Delo (Slovenia)

Enaka pozornost modernizmu in sodobnim vizualnim praksam

Moderna galerija Aleš Vaupotič postal direktor osrednje slovenske institucij­e za moderno in sodobno umetnost

- Peter Rak

»Moja vizija delovanja javnega zavoda enakovredn­o temelji na obeh področjih delovanja, to sta moderna umetnost s tradicijo modernizma na Slovenskem ter sodobna umetnost z najnovejši­mi praksami na področju vizualnih umetnosti, tudi v mednarodne­m kontekstu,« je pojasnil Aleš Vaupotič, ki naj bi v prihodnjih dneh tudi uradno prevzel funkcijo direktorja Moderne galerije.

Po poldrugem letu neuspešnih razpisov se je na zadnjega, ki je bil objavljen decembra lani, prijavilo sedem kandidatov, šest jih je izpolnjeva­lo pogoje. To so bili ob Vaupotiču še Mara Ambrožič, Ištvan Išt Huzjan, Milojka Žalik Huzjan, Robert Simonišek in Zdenka Badovinac. Badovinčev­a je vodila Moderno galerijo skoraj tri desetletja, Simonišek kot vršilec dolžnosti direktorja zadnje štiri mesece, komisija pa je kot najprimern­ejšega kandidata izbrala Vaupotiča. Kot so zapisali v obrazložit­vi, prihaja Vaupotič iz humanistič­ne in umetniške sfere z dobrim poznavanje­m sodobne tehnologij­e in njene uporabe v novih umetniških praksah in promociji umetnosti, prvenstven­o likovne. Kot komparativ­ist, ilozof in videast združuje strokovno znanje in vedenje z ustvarjaln­o percepcijo, ki dovoljuje svobodo in domišljijo, lastno umetnikom.

Komisijo je prepričal tudi njegov seznam razstavnih in festivalsk­ih dogodkov, med katerimi so zelo referenčne udeležbe, med prilogami obsežna bibliograi­ja teoretskih in znanstveni­h del s področja umetnosti in kulture. »Kot nekdanji član sveta Moderne galerije delovanje osrednje nacionalne institucij­e za moderno umetnost zelo dobro pozna. Razume njeno poslanstvo in vlogo, vključno z Muzejem sodobne umetnosti, saj odlično pozna tako naloge iz ustanovitv­enega akta kot tudi razstavno politiko zadnjih let ter prednosti in pomanjklji­vosti trenutne usmeritve zavoda. Kot teoretik ne verjame v ločitev umetnosti zadnjih 120 let na moderno in sodobno, po njegovem gre zgolj za vprašanje distance do umetni

• Svet Moderne galerije je podprl kandidatur­o Roberta Simoniška, strokovni svet pa Zdenko Badovinac.

• Vaupotič napoveduje ustanovite­v Laboratori­ja za nove medije, saj »ta trenutek še ni znakov, da bo prevlado vizualnega kanala v družbi zamenjal kateri drug«.

škega ustvarjanj­a in interpreti­ranja. Kandidat ve, kaj ga zanima in kaj hoče, za razliko od nekaterih drugih kandidatov, ki so probleme pravilno prepoznali in artikulira­li, ima Vaupotič tudi konkretne načrte, kako obstoječe stanje preseči,« so še zapisali.

Posebna skrb zbirki

»Moderna galerija je muzej, ki temelji na zbirki, in v tem se razlikuje od raziskoval­nih inštitutov. Danes postaja spet jasno, da je zbirka temelj raziskav, manj se zdijo produktivn­i teoretski konstrukti, ki ne izhajajo iz dela z arhivom. Utemeljeno­st v zbirki, ki se dopolnjuje z rednimi odkupi, bo predstavlj­ala podlago, ki nastaja in se vrača v krožnem dialogu s skupnostjo različnih deležnikov, slovenskih in mednarodni­h, lokalnih in globalnih, laičnih in strokovnih,« je svoj pogled utemeljil Vaupotič, ki nekatere pomisleke glede svoje osrednje stroke literarneg­a komparativ­ista zavrača tudi s primerom pokojnega kustosa Igorja Zabela, ki ga tudi primerjaln­a književnos­t šteje med svojega predstavni­ka.

Po njegovih besedah je usmeritev h konceptual­izmom vzhoda Evrope in sveta prednost trenutnega položaja Moderne galerije, saj omogoča dialog s inančno precej močnejšimi globalno delujočimi partnerji. V tem smislu bo posebna skrb posvečena zbirki Arteast 2000+, verjame pa tudi v projekt Internacio­nala, ki v organizaci­jski obliki konfederac­ije muzejev opozarja na pomen političnih nesorazmer­ij moči v svetu.

»Moderna galerija se bo, sledeč načelu, da se vključi čim več različnih likovnih govoric in umetnostni­h tradicij, posvečala najnovejše­mu dogajanju na slovenskem likovnoume­tnostnem prizorišču, pa tudi področjem performans­a, intermedij­ske umetnosti ter njihovim povezavam z mednarodni­mi trendi. Moj namen je redno predstavlj­anje del, ki so, čeprav so morda avtorice in avtorji mladi in zato še neuveljavl­jeni, že znanilci drugačnih vizualnih kultur,« je poudaril Vaupotič.

 ?? Foto Miran Hladnik ?? Komisijo je prepričal tudi njegov seznam razstavnih in festivalsk­ih dogodkov, med katerimi so zelo referenčne udeležbe.
Foto Miran Hladnik Komisijo je prepričal tudi njegov seznam razstavnih in festivalsk­ih dogodkov, med katerimi so zelo referenčne udeležbe.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia