Delo (Slovenia)

Kramljanje ob vitaminu D

- Zorana Baković

»Pridete k meni na čaj? Naj povem, da sem cepljena proti covidu-19.« Ko sem to sporočilo poslala sosedu iz 15. nadstropja, ki se mi je zdel prijetna družba za dopoldansk­i pogovor, sem dojela, da se nam je v življenje že naselila nova oblika kramljanja. In ko se je sosed nato povzpel nadstropje višje in mi najprej naštel, da vsak dan zaužije vitamina D in C, kar naj bi pomagalo proti koronaviru­su – na cepljenje ga še niso poklicali –, pa sem bila do konca prepričana, da smo vstopili v novo obdobje družbenega komunicira­nja.

»Kaj res, cepljeni ste! S katerim cepivom?« Sosed je bil navdušen. Oh, kako zelo sem si želela odgovoriti, da so me cepili s pizerjem, saj bi mi to v hipu povečalo ugled v tem pandemične­m malomeščan­stvu, a kaj hočemo … morala sem priznati, da sem dobila kitajsko cepivo. »A sem preverila količino protiteles in imam jih zelo veliko,« sem hitro dodala.

Iz čaja se je širil vonj po ingverju in limoni, medtem ko se je aprilsko sonce prikradlo skozi napol spuščene rolete. »In s katerim cepivom bodo cepili vas?« Pogovor sem nadaljeval­a v povsem enakem tonu, v kakršnem smo se sosedje ali naključni znanci pred letom in pol pogovarjal­i o nakupu, na primer, novega pralnega stroja ali prenosnega računalnik­a. »Nikar naj vas ne skrbi, vsa cepiva so dobra …« Pretvarjam se, da vem, pa vendar čutim, da bi si sama želela pizer. Nimam pojma, zakaj, a vznemirja me ta ideja o delovanju ribonuklei­nske kisline. Nenadoma sem se spomnila, kako smo se v sedemdeset­ih letih na Kitajskem namesto z »zdravo, kako si« pozdravlja­li s »si jedel oziroma si jedla«. »Mmm« je bil odgovor na pozdrav, saj v resnici ni želel nihče vedeti, ali je znanec že pojedel zajtrk ali kosilo, tako kot Evropejci ne pričakujej­o obsežnejše­ga odgovora na vprašanje »kako si« – dovolj je »hvala, dobro«. Zdaj bi se lahko pozdravlja­li s »si že bil cepljen«. To je edino, kar bi nas lahko v resnici zanimalo. Namesto naslednjeg­a vprašanja, »kako se imajo tvoji domači«, pa bi lahko nadaljeval­i s »si imel kakšne stranske učinke«.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia