Delo (Slovenia)

Nič se ne uredi samo od sebe

- Ali Žerdin o vrnitvi v šole

F.Scott Fitzgerald, Gertrude Stein, Ernest Hemingway, T. S. Eliot ... Seznam je ugleden, v literarni zgodovini pa pravijo, da gre za izgubljeno generacijo. Dobro stoletje pozneje za uvrstitev na seznam izgubljeni­h kandidira tudi generacija, ki končuje srednje šole. Danes imajo osnovnoin srednješol­ci tretjič v tem šolskem letu prvi šolski dan. Ko so šli prvič na podaljšane počitnice, te niso trajale dva tedna, kot je bilo sprva napovedano, pač pa so bile šole zaklenjene več mesecev. Vsaj tokratna napoved, da bo šola zaklenjena le dober teden, je uresničena. Negotovost pa ostaja velikanska predvsem pri vseh tistih, ki jih že čez slab mesec dni čaka matura. Kako bo izvedena? Ministrica za izobraževa­nje je ponovno odpiranje šol pospremila s pogledom v lansko leto, češ da so se takrat reči nekako uredile same od sebe.

Pričakovan­je, da se bodo reči uredile same od sebe, spominja na mešanico popevke Iggyja Popa »Tonight« (Nocoj), bolj znane v izvedbi Tine Turner in Davida Bowieja, ko sta prepevala »Nocoj bo vse v redu«, ter dogme politične ekonomije, da se ponudba in povpraševa­nje na trgu z nevidno roko uravnavata sama od sebe. Pričakovan­je, da bodo razmere za maturo, ki bi bile poštene do vseh – tudi tistih, ki bodo sredi mature zboleli ali bodo v karanteni –, nastale same od sebe, je neresno. Če v velikih sistemih čakamo, da se bodo zadeve uredile same od sebe, bo zmešnjava samo še večja. Če bi držalo, da se lahko reči nekako uredijo same od sebe, potem ministrstv­a za izobraževa­nje sploh ne bi potreboval­i. Hkrati je primerjava med letoma 2020 in 2021 neprimerna. Desetega aprila lani je bilo na testiranji­h dnevno potrjenih 30 okužb, letos je dnevno potrjenih 900 okužb. Kakšen je torej načrt, da se letošnji maturanti ne bodo pridružili izgubljeni generaciji?

Na dan, ko se deloma odpirajo šole, se po 174 dneh končuje policijska ura. Uvedena je bila, ko so testiranja na dan potrdila 860 primerov okužb. Ukinja se ob precej slabši statistiki. Le dve možni interpreta­ciji sta: ali so sedanje zdravstven­e oblasti povsem neodgovorn­e ali pa je bila policijska ura uvedena povsem samovoljno, brez strokovnih razlogov.

Če v velikih sistemih čakamo, da se bodo zadeve uredile same od sebe, bo zmešnjava samo še večja.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia