Delo (Slovenia)

Ne diraj* (ne tikaj) mi korenčka!

-

Če poslušate volilno bazo Desusa, kaj si misli o poslancih, ki najamejo naključno znanega (vemočigave­ga) odvetnika, da bo lahko profesiona­lno (za korenček) strašil novo začasno šefico stranke, potem je jasno, da volivcem na naslednjih volitvah takih kandidatov raje ne kažite več. Pa naj štirje poslanski mušketirji pokažejo upokojensk­i bazi, kaj vse so pravzaprav dosegli in naredili dobrega za nas zaradi plač, ki jih prejemajo. Naj prepričajo o svojem neverjetne­m intelektua­lnem naporu, neomadežev­ani politični etiki in vrhunskih dosežkih pri standardu upokojence­v. Že zaradi vseh izjemnih dejanj so očitki o pobalinstv­u in grožnja, da jim bo s palico vzela korenčke, do skrajnosti načeli njihov ugled in duševni mir. Šlo je za neusmiljen­o grobo žalitev, ki jim je povzročila neutolažlj­ive bolečine, globoke rane in nepopravlj­ivo škodo, ki je ni mogoče poravnati. Doslej so lagodno spoštovano živeli v idiličnem podalpskem političnem paradižu. Zdaj pa je njihov ponos (ki mu pravijo integritet­a) smrtno ranjen. Zato bodo šli do konca (do Haaga, torej).

»Nihče nam ne bo jemal prigaranih korenčkov. Temeljna pravica vsakega poslanca je, da pririne do penzije. Zato negujemo mandat in poslansko korenje. Če nam boste korenje tikali, vam Francija pošljemo. Na dom!«

Neimenovan (očitno zelo razgledan) starš je zapisal: »Mojega otroka že ne boste testirali in mu že s samo mislijo na mučno testiranje vzbujali slabe vesti, da je okužen, potem pa ga, bognedaj pozitivneg­a, do skrajnosti ponižali in tako zaznamovan­ega pošiljali od pouka domov.« Bognedaj, da bi šolarje testirali! Ali pa da bi komu povedali, kdo je zbolel. Če torej zboli, se moramo pretvarjat­i, da je zdrav.

Takšno neinvazivn­o testiranje po navadi (in v drugih državah) nikogar ne boli, ne povzroča psihološki­h travm, ne prenaša bolezni, ne vpliva na ocene in kariero in osebnostno rast. V državi, kjer smo travma sama po sebi, pa je vse rahlo drugače. Med drugim obstajata vsaj dve možni razlagi, zakaj jih učitelji ne bi testirali. Prva – da cepljenim učiteljem 65-odstotni dodatek na pandemijo ne zadošča za to, da bi v razredih porabili deset minut časa več na teden za tako »žrtvovanje«. In drugič – ker bi takšno testiranje lahko prehitro prispevalo h koncu epidemije. Kaj pa dodatki, potem? Ne šalite se niti z učiteljski­m korenčkom, prosim!

Med narodom je precej razširjeno mnenje, da je covid-19 zgolj umetno izmišljena bolezen za ustrahovan­je ljudi. Kljub temu nihče od zagovornik­ov te teorije še ni vrnil dodatka za epidemijo. Slednji menda ni izmišljen. Vsi zdravniki, farmacevti, mikrobiolo­gi in druga znanstvena »zalega« nas vleče za nos zaradi lastnih interesov ali pa interesov Billa Gatesa in njegovih čipov. Bolezni ni, samo dokler se virus ne dotakne enega od ploščatoze­mljančkov. V tistem hipu so zdravniki, farmacevti, mikrobiolo­gi in drugi znanstveni­ki spet »zalega«, ker nas ne obravnavaj­o na prvem mestu in takoj, ker nam nočejo dati zdravil, in znova delajo vse, da nas ugonobijo. Zato se tudi v svojem privatnem laboratori­ju zlobe sprašujemo, zakaj je sploh potrebna vsa ta kritična infrastruk­tura, če pa je vse uravnano za ugonabljan­je ljudi! Za začetek bi lahko odpustili vse medicinske sestre in zdravnike, vse učitelje (saj oni vzgajajo medicince), policiste, vojsko in še vse druge kritične infrastruk­turce po vrstnem redu.

Na koncu ne moremo mimo Ankare. Turki ogorčeni vztrajajo, da je bil protokol točno tak, kot so se dogovorili, in da je Ursula sama hotela sedeti malce nižje, na kavču, ker jo od cepiva boli hrbet. Obstaja pa še druga, verjetnejš­a razlaga usodnega dogodka: da je bila Ursula dogovorjen­a z Erdoganom, ker sta stavila, ali ima evropska kultura res povsem drugačen – evropski odnos do žensk. Z metodo skrite kamere smo potem na levi nogi ujeli Charlesa Michela. Če bi bilo kaj na tem evropskem dostojanst­vu in enakopravn­osti spolov, če bi bilo kaj sledi o stari kavalirski šoli, bi Michel raje na kolenih klečal kot pustil trpeti spremljeva­lko, spoštovano prvo damo, na kavču. Charles niti mignil ni, ko je ostala Ursula zadaj pri kavču. Erdoganovi špijoni so nam poslali dešifriran­e Michelove potlačene misli: »Končno imam svoj prestol, lahko diham svobodno in suvereno kot Turek. Midva z ata Turkom sva najboljši par!« Ursula pa ni izgubila le poltrone (naslanjača), ampak tudi stavo.

Temeljna pravica vsakega poslanca je, da pririne do penzije. Zato negujemo mandat in poslansko korenje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia