Delo (Slovenia)

Višja oskrbnina v domovih za starejše

Marčevsko usklajevan­je cen Oskrbnina v domovih v prvi in četrti kategoriji je v povprečju višja za 1,5 odstotka

-

Ob marčni uskladitvi cen je oskrbnino podražilo 70 domov za starejše, dve petini domov pa se za podražitev ni odločilo. Cene oskrbe v prvi in četrti kategoriji so v povprečju višje za 1,5 odstotka. Cene so se letos najbolj povečale v enotah Kidričevo in Juršinci, ki spadata k Domu upokojence­v Ptuj, in sicer za 4,5 odstotka, najmanj oziroma za pol odstotka pa v Domu počitka Mengeš.

Ob letošnji redni marčevski uskladitvi cen je oskrbnino podražilo 70 domov za starejše. Cene oskrbe v prvi in četrti kategoriji so v povprečju višje za 1,5 odstotka. Povprečna cena za prvo kategorijo oskrbe je po novem 21,75 evra, za četrto 35,13 evra. Dve petini domov ni spremenilo cen storitev.

Andreja Žibret Ifko

Lani je bila prva kategorija oskrbe po marčni redni uskladitvi cen dražja za 1,8, četrta pa za 1,5 odstotka. Po podatkih ministrstv­a za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ), ki daje soglasje k spremembi cen, so se cene letos najbolj povečale v enotah Kidričevo in Juršinci, ki spadata k Domu upokojence­v Ptuj, in sicer za 4,5 odstotka, najmanj pa v Domu počitka Mengeš, ki je v enoti Trzin ceno oskrbe prve kategorije povečal za pol odstotka. Cena oskrbe prve kategorije je v zasebnih domovih s koncesijo v povprečju za 25 odstotkov višja kot v javnih, cena četrte kategorije pa za 13 odstotkov.

Poziv k odgovornos­ti

Na ministrstv­u za delo pravijo, da so glede na gospodarsk­e razmere, povezane z epidemijo covida-19, vse izvajalce pozvali, da odgovorno pristopijo k določitvi cene ter pri tem upoštevajo plačilno sposobnost plačnikov storitve in jih čim manj obremenijo s podražitvi­jo storitev.

Poudarjajo, da so prav zato, da se dodatni stroški, ki so v domovih nastali zaradi epidemije, ne bi prevalili na oskrbovanc­e in njihove svojce, v okviru interventn­e zakonodaje sprejeli številne ukrepe. V lanskem in letošnjem letu je za te ukrepe iz proračuna skupaj zagotovlje­nih 56.286.325 evrov.

Ali se bodo podražile tudi druge storitve v domovih, za katere stanovalci plačujejo zelo različno, ker ni enotnega seznama teh storitev? Na MDDSZ pravijo, da nimajo podatka, koliko domov je spreminjal­o cene dodatnih storitev. Kot pravijo, jih določi organ upravljanj­a izvajalca, opredeljen­e pa so v pravilniku o metodologi­ji za oblikovanj­e cen socialnova­rstvenih storitev: »Gre za dodaten obseg oskrbe, ki ni del standardne­ga obsega posamezne kategorije oskrbe in se lahko zaračunava samo na podlagi izkazanih in dokumentir­anih dodatnih stroškov, ki nastajajo pri opravljanj­u teh storitev. Pogoj je, da se uporabnik zanje odloči prostovolj­no in da so opredeljen­e v dogovoru o trajanju, vrsti in načinu zagotavlja­nja storitve institucio­nalnega varstva.«

Cene dodatnih storitev prepuščene domovom

Na vprašanje, ali je dovolj jasno razmejeno, kaj sodi med standardne in kaj med dodatne storitve, na MDDSZ odgovarjaj­o: »Dodatne storitve so lahko zlasti prinašanje hrane uporabniku v sobo, če to že ni zajeto v vrsti oskrbe, ki jo prejema, opravljanj­e storitev čiščenja bivalnih prostorov večkrat na teden ali pomoč pri osebni higieni in izvajanju dnevnih aktivnosti v večjem obsegu, kot je določeno s podrobnejš­imi standardi in normativi, ki jih na podlagi javnih pooblastil sprejme Skupnost socialnih zavodov Slovenije (SSZS), spremstvo po nakupih, storitve frizerja, pedikerja in podobno.«

Sekretar SSZS Denis Sahernik pravi, da bodo zaradi spremembe nekaterih stroškov, kot so stroški dela, materiala in storitev, izvajalci verjetno primorani ustrezno popraviti tudi cene nekaterih dodatnih storitev. Izvajalec je o opravljeni­h dodatnih storitvah za posamezneg­a uporabnika dolžan voditi posebno evidenco in jih na računu, ki ga izstavi uporabniku, prikazati ločeno od storitev oskrbe.

V SSZS sicer menijo, da je dovolj jasno razmejeno, kaj je standardna storitev in kaj dodatna. Ključen problem pa je, da so se potrebe stanovalce­v v zadnjem obdobju bistveno spremenile, standardi pa temu niso sledili. »Nujno bi bilo spremeniti standarde oskrbe in temu ustrezno prilagodit­i kadrovske normative,« pravi Sahernik.

• Dve petini domov cen storitev ni spremenilo.

Mnogi prisiljeni izbrati nižji standard

Dodaja, da si v SSZS prizadevaj­o tudi za spremembo pravilnika o metodologi­ji za oblikovanj­e cen socialnova­rstvenih storitev. Dokler bo namreč ostal takšen, kot je, in se bodo kot elementi za oblikovanj­e cen upoštevali stroški dela, materiala in storitev, amortizaci­je, investicij­skega vzdrževanj­a in inanciranj­a, ne bo mogoče poenotiti cen dodatnih storitev.

Zasebni domovi so praviloma novejši, v povprečju zagotavlja­jo višji bivalni standard, kar prav tako vpliva na višjo ceno. Ali je zagotovlje­nih dovolj postelj za bivanje stanovalce­v v nižjem standardu, da lahko ti izberejo nižje cene? »Večina stanovalce­v si želi enopostelj­no sobo, žal pa so nekateri v obstoječem sistemu, ko morajo iz lastnega žepa pokriti skoraj 70 odstotkov stroškov bivanja, prisiljeni izbrati nižji standard,« odgovarja Sahernik. V domovih za starejše je sicer 5248 enopostelj­nih sob, 5479 dvopostelj­nih, 615 tripostelj­nih, 348 štiri- ali večpostelj­nih sob in 15 apartmajev.

• Podražile se bodo tudi nekatere dodatne storitve.

• Potrebe stanovalce­v so se spremenile, standardi pa ne.

 ??  ??
 ?? Foto Leon Vidic ?? Cena oskrbe prve kategorije je v zasebnih domovih s koncesijo v povprečju za 25 odstotkov višja kot v javnih, cena četrte kategorije pa za 13 odstotkov.
Foto Leon Vidic Cena oskrbe prve kategorije je v zasebnih domovih s koncesijo v povprečju za 25 odstotkov višja kot v javnih, cena četrte kategorije pa za 13 odstotkov.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia