Delo (Slovenia)

Po clasicu Madridčani bliže naslovu prvaka

Špansko prvenstvo Real z 2:1 premagal Barcelono in končal njen letošnji niz brez prvenstven­ega poraza – Najboljši 35-letni Luka Modrić

-

Realu je pripadla velika bitka z 2:1 (Karim Benzema, Toni Kroos; Oscar Mingueza), ki morda že prinaša ubranitev naslova španskega prvaka. A Barcelona se ne bo vdala do zadnje sekunde. Največji nogometni derbi na svetu nikogar ni pustil ravnodušne­ga, Madridčani slavijo taktično vrhunskost trenerja Zinedina Zidana, Katalonci pa pogum in vztrajnost njihove Barcelone, ki je na »sovražniko­vem« terenu ostala brez nagrade v zadnjih sekundah.

Komaj 18-letni Ilaix Moriba je zatresel prečko in tekme je bilo konec. Real je še drugič v sezoni premagal Barcelono, jo prehitel na lestvici in si osem tekem pred koncem zagotovil boljše izhodišče za zaključni del sezone, ki bo v znaku troboja: kandidat za osvojitev lovorike je še Atletico z Janom Oblakom v vratih.

»Ne verjamem, da bo Real izgubil kakšno tekmo,« je bil ciničen in jezen hkrati gostujoči trener Ronald Koeman, ker sodnik Jesus Gil Manzano ni pokazal na belo točko po dvoboju Ferlanda Mendyja in Martina Braithwait­a v akciji, ki ni bila nevarna za gol.

Brez polemik in različnih videnj spornih trenutkov ni šlo, a v Madridu in Barceloni so si bili enotni v tem, kdo je bil igralec tekme: Luka Modrić.

»Modrić je postal otrok,« je bil ob neprikrite­m hvaljenju igre hrvaškega mojstra jasen komentator probarcelo­ninega časnika Deportiva, pri prorealovi Marci pa so izpostavil­i, zakaj je Zidane na začetku sezone raje izbral veterana kot vzhajajoče­ga norveškega zvezdnika Martina Ødegaarda. Ta zdaj pri Arsenalu zbira minute in čaka, da se bo Modrić utrudil. A se bo načakal še najmanj sezono, Realov predsednik je namreč Modriću že ponudil novo enoletno pogodbo z 10-odstotnim znižanjem plače. Hrvaškemu zvezdniku ne bo težko, še vedno bo zaslužil polnih 10 milijonov evrov neto.

Žoga je varna v njegovih nogah

Zizou je na zadnjih 32 tekmah le trikrat zamenjal Modrića in vselej takrat, ko je bila tekma že odločena. Modrić je v tej sezoni tudi največji delavec med delavskimi Madridčani, odigral je 39 tekem, eno manj kot vratar Thibaut Courtois.

V Madridu ne morejo prehvaliti Zidanove taktične vrhunskost­i, ki je bila v tej sezoni nerešljiva uganka za več »velikih« trenerjev: Koemana, Antonia Conteja,

Diega Simeoneja, Giana Piera Gasperinij­a, Jürgna Kloppa. Zidane je po trinajstih letih popeljal Real do obeh prvenstven­ih zmag v sezoni nad Barcelono. Zadnji, ki je dvakrat premagal »Messijevo« Barço, je bil Nemec Bernd Schuster.

A Zizou in Real že v sredo čaka še en veliki inale: povratni četrtinaln­i dvoboj lige prvakov na Anieldu, kjer bo Real branil prednost s 3:1. »Telesno smo na meji, ne vem, kako bomo končali sezono,« se je pridušal Zidane.

In Barcelona? »Stalnemu obtoževanj­u sodnikov mora biti konec. Težko je skriti slona v sobi: Barcelona je v tej sezoni premagala le eno veliko moštvo (Sevillo). Lionel Messi (na clasicih ni zadel že osem tekem) ni več odločilen mož, Antoine Griezmann je še vedno nepomemben, obramba brez Gerarda Piqueja pa nestabilna,« je dal Kataloncem vedeti madridski komentator. G. N.

 ?? Foto Sergio Perez/Reuters ?? Real je z zmago v največjem nogometnem derbiju prevzel vlogo prvega kandidata za naslov španskega prvaka.
Foto Sergio Perez/Reuters Real je z zmago v največjem nogometnem derbiju prevzel vlogo prvega kandidata za naslov španskega prvaka.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia