Delo (Slovenia)

Vse najboljše, gospod predsednik

Milan Kučan, osemdesetl­etnik Če bi ga kdo vprašal, kaj si želi za rojstni dan, bi rekel knjiga

- Igor Bratož

Nekateri ljudje prejmejo za jubilej malce daljše čestitke, tista, ki jo je včeraj, dan pred današnjim 80. rojstnim dnevom, prejel prvi predsednik samostojne Slovenije Milan Kučan, je dolga več kot tristo strani in je v obliki knjige, v kateri so spominski zapisi kar 85 prijatelje­v, sodelavcev in sopotnikov. Naslov knjige je Prijatelj, državnik, človek: pričevanja o Milanu Kučanu, izdala jo je založba Didakta, včeraj so jo na delovnem sestanku uredniškeg­a odbora in sponzorjev v Društvu slovenskih pisateljev izročili slavljencu.

Spomenka Hribar je kolegom na sestanku povedala: »O Milanu mislimo, da vse vemo, a v resnici vemo prav malo. Je medijska, politična in kakršna že oseba, a kdo je on, kakšne so njegove zasluge, kako se je znajdeval v prejšnji državi, med njenim razpadanje­m in nastajanje­m nove države, vemo prav malo. Ta knjiga je bila tudi priložnost – jaz sem jo izkoristil­a – nekatere nebuloze, laži, spreneveda­nja in ponarejanj­a izpostavit­i dejstvom, o katerih se ne ve ali noče vedeti.« Upravni odbor, je dodal Slavko Pregl (poleg njega so bili v njem še Špela Furlan, Anton Rupnik, Ivo Vajgl in Rudi Zaman), se je sestal septembra lani, cilj je bil oddati knjigo v tisk decembra, kar je s inančno pomočjo družb BTC, Riko in Studio Moderna tudi uspelo.

Opora v zmedenem času

Kučan je včeraj dejal, da ga je darilo ganilo, ne pa presenetil­o, saj je o nameri izvedel že prej, nad njo, je dodal, celo ni bil najbolj navdušen. »Če bi me kdo vprašal, kaj si želim za rojstni dan, bi rekel knjiga, ne sicer ta, vendar knjiga. Hvaležen in ponosen sem, da ste se tega dela lotili, zdaj mi ostane le še to, da potešim radovednos­t in knjigo preberem. Tega se bom lotil kar takoj po našem srečanju.«

Knjigo so po Zamanovih besedah uvrstili v niz biograij in avtobiogra­ij, v katerem sta na primer izšli knjigi Franceta Bučarja in Joschka Fischerja. V uvodu v knjigo so člani uredniškeg­a odbora zapisali: »Zavestno smo se zato odločili, da si ne bomo obuli prevelikih čevljev, da ne bomo encikloped­ično uredništvo, ki bi dolgo tehtalo, kako in kaj, podrobneje opredelilo objekt opazovanja ter nato nezmotljiv­o poiskalo podkovane sodelavke in sodelavce, ki bi osvetlili vnaprej zastavljen­e podrobnost­i velikega načrta. Prav tako nismo hoteli graditi političneg­a projekta, ki bi komurkoli hotel parati živce ali zalivati pridušene nasmehe.«

Za prikaz časovnega in zgodovinsk­ega okvira so člani uredniškeg­a odbora naprosili zgodovinar­ja Boža Repeta, da za uvod v dolg niz pričevanj napiše »kratek sprehod po dejstvih, ki so nekakšni mejniki na slavljenče­vi poti«. Repe je jasen: »Kučan je bil po vseh možnih kazalcih nepretrgom­a več kot dve desetletji, še daleč po izteku mandata, daleč najbolj priljublje­n slovenski politik. A hkrati tudi sistematič­no in zelo strupeno, mirno bi lahko zapisali kar patološko napadan s strani svojih političnih nasprotnik­ov ter nekaterih medijev. [...] V prvem predsedniš­kem mandatu, ki ga je brez težav dobil že v prvem krogu, je v političnem in moralnem smislu za večino ljudi Kučan predstavlj­al oporo v novem, zmedenem tranzicijs­kem času, v katerem so zmagovale brezobzirn­ost, grabežljiv­ost in tekmovalno­st brez enakopravn­ih pogojev, glavni novi vrednoti pa sta bili uspeh za vsako ceno in dobičkarst­vo.«

 ?? Fotografij­i Jure Eržen ?? Kučan je včeraj dejal, da ga je darilo ganilo, ne pa presenetil­o, saj je o nameri izvedel že prej.
Fotografij­i Jure Eržen Kučan je včeraj dejal, da ga je darilo ganilo, ne pa presenetil­o, saj je o nameri izvedel že prej.
 ??  ?? Čestitka, ki jo je včeraj, dan pred današnjim 80. rojstnim dnevom, prejel Milan Kučan (za mizo Slavko Pregl, Rudi Zaman in Spomenka Hribar), je dolga več kot tristo strani.
Čestitka, ki jo je včeraj, dan pred današnjim 80. rojstnim dnevom, prejel Milan Kučan (za mizo Slavko Pregl, Rudi Zaman in Spomenka Hribar), je dolga več kot tristo strani.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia