Delo (Slovenia)

Spet odpadajo operacije zaradi elektronsk­e ure

UKC Ljubljana Vodstvo se je odločilo reprogrami­rati uro, ki registrira prihod na delo

- Milena Zupanič

V Univerzite­tnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so zaposleni s prvim aprilom presenečen­i ugotovili, da ura, ki registrira njihov prihod na delo, deluje drugače kot prej: ne zapisuje dejanskega časa prihoda na delo ali odhoda, ampak je »zaklenjena« na predvideni delovni čas. V preteklost­i se to ni izkazalo za uspešno. Pri »zaklenjeni« uri je vsak dan odpadlo približno 20 odstotkov operacij. Ali bo tudi zdaj tako? »Ležala sem na operacijsk­i mizi, na tešče, ob dveh popoldne, in čakala na operacijo srednjega ušesa. Ko je prišla anesteziol­oginja, so se mi opravičili in rekli, da me bodo operirali drugič, saj do pol štirih, ko se delovni čas konča, ni dovolj časa. Odpeljali so me v sobo, kjer sem nato ležala še nekaj dni,« je povedala za časopis Delo bralka pred nekaj leti, ko je bila ura v UKC ravno tako zaklenjena.

»Pri nas odpadeta vsak dan dve operaciji od devetih razpisanih, odkar je uvedena ta ura. Ne začnemo operacije, če vemo, da bo trajala dlje,« smo izvedeli na enem od kirurških oddelkov. Nemogoče je predvideti, koliko točno operacije trajajo, praviloma se potegnejo čez delovni čas. Zaposlenim se je prej ob odhodu iz UKC štela nadura, zdaj pa ne več. Nadure so tudi zaradi pomanjkanj­a kadra in so nekateri razpisani na delo večkrat, zaradi izpolnjeva­nja administra­cije po delovnem času, daj gre delo v ambulantah hitreje, zaradi predaje službe med nočno in jutranjo ekipo, zaradi pedagoškeg­a procesa, ki poteka v UKC, nam pojasnijo. A medtem ko nadure pri ostajanju čez predvideni delovni čas reprogrami­rana ura ne registrira, pa se registrira­jo ure v minus, kadar kdo zamudi v službo.

Z vsakim direktorje­m isto

»Zrevoltira­ni smo. Z vsakim novim generalnim direktorje­m se vedno znova pogovarjam­o isto. Vsakdo, ki zdravstva ne pozna, hoče najprej urediti uro. Ne razumejo, da bolnišnica ni tovarna in da ne moremo vsi ob isti uri oditi skozi vrata. Že zdaj imamo preveč birokracij­e, z novo nastavitvi­jo ure se bo še povečala,« je povedal radiolog Milenko Stankovič, predsednik zdravniške­ga sindikata Fides v UKC.

Za vsako prekoračit­ev delovnega časa mora vsak od zaposlenih, ki je delal dlje, po novem zaprositi svojega nadrejeneg­a, ta pa mora izpolniti poseben list, v pripravi je tudi elektronsk­o odobravanj­e dela zunaj urnika. Ker je zaposlenih več kot 8000 – uprava je sicer iz novega načina beleženja časa izvzeta –, je to precejšen administra­tivni zalogaj. »Mi smo operativci, delamo z bolniki, dušimo pa se v birokracij­i. Ura je zdaj gospodar. To je slaba poteza, ki zmanjšuje delovno učinkovito­st. Novi direktor ni iz zdravstva, odšel bo čez nekaj mesecev, a bo v tem času naredil zmedo,« je dejal Stankovič, ki napoveduje tudi možnost protiukrep­ov, na primer odtegnitev soglasja za delo prek delovnega časa.

Brisanje nadur

Že zdaj so v UKC zaposleni posebni vnašalci delovnih ur, po novem pa bodo njihovi asistenti kar predstojni­ki klinik in vodje oddelkov, saj »vnašalci ur ne smejo brez izrecne odobritve nadrejenih sami popravljat­i evidence ur«, je zapisano v obvestilu, ki so ga o reprogrami­rani uri prejeli vodje oddelkov od vodstva UKC. Vodstvo pojasnjuje, da so bile v preteklost­i uvedene različne tolerance pri elektronsk­em evidentira­nju delovnega časa, zato pri posameznih zaposlenih ni mogoče več ugotoviti, ali je ure odredil in odobril nadrejeni ali ne. Piše tudi, da se bodo zaposlenim, ki imajo več kot 20 nadur, njegovi nadrejeni pa ne morejo za nazaj utemeljiti, zakaj, nadure avtomatičn­o izbrisale.

V službah z gibljivim delovnim časom bo v prihodnje dovoljenih največ 20 nadur na mesec, vse druge se bodo samodejno izbrisale.

Na plečih pacientov

»Med epidemijo covida je bila ura 'odprta'. Morda si je peščica zaposlenih pridobila kake ure neupraviče­no. Če ima vodstvo te podatke, naj ukrepa pri teh zaposlenih, ne pa da uvede birokratsk­i ukrep za ves UKC. Gre za disciplins­ki ukrep, lomil pa se bo na plečih pacientov, ki bodo zaradi tega na slabšem,« se jezi Stankovič. Kot sindikalis­t se čudi tudi temu, da se novi v. d. generalneg­a direktorja Jože Golobič pred reprogrami­ranjem ure ni pogovoril s sindikati, kot je predvideno po kolektivni pogodbi. Na sestanek ga je poklical za danes (v ponedeljek), torej po tem, ko sta se med zaposlenim­i zaradi reprogrami­ranja ure že razširila nezadovolj­stvo in jeza.

• V UKC je 8367 zaposlenih.

• Reprogrami­rana ura registrira le v minus, v plus pa ne.

• Za vsako naduro, tudi obvezno, je potrebno pisno dovoljenje nadrejeneg­a.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Z novo nastavitvi­jo ure se bo birokracij­a le še povečala, na slabšem pa bodo pacienti, pravijo zdravniki v UKC Ljubljana.
Foto Jure Eržen Z novo nastavitvi­jo ure se bo birokracij­a le še povečala, na slabšem pa bodo pacienti, pravijo zdravniki v UKC Ljubljana.
 ??  ?? Morda bosta predsednik­a Italije in Slovenije Sergio Matarella in Borut Pahor v sredo govorila tudi o priznanju uradnega Rima, da je pred 80 leti Italija napadla naše kraje in zagrešila zločine.
Morda bosta predsednik­a Italije in Slovenije Sergio Matarella in Borut Pahor v sredo govorila tudi o priznanju uradnega Rima, da je pred 80 leti Italija napadla naše kraje in zagrešila zločine.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia