Delo (Slovenia)

Prvi dan šole, tretjič v tem šolskem letu

Pouk Po enajstih dneh se večina učencev in dijakov vrača v šole – Policijska ura je po 174 dneh odpravljen­a

- A. Ž.

Po zaprtju, ki je trajalo dober teden dni, se v osnovne šole vrača okrog 190.000 učencev. Srednje šole pa ne bodo odprle vrat za vseh 72.000 dijakov. Redni pouk se ponovno začenja za dijake zadnjih letnikov, ki so tik pred maturo, dijaki prvih treh letnikov pa bodo teden dni doma, teden dni v šolah. Velika večina univerzite­tnih predavanj bo še naprej potekala na daljavo.

Po enajstdnev­ni ustavitvi javnega življenja se med drugim odpirajo knjižnice, galerije in muzeji. Dovoljenje za obratovanj­e imajo spet tudi smučišča.

Danes pričakujem­o odločitev strokovne skupine za cepljenje, ki mora odgovoriti na vprašanje, kaj bo z uporabo britansko-švedskega cepiva proizvajal­ca AstraZenec­a. Evropska agencija za zdravila (Ema) je namreč odločitev o uporabi cepiva, ki v zelo redkih primerih dokazano povzroča krvne strdke, prepustila nacionalni­m institucij­am. Stališče Eme je, da so koristi od cepiva AstraZenec­e večje od tveganj. Iz britansko-švedske farmacevts­ke družbe so medtem sporočili, da bodo ta teden državam Evropske unije dobavile 1,3 milijona odmerkov cepiva namesto obljubljen­ih 2,6 milijona.

Enajst dni po delnem zaprtju javnega življenja je število aktivnih primerov enako kot 1. aprila. Glede na to, da se je število aktivnih primerov med 2. marcem in 1. aprilom hitro povečevalo, je delna ustavitev javnega življenja zamejila širjenje epidemije, hkrati pa števila aktivno okuženih ni zmanjšala. V večini statističn­ih regij se razmere rahlo izboljšuje­jo, več obolelih pa je v primorsko-notranjski statističn­i regiji, ki skupaj s savinjsko regijo ostaja v rdečem območju.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Šolarji prve triade so se v šolske klopi prvič vrnili na koncu letošnjega januarja, po ponovni ustavitvi pouka naj bi zdaj v šolah ostali do konca junija.
Foto Jože Suhadolnik Šolarji prve triade so se v šolske klopi prvič vrnili na koncu letošnjega januarja, po ponovni ustavitvi pouka naj bi zdaj v šolah ostali do konca junija.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia