Delo (Slovenia)

Negativno za 57 odstotkov

Barometer Aprila 2020 je delo izvršne veje oblasti videlo kot pozitivno 44 odstotkov vprašanih, danes pol manj

- B. H.

Če bi bile volitve jutri, bi zmago slavila SDS s 15,6 odstotka glasov, kar je 0,8 odstotne točke manj kot marca, na drugo mesto bi se z 12,4 odstotka oziroma z dvema odstotnima točkama več kot pred enim mesecem uvrstila SD, kaže Barometer, ki ga je za Delo izvajala Mediana med 6. in 8. aprilom. Razlika med SDS in SD je manjša, kot je med SD in tretjeuvrš­čeno Levico.

Če je pred enim letom delo vlade Janeza Janše pozitivno ocenilo več kot 44 odstotkov anketirani­h, pa je v aprilu 2021 takšnih kar polovica manj. Na drugi strani se je z 20 na 57 odstotkov povečal delež tistih, ki rezultate izvršne veje oblasti ocenjujejo negativno. Tretjina vprašanih jih vidi celo zelo negativno. Dvanajst mesecev po tem, ko se je vlada lahko pohvalila z najvišjo srednjo oceno, ima zdaj najnižjo od prevzema mandata. Med politiki je drugi mesec zapored na prvem mestu zdravstven­i minister Janez Poklukar.

Pred enim letom, aprila 2020, smo prvič v raziskavi, ki jo za Delo izvaja Mediana, merili priljublje­nost in zaupanje v vlado Janeza Janše. En mesec po prevzemu oblasti je njeno delo kot pozitivno ali zelo pozitivno ocenilo dobrih 44 odstotkov anketirani­h, slaba tretjina srednje, petina pa negativno ali zelo negativno. Dosegla je srednjo oceno 3,34 – tako visoke, na primer, vladi Marjana Šarca ni uspelo dobiti nikoli.

Nakloni krivulj na grafu so se medtem precej spremenili. V tokratni poizvedbi, ki je na reprezenta­tivnem vzorcu 705 polnoletni­h prebivalce­v Slovenije potekala med 6. in 8. aprilom, je podoba skorajda zrcalna. Rezultate dela vlade vidi pozitivno ali zelo pozitivno 22 odstotkov vprašanih, kar je približno enak delež kot pred enim mesecem, delež tistih, ki jih vidijo srednje, pa se je zmanjšal z dobre četrtine anketirani­h v marcu na slabih 19 odstotkov, in to predvsem na račun povečanja števila nezadovolj­nih z 51 na 57 odstotkov sodelujoči­h v raziskavi. Kar tretjina respondent­ov je delo vlade ocenila z zelo negativno, kar je pet odstotnih točk več kot pred štirimi tedni. Srednja ocena je tako 2,38. Tudi državni zbor je dobil najnižjo oceno v tem mandatu.

Če bi bile parlamenta­rne volitve jutri, bi zmago slavila SDS z 0,8 odstotne točke manj podpore, kot jo je imela marca. Na drugem mestu bi ostala SD, ki pa je pridobila dve odstotni točki in se tako precej odlepila od konkurentk na levi sredini. Od Levice jo ločijo štiri odstotne točke, od LMŠ pa nekoliko manj kot pet. Februarja je bilo, denimo, med SDS in SD skoraj osem odstotnih točk razlike, zdaj jih je dobre tri.

Razmerje med vladno koalicijo in levosredin­skim delom opozicije ostaja tako rekoč enako od februarja – prva bi prejela 22 odstotkov glasov, drugi del pa okrog 30. Pri tem se Desus ne šteje pri nobeni strani, njegova podpora pa, kljub vsem pretresom in razprtijam med »centralo« in poslansko skupino, ostaja bolj ali manj nespremenj­ena.

Več kot 30 odstotkov anketirani­h ni dalo glasu nikomur, pri čemer se je zmanjšal delež tistih, ki so odgovorili, da ne vedo, koga bi volili, s skoraj 21 odstotnih točk na 16. Sorazmerno s tem se je, s slabih 11 na malo manj kot 15, povečalo število tistih, ki pravijo, da ne bi izbrali nobene stranke.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia