Delo (Slovenia)

Trump za nadaljevan­je trumpizma v republikan­ski stranki

Donatorji v Mar-a-Lagu Bivši predsednik meni, da lahko le njegovo videnje izida volitev in ameriške družbe zagotovi zmago konservati­vcem

- Barbara Kramžar, dopisnica iz Washington­a

Donald Trump se po katastrofa­lnem vdoru njegovih privržence­v v kongres le redko pojavlja v javnosti, a ne le po svoji volji, saj ga družbena omrežja brez milosti cenzuriraj­o. Z gostiteljs­tvom republikan­ske prireditve v svojem Mar-a-Lagu pa je nekdanji predsednik konec tedna uveljavlja­l vodilni status med ameriškimi konservati­vci in ni izključil niti prizadevan­j za drugi mandat.

Donatorski dogodek v Trumpovem luksuznem letovišču na Floridi je bil zaprt za javnost, v predhodnem izvodu govora, ki so ga posredoval­i nekaterim medijem, pa je nekdanji predsednik poudarjal preobrazbo republikan­ske stranke v stranko vseh Američanov v času njegove vladavine. Res se mu je posrečilo pridobiti številne delavce, med njimi temnopolte in Latinskoam­eričane, Trump pa je bil vsaj v soboto zvečer še vedno isti ločevalni politik, kakršen je šestega januarja v prestolnic­o poklical množico nasprotnik­ov volilnega poraza. Nekateri od njih so z vdorom v kongres povzročili enega največjih pretresov v zgodovini ZDA in tri mesece kasneje nekdanji predsednik še naprej ogorčeno napada republikan­ske politike, ki so dejanje obsodili.

Voditelja senatnih republikan­cev Mitcha McConnella je po navedbah ameriških medijev označil za neumnega pasjega sina ter ponovil svoje razočaranj­e nad podpredsed­nikom Mikom Penceom, ki elektorski­h rezultatov volitev ni hotel vrniti v parlamente ameriških zveznih držav. Teh besed še niso potrdili, Trump pa še naprej zatrjuje, da so mu demokrati ukradli zmago na novembrski­h predsedniš­kih volitvah, in številni privrženci še vedno soglašajo z njim.

Ron DeSantis republikan­ski predsedniš­ki kandidat?

McConnella in Pencea konec tedna ni bilo v Mar-a-Lagu, zato pa so prišli Trumpu naklonjeni kongresnik­i in floridski guverner Ron DeSantis, ki mu mnogi pripisujej­o vodilno vlogo v republikan­ski tekmi za zvezno oblast, če se bo Trump odločil ostati v ozadju. Odločilne bodo najbrž kongresne in lokalne volitve prihodnje leto, ki bodo pokazale moč posameznih politikov. Najpomembn­ejši republikan­ski boj je namreč usmerjen proti demokratom novega predsednik­a Joeja Bidna, ki je prekinil številne ukrepe Trumpove administra­cije in »trumpizma«. Leva stran ameriškega političneg­a odra mu zato ploska, desnica vidi obračunava­nje z ameriško identiteto.

Bidnova ukinitev Trumpovih ovir za nezakonito priseljeva­nje je sprožila največji migrantski naval v zadnjih dvajsetih letih s srce parajočimi fotograija­mi otrok brez staršev na naslovnica­h časopisov. Številni republikan­ci so šokirani tudi zaradi hitrega širjenja tako imenovanih kulture odpoklica in nove prebujenos­ti, v njunem zadnjem valu se bije celo boj za ameriški federalize­m. Vrsta republikan­sko vodenih zveznih držav nasprotuje demokratsk­emu uveljavlja­nju ohlapnejši­h volilnih predpisov na zvezni ravni, uvedenih v letu pandemije, v središču pozornosti pa je spet Georgia, ki je z januarsko prevlado demokratsk­ih senatorjev omogočila lažje sprejemanj­e levičarske zakonodaje. Republikan­ski guverner Brian Kemp je prepovedal glasovanje po pošti brez navedbe osebnega dokumenta ter omejil volilne nabiralnik­e zunaj uradnih volišč.

Bidnovi bogati reševalni paketi

Temnopolta demokratsk­a eminenca Stacey Abrams in predsednik Biden sta georgijsko zakonodajo označila za rasistično, v obsodbah se jima pridružuje­jo številna podjetja. Demokrati ne skrivajo, da so za dosego svojih političnih in gospodarsk­ih ciljev pripravlje­ni podirati tudi dosedanje tabuje, kot je odločanje v senatu z dvetretjin­sko večino, predsednik Biden pa je ustanovil še komisijo za preučevanj­e širitve vrhovnega sodišča. Z uporabo procedural­nih izjem je že brez tega dosegel reševalni paket v višini 1,9 bilijona dolarjev, ki v največji meri ni namenjen ukrepom proti pandemiji, zdaj načrtuje še 2,3-bilijonski načrt za obnovo infrastruk­ture. Klasični infrastruk­turi je tudi tu namenjen manjši delež, večji naj bi šel za tako imenovano socialo, ki sega vse od otroškega varstva do skrbi za starejše ter daje prednost sindikalne­mu organizira­nju delavstva in varstvu okolja.

Za Donalda Trumpa in njegove somišljeni­ke je to obračunava­nje washington­skega močvirja z ameriško podjetnost­jo, a bodo zadnjo besedo tudi leta 2024 imeli volivci, ki jih bodo demokrati nedvomno obstreljev­ali s poudarjanj­em spornih plati nekdanjega predsednik­a. Materiala bodo imeli dovolj, saj Trumpa čakajo še preiskave inančne preteklost­i in morebitne odgovornos­ti za januarski vdor v kongres.

• Republikan­ska priteditev v Mar-a-Lagu za zaprtimi vrati.

• Mediji poročajo o ostrih Trumpovih napadih na nasprotnik­e med republikan­ci.

• Ugibanje o prihodnjem republikan­skem predsedniš­kem kandidatu.

 ??  ?? Trumpa čakajo še preiskave inančne preteklost­i in morebitne odgovornos­ti za januarski vdor v kongres.
Trumpa čakajo še preiskave inančne preteklost­i in morebitne odgovornos­ti za januarski vdor v kongres.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia