Delo (Slovenia)

Prvi preizkus Šavrinke pred olimpijski­mi igrami

Jadranje Tina Mrak in Veronika Macarol sta se pred začetkom evropskega prvenstva že spoprijate­ljili z novo jadrnico

-

V sredo se potnici na olimpijado Tina Mrak in Veronika Macarol že drugič letos odpravljat­a na Portugalsk­o, kjer se bo konec aprila začelo evropsko prvenstvo za olimpijske dvosede 470. To bo tudi njun zadnji preizkus pred olimpijski­mi igrami na Japonskem, saj je bila junija načrtovana regata na prizorišču v Enošimi že odpovedana.

Portugalsk­a Vilamoura je v tem času prestolnic­a evropskega jadranja, saj so v tretjem valu epidemije na skrajnem jugozahodu kontinenta našla zatočišče vsa pomembnejš­a jadralna prvenstva, tudi tista, ki so bila sprva načrtovana v francoskem Hyeresu.

»Na prizorišču bova nekoliko prej, saj je pomembno, da z novo jadrnico opravimo čim več treningov. Tam so že skoraj vse ostale posadke, tako da bova imeli dobro primerjavo,« je povedala krmarka Tina Mrak po enem izmed zadnjih treningov na domači obali. S flokistko Veroniko Macarol sta na istem prizorišču pred mesecem dni na svetovnem prvenstu osvojili 15. mesto, grenak občutek ob tem pa ublažili z odličnim jadranjem in 2. mestom v zadnjem plovu.

Nova jadrnica

Po tem tekmovanju sta jadrnico novozeland­skega proizvajal­ca zamenjali za nemško, ki jo že dobro poznata, saj gre za sodobnejšo različico tiste, s katero sta jadrali na prejšnjih olimpijski­h igrah v Riu de Janeiru. »Po novo jadrnico sva se v Hamburg odpravili takoj po vrnitvi s svetovnega prvenstva. S trenerjem smo jo hitro tehnično pripravili in začeli s treningi, na katerih se nama je v zadnjih dveh tednih pridružila še mešana posadka iz kluba Sirena. V prvem tednu smo imeli nekoliko manj vetra, v drugem, ko se je ohladilo, pa je močneje zapihalo in zdaj že lahko rečem, da imava s Tino pozitivne občutke. Seveda bo največ pokazala primerjava z najboljšim­i v Vilamouri,« je povedala Veronika Macarol.

Nova jadrnica je dobila ime Šavrinka, po delavnih in vztrajnih ženskah slovenske Istre, saj si želita, da jima prav ti dve lastnosti prineseta najboljši rezultat. »Dobro jadranje na zadnji preizkušnj­i pred olimpijski­mi igrami bi nama dalo dodatno energijo. Meriva na čim višja mesta, stopničke bi nama motivacijo samo še dvignile,« je njuna pričakovan­ja strnila Mrakova.

Že devet let v vrhu

Tina in Veronika sta skupno pot začeli leta 2013, že naslednje leto sta iz Aten domov prinesli prvo, bronasto kolajno z evropskega prvenstva, nato pa leto zatem postali prvakinji stare celine v danskem Aarhusu 2015 ter prvič stali na stopničkah na svetovnem pokalu v Weymouthu. V odlični formi sta prijadrali v olimpijsko leto 2016 in v Riu de Janeiru imeli kolajno praktično v žepu, toda po pritožbi japonske posadke končali na 6. mestu. S prepričlji­vo zmago v zadnji regati sta jasno nakazali, s kakšnimi nameni se nameravata vrniti.

Nov olimpijski ciklus sta začeli s težko pričakovan­o prvo kolajno s svetovnega prvenstva, z bronom v Solunu 2017, nato pa leta 2018 osvojili vse cilje – zmagali na svetovnem pokalu v Miamiju, v Bourgasu ponovno zasedli evropski prestol, na svetovnem prvenstvu v Århusu pa sta si že na prvi delitvi olimpijski­h vozovnic prijadrali nastop v Tokiu 2020. Po nekoliko slabši sezoni v letu 2019 sta tik pred pandemijo z drugim mestom na svetovnem pokalu v Miamiju 2020 spet pokazali, da sta še vedno v vrhu.

Njuno pot ves čas kot trener spremlja Tomaž Čopi, tudi sam trikratni olimpijec razreda 470 in eden najuspešne­jših slovenskih jadralcev, ki je v posadki z Mitjo Margonom Sloveniji prijadral prve kolajne na mednarodni­h prvenstvih v olimpijski­h razredih, s svojimi uspehi pa dal zagon naslednjim rodovom slovenskih jadralcev, posebej posadkama Dekleva-Maučec in Mrak-Macarol.

Zadnje skupne olimpijske igre

Olimpijske igre bodo za Tino in Veroniko gotovo zadnje skupne, saj so v Parizu leta 2024 v razredu 470 predvidene le še mešane moško-ženske posadke. Na svoji skupni poti sta osvojili že skoraj vse, v njuni zbirki manjka le še lesk olimpijske medalje. Kdaj bosta odpotovali na Japonsko, je v trenutnih razmerah nemogoče napovedati. »S tem se ne obremenjuj­eva preveč, saj bo na koncu možnost preizkusa na prizorišču za vse enaka, morda bo manjšo prednost imela le domača japonska posadka,« je zaključila Tina Mrak.

E. D.

• Tina Mrak in Veronika Macarol sta prvič jadrali skupaj leta 2013.

• Bili sta dvakrat evropski prvakinji in tretji na svetovnem prvenstvu.

• Na olimpijski­h igrah sta nesrečno izgubili kolajno in končali kot šesti.

 ?? Foto Uroš Kekuš Kleva ?? Tina Mrak in Veronika Macarol se odpravljat­a na Portugalsk­o, kjer bo konec aprila EP za olimpijske dvosede 470.
Foto Uroš Kekuš Kleva Tina Mrak in Veronika Macarol se odpravljat­a na Portugalsk­o, kjer bo konec aprila EP za olimpijske dvosede 470.
 ?? Foto Uroš Hočevar ?? Kaja Juvan je preživljal­a karanteno v Mehiki na različne načine: dlje je spala, risala, gledala je ilme in se pogovarjal­a po telefonu z domačimi in prijatelji­cami.
Foto Uroš Hočevar Kaja Juvan je preživljal­a karanteno v Mehiki na različne načine: dlje je spala, risala, gledala je ilme in se pogovarjal­a po telefonu z domačimi in prijatelji­cami.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia