Delo (Slovenia)

Slovenski legionarji po nogometnih vrhovih Evrope

Naši na tujem Najbližje odmevni lovoriki Handanović, žarek upanja posvetil za Kampla – Med strelci Bajrić, Črnigoj, Iličić, Majer in Tijanić

- Jernej Suhadolnik

Slovenski nogometni legionarji so tudi konec minulega tedna želi pozornost na evropskih štadionih, njihovi klubi ohranjajo začrtano smer – številni namreč hitijo proti naslovu najboljšeg­a v posameznih prvenstvih. V naslednjem mesecu in pol bodo bojevali zahtevne bitke tudi številni aduti selektorja Matjaža Keka.

Slovenci se borijo za nogometne vrhove vseh sosednjih držav – podobno je v Italiji, Španiji, Nemčiji, Avstriji, na Hrvaškem in Madžarskem. Dunajski Rapid – Dejan Petrović je igral vso tekmo – je resda po porazu v derbiju zaostal za Salzburgom za sedem točk, Ferencvaro­s in Slovan pa sta praktično že prva na Madžarskem in Slovaškem, ob tem je drugi na Poljskem tudi Pogon, v čigar majici je opozoril nase Luka Zahović, Lugano (Sandi Lovrić) pa je »drugi do tretji« v švicarskem prvenstvu.

Najbližje odmevnemu podvigu je vendarle nekdanji reprezenta­nt Samir Handanović. Njegov Inter je z minimalno zmago nad Cagliarije­m ohranil enajst točk prednosti pred Milanom in še eno več pred Juventusom, zato nekateri v Milanu že hladijo šampanjec.

Inter je blizu prvega »scudetta« po letu 2010, toda vendarle ga čaka še nekaj izzivov: že prihajajoč­o nedeljo bo obiskal Neapelj, prav Napoli pa se krčevito bori za eno vstopnico v ligo prvakov – skupaj z Atalanto, Laziem in Romo.

Morebitni poraz Interja pod Vezuvom bi zagotovo vsaj delno popestril serie A: modro-črni bodo namreč še igrali z Romo doma in Juventusom v gosteh. Boj za obstanek? V njem so – ob odpisanem Crotoneju – Benevento, Torino, Cagliari in Parma, v majici slednje je ta čas pod vodo tudi Jasmin Kurtić.

Različno uspešni generalki Bayerna in PSG

(Nekdanji) slovenski reprezenta­nt je zaznamoval bitko za naslov nemškega prvaka. Kevin Kampl je igral vso tekmo v majici Leipziga, ki kljub nedavnemu porazu v derbiju z Bayernom še vedno upa na zasuk v inišu sezone. Bayernu je prvič spodrsnilo že konec tedna v tekmi z berlinskim Unionom (1:1), zato je njegova prednost pred leipziškim­i biki skopnela na pet točk – do konca je še šest kol –, že v soboto pa čaka Bavarce izjemno zahtevno gostovanje v Wolfsburgu, ki ne sme popuščati v boju za ligo prvakov.

To je bila torej neuspešna generalka Bayerna za jutrišnjo povratno tekmo četrtinala lige prvakov v Parizu, kjer bo lovil zaostanek z 2:3. Zanimivo bo spremljati naslednje tedne v Münchnu, saj trenerja Hansija Flicka selijo na klop nemške reprezenta­nce, še močneje je vidno njegovo javno polemizira­nje s športnim direktorje­m Hasanom Salihamidž­ićem.

»Škoda, da nismo zmagali, saj smo si zaslužili tri točke. V sistem smo vklopili številne mlade,« je ocenil po remiju Flick, ki je izpustil imena, kakršna so Süle, Davies, Goretzka, Hernandez, Costa, Gnabry, Lewandowsk­i, delni počitek pa so dobili Pavard, Sane, Alaba, Boateng, Coman in Choupo-Moting.

PSG je bil v pripravi za torkov spektakel na Parku princev uspešnejši. Z izidom 4:1 (Mbappe, Sarabia, Kean, Paredes) je zmagal v Strasbourg­u, četudi zanj niso igrali Di Maria, Neymar, Marquinhos, Icardi, Kurzawa, Verratti, Florenzi in Bernat. Parižani kljub temu zaostajajo tri točke za vrhom, Lille je namreč že v petek zmagal v Metzu, eno točko za PSG pa kotira Monaco – to je trojica, ki se bo udarila za prvaka in bo Francijo zastopala v prenovljen­i ligi prvakov 2021/22.

• Slovenski legionarji se borijo za vrh v vseh sosednjih državah.

• Konec tedna so zbrali v svojih klubih pet golov in dve podaji za gol.

• Jasmin Kurtić in Parma obsojena na boj za obstanek v serie A.

 ?? Foto Facebook Venezia ?? Klubi slovenskih legionarje­v poveljujej­o tudi italijansk­i 2. ligi. Na čelu so Empoli, Lecce, Salernitan­a in Venezia, v majici slednje se je vpisal med strelce Domen Črnigoj (na fotograiji).
Foto Facebook Venezia Klubi slovenskih legionarje­v poveljujej­o tudi italijansk­i 2. ligi. Na čelu so Empoli, Lecce, Salernitan­a in Venezia, v majici slednje se je vpisal med strelce Domen Črnigoj (na fotograiji).

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia