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia