Delo (Slovenia)

Britanska politika si je vzela premor

Po smrti princa Filipa Aktualni spori in ideološke razlike so se umaknili v ozadje

- Jure Kosec

Čeprav je britanska vlada ta teden nameravala proslaviti vstop v naslednjo fazo sproščanja ukrepov za preprečeva­nje širjenja novega koronaviru­sa, je smrt princa Filipa, vojvode Edinburške­ga, prekrižala njene načrte. Njegovo slovo je poseglo tudi na druga področja političneg­a življenja na Otoku, ki se je v znamenje spoštovanj­a tako rekoč ustavilo. Žalovanje za soprogom britanske kraljice Elizabete II., ki je v petek umrl v starosti 99 let, bo trajalo vse do sobote, ko se bodo od njega še zadnjič poslovili družina in prijatelji. Pogreb bo potekal v kapeli svetega Jurija, ki je del sklopa gradu Windsor v bližini Londona, kjer je princ skupaj s kraljico preživel zadnje tedne svojega življenja, potem ko so ga prejšnji mesec odpustili iz bolnišnice.

Predstavni­ki kraljeve družine in britanske oblasti so takoj po Filipovi smrti pozvali Britance, naj se ne udeležujej­o pogrebnih slovesnost­i; njihov obseg in format ne bosta odstirala le dejstva, da bodo te potekale v časih pandemije, ampak tudi želje pokojnika. V skladu z njimi ne bo pokopan z državniški­mi častmi, temveč v ožjem družinskem krogu. Ne glede na to si bodo lahko Otočani pogreb priljublje­nega člana kraljeve družine lahko ogledali prek televizijs­kega prenosa.

Iz Buckingham­ske palače so potrdili, da bodo pri izvedbi pogreba upoštevali vse veljavne ukrepe za preprečeva­nje širjenja okužb, vključno z omejitvijo števila udeležence­v na 30 oseb. V drugačnih, varnejših časih bi zadnje slovo od princa na Otok privabilo številne tuje državnike in predstavni­ke drugih monarhij. Tako pa na sobotnem pogrebu ne bo niti britanskeg­a premiera Borisa Johnsona, ki je svoje mesto odstopil svojcem. Premier, vodja opozicije Keir Starmer in britanski poslanci se bodo namesto tega vojvodi Edinburške­mu že danes poklonili med posebno spominsko sejo britanskeg­a parlamenta. Enake seje so napovedane tudi v regionalni­h parlamenti­h na Škotskem, v Walesu in na Severnem Irskem.

Ustavljena volilna kampanja

Politično dogajanje na Otoku je v zadnjih dneh sicer skoraj popolnoma obstalo, medtem ko so se aktualni spori in ideološke razlike za vsaj nekaj časa pomaknili v ozadje. Žalovanje je zasenčilo tako prehod v naslednjo fazo sproščanja ukrepov (danes se bodo v večjem delu Združenega kraljestva po dolgem času znova odprli trgovine, bari in restavraci­je z zunanjimi vrtovi) kot tudi nekatere težave, s katerimi se uradni London sooča v perifernih delih države.

Smrt enega najbolj vidnih članov kraljeve družine, ki mu zgodovinar­ji pripisujej­o pomembno vlogo pri njeni modernizac­iji v drugi polovici 20. stoletja, je bila vzrok, da so vlada in politične stranke že v petek odpovedale vse nenujne obveznosti, vključno z volilno kampanjo za majske lokalne volitve v Angliji, Walesu in na Škotskem. To naj bi znova zagnale jutri in jo nato še enkrat ustavile na dan prinčevega pogreba. Lokalnim volitvam se velik pomen letos pripisuje predvsem na Škotskem, kjer bodo izbirali nov regionalni parlament in kjer bi lahko prepričlji­va zmaga škotskih nacionalis­tov utrla pot novemu referendum­u o neodvisnos­ti. Na zadnjem leta 2014 se je 55 odstotkov Škotov izreklo za obstanek v skupni državi.

Filipova smrt je tudi preusmeril­a pozornost od zaostrovan­ja razmer na Severnem Irskem. Tam se že vse od velike noči dogajajo ulični izgredi in spopadi med pripadniki unionistič­nih ter republikan­skih skupnosti, ki nekatere prebivalce in analitike spominjajo na najhujše dni severnoirs­kega konflikta.

• Obdobje žalovanja bo trajalo vse do prinčevega pogreba.

• Pogreb bo potekal v okrnjeni obliki, udeležili se ga bodo zgolj člani družine.

• Filipova smrt je preusmeril­a pozornost od nekaterih težav.

 ?? Foto Tolga Akmen/AFP ?? Britanske zastave na vseh uradnih poslopjih so od petka spuščene na pol droga.
Foto Tolga Akmen/AFP Britanske zastave na vseh uradnih poslopjih so od petka spuščene na pol droga.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia