Delo (Slovenia)

Tudi Milošević in Husein sta si zaslužila pravni zagovor in svetovanje

-

V93. letu starosti je umrl Ramsey

Clark, ki je bil v 60. letih prejšnjega stoletja ameriški minister za pravosodje, kasneje pa mirovni aktivist in med drugim pravni svetovalec bivšega jugoslovan­skega predsednik­a Slobodana Miloševića. Bil je tudi član odvetniške ekipe, ki je branila strmoglavl­jenega iraškega samodržca Sadama Huseina, je poročala STA.

Nekdanji državni tožilec, ki je pogosto veljal za kontroverz­no liberalno osebnost, je umrl 9. aprila na svojem domu v New Yorku, je za ameriške medije sporočila njegova nečakinja Sharon Welch.

Clark je bil pravosodni minister v vladi ameriškega predsednik­a Lyndona Johnsona med letoma 1967 in 1969. V tej funkciji je nadziral sprejetje vrste zakonov proti diskrimina­ciji na področju stanovanjs­ke politike in zaposlovan­ja ter nasprotova­l smrtni kazni. Sčasoma je postal velik kritik ameriške

zunanje politike, ki jo je označil za »genocidno«, kot tudi goreč nasprotnik ameriških vojaških posredovan­j v svetu, od Vietnama do Iraka.

Postal je pravni zagovornik spornih primerov in nepriljubl­jenih političnih voditeljev, med njimi iraškega predsednik­a Sadama Huseina in egiptovske­ga islamistič­nega klerika Omarja Abdela Rahmana. Clark je bil tudi eden od pravnih svetovalce­v Slobodana Miloševića pred začetkom sojenja na haaškem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavij­e, še navaja AFP. »Trideset let sem si prizadeval za ustanovite­v mednarodne­ga kriminalne­ga sodišča z univerzaln­o pristojnos­tjo in neodvisnos­tjo od vsakega političneg­a vpliva, ki bi imelo moč, da bi preganjalo tako mogočne kot šibke in poražene. Enakopravn­ost je mati pravice. Če v pravu ni enakosti, ni pravice,« je Clark o svojih načelih povedal leta 2001 v intervjuju za

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia