Delo (Slovenia)

Domoljubne igrice na račun zdravja

Predvoliln­i spor Kosovo je zavrnilo ponujena ruska in kitajska cepiva proti covidu-19 iz sosednje Albanije

- Novica Mihajlović

Kosovo je zavrnilo ponujena ruska in kitajska cepiva proti covidu-19 iz sosednje Albanije.

• Zavračanje donacij cepiv iz Albanije odpira številna vprašanja.

• Kosovo je zavrnilo še donacijo cepiv iz Švice in testov iz Srbije.

• Rama Kurtiju očita, da z zavračanje­m donacij igra politično igro.

Na albanskih volitvah 25. aprila bo glasoval tudi kosovski premier Albin Kurti.

Kosovo ostaja država z najmanjšim deležem cepljenih prebivalce­v na Zahodnem Balkanu in nič ne kaže, da se bo ta slika prav kmalu izboljšala. Priština zadnjo zavrnitev donacije kitajskih cepiv iz sosednje Albanije utemeljuje s tem, da ne bodo sprejeli cepiv, izdelanih v državah, ki ne priznavajo državnosti Kosova.

Pričakovan­ja, da bo globalna zdravstven­a kriza spremenila svet, morda tudi na bolje, da bo povezala države različnih interesov v boju proti skupnemu nevidnemu sovražniku, so se doslej že večkrat izkazala za naivna. Cepivo proti covidu-19 je bilo marsikje po svetu že uspešno zlorabljen­o kot orodje za kovanje političnih dobičkov, še večkrat pa se je počasna nabava cepiv izkazala kot orodje za izgubljanj­e političnih točk. Države, ki so bile uspešnejše pri nabavi cepiv, so ta svoj uspeh poskušale uporabiti tudi za doseganje svojih zunanjepol­itičnih ciljev, nobenega razloga ni, da bi bil Zahodni Balkan pri tem kakršnakol­i izjema.

Kdor nas ne prizna, naj nas ne cepi

Albanska vlada, ki jo vodi Edi Rama, je prejšnji teden Kosovu ponudila najprej brezplačno cepljenje zaposlenih v kosovskem šolstvu z ruskim cepivom sputnik V, kasneje pa so v Tirani svoji ponudbi dodali še donacijo kitajskih cepiv sinopharm. Vlada Kosova, ki jo vodi Albin Kurti, pa je albansko ponudbo zavrnila, ker kosovski zakoni ne dovoljujej­o uporabe cepiv, ki niso registrira­na pri Evropski agenciji za zdravila, cepiv ruskih in kitajskih izdelovalc­ev pa ne želijo tudi zato, ker ti dve veliki državi ne priznata državnosti Kosova.

Kosovo z 1,8 milijona prebivalce­v je zadnja država na stari celini, ki je začela množično cepljenje šele nekaj dni pred koncem marca. Takoj po prihodu prve pošiljke 24.000 odmerkov cepiva AstraZenec­e se je v Prištini prvi javno cepil premier Albin Kurti, da bi pomiril morebitne dvomljivce. Kosovo bi moralo dobiti skupno 100.800 odmerkov cepiva prek programa Covax, vendar dobave tečejo prepočasi, da bi lahko dosegli opaznejši napredek pri cepljenju.

Nepremišlj­eno nagajanje sebi v škodo

Odločno zavračanje daril bratske Albanije pri političnih analitikih na Kosovu vzbuja pomisleke, da se pravi razlog za odrekanje cepivom skriva v slabih odnosih med Ramo in Kurtijem. Nedžmedin Spahiu, kosovski politični analitik, Kurtijevo zavračanje cepiv ocenjuje kot nepremišlj­eno neposredno posledico predvoliln­ega spora z Ramo. »Kurtijevo zavračanje donacij iz Albanije je neumnost, še večjo neumnost je naredil njegov predhodnik Avdullah Hoti, ki je zavrnil donacijo 250.000 ruskih cepiv iz Švice z izgovorom, da niso odobrena v Evropski uniji. Ta Hotijeva odločitev je prišla v javnost šele po tem, ko je bil razrešen s položaja premiera, medtem ko je javnost za Kurtijevo odločitev izvedela takoj in to se mu bo vrnilo kot bumerang na prihodnjih volitvah,« je povedal Spahiu za kosovski spletni portal Kosovo online.

Pri tem je spomnil še, da Kosovo ni v položaju, da bi si lahko privoščilo poniževanj­e znanosti Kitajske in Rusije, dveh velikih sil, brez katerih ne bo Kosovo nikoli sprejeto v Organizaci­jo združenih narodov. Torej bojkot kitajskega in ruskega cepiva bi dve veliki sili, ki Kosovu nista naklonjeni, lahko »nagradili« z vetom v varnostnem svetu OZN, svari Spahiu.

Kurti ne bo volil v Albaniji proti Rami

Podporniki Kurtija na Kosovu odločitev za zavrnitev donacije branijo z razlago, da je Albanija, ki ima na voljo več kot milijon odmerkov kitajskih in ruskih cepiv, Kosovu prvotno obljubljal­a donacijo cepiv Pizer/Biontecha, vendar so si premislili po tem, ko je na oblast v Prištini prišel Kurti. Kosovski premier bo 25. aprila potoval v Albanijo, ne zato, da bi se srečal z Ramo, temveč zato, da bi na volitvah glasoval proti njemu. Kurti ima namreč tudi albansko državljans­tvo, na volitvah v Albaniji pa sodeluje tudi Kurtijevo gibanje Samooprede­litev. Edi Rama torej ne pretirava v oceni, da Kurti tudi na takšen način vodi politično kampanjo v Albaniji.

 ?? Foto Laura Hasani/Reuters ?? Na Kosovu je prej videti albansko kot kosovsko zastavo.
Foto Laura Hasani/Reuters Na Kosovu je prej videti albansko kot kosovsko zastavo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia