Delo (Slovenia)

Fabjan bi imel rad na OI v Tokiu tudi predsednik­a

Judo Najuspešne­jši slovenski trener bo od doma prek telefona pomagal Petri Nareks pri vodenju Tine Trstenjak na evropskem prvenstvu v Lizboni

- Miha Šimnovec

Evropsko prvenstvo v judu, ki ga bo od petka do nedelje gostila Lizbona, bo minilo brez Marjana Fabjana. Najuspešne­jši slovenski trener je ocenil, da bi bilo zaradi letošnjega zgoščenega urnika velikih tekmovanj zanj preprosto preveč naporno, če bi se ob svetovnem prvenstvu v Budimpešti (med 6. in 13. junijem) in olimpijski­h igrah v Tokiu (med 23. julijem in 8. avgustom) udeležil tudi prvenstva stare celine.

V portugalsk­i metropoli, kjer se bo iz kluba Z'dežele Sankaku borila zgolj Tina Trstenjak, bo namesto Fabjana olimpijski prvakinji iz Ria de Janeira 2016 z roba tatamija napotke delila Petra Nareks. »Petra je zelo dobro opravila svojo nalogo na februarske­m turnirju za grand slam v Tel Avivu, kjer je Tino popeljala do zmage,« je dal 62-letni Celjan jasno vedeti, da popolnoma zaupa Nareksovi, ki se lahko sicer pohvali kar s šestimi kolajnami z evropskih prvenstev. Obema pa bo z nasveti pomagal prek telefona.

Kar zadeva zdajšnjo pripravlje­nost Trstenjako­ve, je dejal, da je nekje vmes – ni najboljša, vendar tudi ne najslabša. »Zagotovo se bo Tina potrudila po svojih najboljših močeh, o tem niti najmanj ne dvomim. Je pa treba vedeti, da je zdaj še sredi intenzivni­h treningov, kajti vrhunec pripravlje­nosti načrtujemo za olimpijske igre v Tokiu,« je Fabjan z mislimi že bolj ali manj povsem pri največji športni prireditvi v glavnem mestu Japonske.

Prejšnji teden se je s svojimi izbrankami mudil na pripravah v Splitu, kjer je bila zbrana hrvaška reprezenta­nca. »Imeli smo dober trening. Za nas je bilo predvsem pomembno, da smo malo zamenjali partnerje za sparing in tako razbili monotonost,« je pojasnil in pripomnil, da so že zaradi testov na covid-19, ki jih morajo opraviti, takšne priprave za klub toliko dražje. Vendar pa so nujne, če želijo ohraniti stik s svetovnim vrhom. Nadeja se, da jim bodo odgovorni tudi povrnili stroške, kakor so jim obljubili.

Pomislil na povišan pritisk, imel pa je covid-19

Fabjan je pred mesecem dni že prebolel koronaviru­s. »Najverjetn­eje sem se okužil med pripravami v Draču. Na srečo nisem imel hujših simptomov. Dva dneva sem imel vročino in glavobol, kar sem sprva pripisoval povišanemu pritisku. No, potem se je izkazalo, da sem imel covid-19,« je zaupal Fabjan in glede pričakovan­j kot strokovni direktor pri Judo zvezi Sloveniji (JZS) dejal, da bi naši judoisti skorajda morali osvojiti eno kolajno v Lizboni.

Ob Tini Trstenjak in Andreji Leški, ki na svetovni lestvici v kategoriji do 63 kilogramov držita drugo oziroma peto mesto, imata po njegovem lepe možnosti za odmevno uvrstitev tudi Maruša Štangar (11. do 48 kg) in Kaja Kajzer (15. do 57 kg). »Andreja si je na vseh treh letošnjih turnirjih najvišje ravni, na katerih je nastopila, priborila kolajno, tudi Maruša in Kaja sta že dokazali, da sta sposobni poseči zelo visoko,« je presodil celjski strokovnja­k in pristavil, da je tokrat še toliko težje kar koli napovedati, ker je zaradi epidemije polno ugank.

V prednosti bodo velesile (Francija, Italija, Nizozemska, Rusija, Nemčija ...), ker imajo veliko judoistov, ki so se zaprli v mehurčke in trenirali med seboj. Toda Fabjan kljub vsemu pričakuje veliko presenečen­j, nadeja se, da bodo kakšno pripravili tudi Slovenci. Ima pa še eno veliko željo. »Spodobilo bi se, da bi kmalu vendarle dobili predsednik­a zveze, ki bi nas spremljal vsaj na olimpijski­h igrah. Ker ga zdaj nimamo, trpi celotni slovenski judo,« je eden od najboljših trenerjev na svetu komentiral razdvojeno­st JZS, ki jo po dveh neuspešnih volitvah za prvega moža, za katerega je ob dosedanjem predsednik­u Darku Mušiču kandidiral tudi Lovrencij Galuf, zdaj kot vršilec dolžnosti vodi Vlado Čuš.

• Tina Trstenjak ima že šest kolajn z EP, od tega dve zlati.

• Na svetovni lestvici do 63 kg drži 2. mesto, Andreja Leški je peta.

• Marjan Fabjan upa, da bodo naši judoisti v Lizboni osvojili eno odličje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia