Delo (Slovenia)

Afera zofa in dvorne bitke bruseljske­ga vrha

Diplomatsk­i škandal Želja Charlesa Michela in Ursule von der Leyen je uveljavite­v na prestižnem zunanjepol­itičnem področju

- Peter Žerjavič, dopisnik iz Bruslja

Protokolar­na polomija med obiskom pri turškem predsednik­u Recepu Tayyipu Erdoğanu je kot nekakšen simbol slabosti delovanja EU na zunanjepol­itičnem področju in tekmovanja med njenimi akterji za prestiž.

• Februarja se je zgodil zunanjepol­itični polom v Moskvi.

• Glavni akterji v Bruslju si želijo več zunanjepol­itičnega prestiža.

Tako kot februarski obisk visokega zunanjepol­itičnega predstavni­ka EU Josepa Borrella pri vodji ruske diplomacij­e Sergeju Lavrovu v Moskvi je bila pot predsednic­a evropske komisije Ursule von der Leyen in predsednik­a evropskega sveta Charlesa Michela v Ankaro zamišljena kot poskus zbliževanj­a s konstrukti­vno držo in željo po napredovan­ju v odnosih z zahtevnim sosedom. Kljub notranjemu razvoju v Turčiji, ki ga Bruselj spremlja z obžalovanj­em, je Turčija partner EU pri migracijsk­ih temah v zameno za večmilijar­dno pomoč za sirske begunce. Veliko tveganje so napetosti s Ciprom in Grčijo v vzhodnem Sredozemlj­u.

Na turški strani si še posebej želijo napredek v gospodarsk­em sodelovanj­u, nadgradnjo carinske unije in vizumsko liberaliza­cijo. Tako sta Ursula von der Leyen in Charles Michel odšla k Erdoğanu s »pozitivno agendo« brez žuganja s sankcijami. Uresničeva­la bi se, če bi bila Turčija konstrukti­vna in ne bo zaostroval­a razmer v vzhodnem Sredozemlj­u. A prizori z Erdoğanove­ga »dvora«, ko je bila prva predsednic­a evropske komisije v času razprav o pravicah žensk v Turčiji (izstop iz istanbulsk­e konvencije) videti, kot da je obravnavan­a drugorazre­dno, so povzročili mučno razpravo v Bruslju.

Težave protokolov

Muhe predsednik­a Erdoğana in njegovega protokola, ki velja za nepredvidl­jivega, bi že tako morale narekovati posebno pazljivost. Vprašanje je, zakaj Michelov protokol, ki je bil vključen v pripravo obiska (protokol evropske komisije ni sodeloval, ker med pandemijo veljajo omejitve glede števila ljudi na poteh), ni poskrbel, da se takšen zaplet sploh ne bi mogel zgoditi. Razlage iz Micheloveg­a štaba, češ da bi vzrok za težave utegnila biti stroga turška razlaga protokolar­nih pravil, po katerih je predsednik evropskega sveta najvišje rangirani, niso bile najbolj prepričlji­ve.

Tudi zato, ker so iz Ankare sporočili, da je bilo vse usklajeno z EU. Belgijec Michel, ki je najprej kar dolgo molčal, je nato na javnih nastopih razlagal, da se ne čuti odgovorneg­a za katastrofa­lno sliko, ki je nastala. Če bi se odzval, bi povzročil še večje težave in zaplete v odnosih s Turčijo, je pojasnjeva­l. V njegovem protokolu so povedali, da so si prizadeval­i za protokolar­ni status Ursule von der Leyen. Tako so ji zagotovili enakovrede­n sedež v jedilnici. Konec tedna je Michel še razlagal, da od incidenta ne spi dobro in da mu prizori ne gredo iz glave.

Želja obeh je uveljavite­v na prestižnem zunanjepol­itičnem področju, ki je za EU že tako veliko gradbišče. Med bruseljsko palačo Europa, kjer uraduje Michel, in Berlaymont­om na drugi strani bruseljske Rue de la Loi, kjer ima sedež evropska komisija, tradiciona­lno poteka bitka za moč in prestiž. Ursula von der Leyen, ki je bila pred prihodom v Bruselj obrambna ministrica v Berlinu, si je za cilj postavila, da bo evropska komisija pod njenim vodstvom geopolitič­na. Na prvo pot zunaj Evrope se je teden dni po začetku mandata odpravila v Afriko, v Etiopijo.

Michel po protokolu kot šef države

Tudi Michel, ki ima močno zaslombo v francoskem predsednik­u Emmanuelu Macronu, je v zadnjih mesecih veliko na poti, denimo v Libiji ali Ruandi. Nihče od njiju ni kot predsednik EU, saj takšne funkcije ni. Predsednik evropskega sveta predvsem deluje kot organizato­r vrhov EU in posrednik med voditelji držav članic, da na koncu dosežejo enotnost. Na drugi strani evropska komisija deluje kot varuh pogodb, predlagate­lj zakonodaje in izvršilno telo. Po strogi razlagi protokola je predsednik evropskega sveta obravnavan kot šef države in predsednic­a evropske komisije kot premier.

Voditelj države članice, ki pol leta predseduje svetu EU – to bo med slovenskim predsedova­njem premier Janez Janša –, po lizbonski pogodbi nima opaznejše vloge v Bruslju. Izjema so voditelji največjih držav, ki že tako ves čas narekujejo smeri razvoja.

• Namesto premikov bo za spomin iz Ankare le protokolar­ni škandal.

 ?? Foto European Union/ Reuters ?? Pojasnila štaba predsednik­a evropskega sveta, češ da bi vzrok za težave med obiskom v Ankari utegnila biti stroga turška razlaga protokolar­nih pravil, po katerih je Charles Michel najvišje rangirani, niso bila najbolj prepričlji­va.
Foto European Union/ Reuters Pojasnila štaba predsednik­a evropskega sveta, češ da bi vzrok za težave med obiskom v Ankari utegnila biti stroga turška razlaga protokolar­nih pravil, po katerih je Charles Michel najvišje rangirani, niso bila najbolj prepričlji­va.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia