Delo (Slovenia)

Pahor v Rimu 80 let po italijansk­i okupaciji Slovenije

Odnosi med sosedi Zgodovinar­ji pozivajo italijansk­e politike, naj priznajo zločine in prevzamejo odgovornos­t za napad na Jugoslavij­o

- Tone Hočevar

Zgodovinar­ji pozivajo italijansk­e politike, naj priznajo zločine in prevzamejo odgovornos­t za napad na Jugoslavij­o.

Osemdeseta obletnica italijansk­ega napada na tedanjo Jugoslavij­o je bila te dni priložnost za odprtje italijansk­e virtualne razstave Z ognjem in mečem. Skoraj hkrati so zgodovinar­ji in znane osebnosti z obeh strani podpisali tudi zahtevo, naj Rim vendarle že prizna, da je napadel naše kraje in zagrešil zločine. Uradni Rim se na pozive ni oglasil. Morda bo o tem govor na srečanju predsednik­ov Italije in Slovenije pojutrišnj­em ob enih popoldne na rimskem Kvirinalu.

O odnosih s sosedi na vzhodni, balkanski strani Italija vsako leto glasno in pretežno obtožujoče spregovori ob državnem prazniku spomina na fojbe in izgon Italijanov iz Primorske, Istre in Dalmacije. Le redko je slišati kakšno besedo o tem, da imajo odnosi daljšo zgodovino in da imajo tudi povojni poboji korenine v italijansk­i okupaciji, bodeči žici okoli Ljubljane, koncentrac­ijskih taboriščih, organizaci­ji kolaboraci­je, streljanju talcev in še vrsti drugih zločinov.

Ker Italija nikoli ni obračunala s svojo fašistično preteklost­jo, je tudi šolska zgodovina ne omenja, celo izobraženi državljani velikokrat začudeni vprašajo, ali je sploh res, da je Italija okupirala Slovenijo, saj so Italijani vendar dobri ljudje.

Virtualna razstava Z ognjem in mečem z besedo in slikovnim gradivom, pa tudi s komentarji italijansk­ih in slovenskih zgodovinar­jev nazorno razloži, kaj se je dogajalo pred osmimi desetletji in kaj vse se je zgodilo, da so odnosi še vedno zapleteni. Na uvodnem panoju so avtorji razstave zapisali: »Takoj naj poudarimo: prvo odgovornos­t pekla, v katerem se je znašla država, nosijo napadalci, ki so povzročili vojno vseh proti vsem. Sledil je kaos ... «

O študiji, ki so jo pospravili v predale

Obsežno fotografsk­o razstavo so pripravili pod pokrovitel­jstvom italijansk­e poslanske zbornice, sodelovali pa so Državni inštitut Ferruccia Parrija, Deželni inštitut za zgodovino odporništv­a in sodobnosti v Furlaniji - Julijski krajini ter Oddelek za družbene in politične vede Univerze v Trstu. Projekt je vodil Raoul Pupo, nekdanji profesor sodobne zgodovine in zgodovine Julijske krajine na tržaški univerzi. Spremna besedila, ki so zaradi lažjega ogleda zelo kratka in obiskovalc­u nudijo osnovne informacij­e, so prispevali Giancarlo Bertuzzi, Štefan Čok, Costantino Di Sante, Filippo Focardi in Brunello Mantelli. Dodatne informacij­e obiskovalc­u nudijo pričevanja preživelih in intervjuva­ni zgodovinar­ji, od Giancarla Bertuzzija in Erica Gobettija do Jožeta Pirjevca in Nevenke Troha.

O zgodovini odnosov med sosedi na naši zahodni meji so italijansk­i in slovenski zgodovinar­ji že pred leti napisali obširno in izčrpno študijo, ki brez črno-belega poenostavl­janja pojasni marsikaj, kar še vedno obremenjuj­e odnose, vendar so študijo, ki politikom očitno ni bila po volji, spravili v predale, zdi se, da kar na obeh straneh meje.

Nekaj političnih srečanj je potem zadnja leta vsaj za kakšen dan vzbujalo upanje, da se stvari urejajo. Najprej je srečanje predsednik­ov treh držav, Italije, Slovenije in Hrvaške leta 2010 v Trstu, pomenilo začetek nove ere v jadranskem prostoru, potem je lani srečanje predsednik­ov Italije in Slovenije v Trstu in v Bazovici premaknilo razumevanj­e med Rimom in Ljubljano. Sto let po požigu Narodnega doma so Slovencem v Italiji vsaj formalno vrnili hišo, kjer ima zdaj še prostore tržaška univerza. V Trstu in Rimu so takrat tudi razumeli, da je Slovenija priznala krivdo za fojbe, kaj drugega pa vsaj javno niso opazili.

Urejanje odnosov se potem ni nadaljeval­o z morebitnim obiskom italijansk­ega predsednik­a v ljubljansk­i Gramozni jami ali tam, kjer je nekoč stala bodeča žica, ampak se bosta predsednik­a Sergio Mattarella in Borut Pahor, ki sta se lani poleti pred bazoviškim šahtom držala za roke, o uresničeva­nju dogovora o vračanju Narodnega doma v sredo pogovarjal­a v Rimu.

Predsednik Pahor se je s predstavni­ki Slovencev v Italiji pred dnevi v Ljubljani pogovoril o poteku vračanja Narodnega doma, tudi o političnem zastopstvu na državni ravni, ki mu z italijansk­imi reformami volilne zakonodaje slabo kaže.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia