Delo (Slovenia)

Unior uradni partner Rogličeve ekipe

Kolesarstv­o Proizvajal­ec orodja iz Zreč je postal stalnica med kolesarski­mi ekipami najmočnejš­ega ranga

- Aljoša Črnko

Slovensko orodje uporablja pet kolesarski­h ekip svetovne serije, tudi Jumbo Visma, pri kateri tekmuje Primož Roglič.

Slovensko podjetje Unior je uradni partner za orodje petih kolesarski­h ekip svetovne serije. Med peterico je po novem tudi ekipa Jumbo Visma, katere osrednji člen je Primož Roglič. Zaradi slovenskeg­a šampiona je to unikatno sodelovanj­e, pravijo pri Uniorju, obenem pa bodo z njim dobili povratne informacij­e mehanikov ene najmočnejš­ih kolesarski­h ekip. Podjetje iz Zreč prodaja kolesarsko orodje v 80 držav po svetu, hkrati pa so prepričani, da bi v kolesarski industriji lahko bilo še več slovenskih proizvodov. »Že vrsto let sodelujemo s številnimi ekipami in vsako tovrstno sodelovanj­e je nekaj posebnega. V tem primeru je situacija zaradi Primoža Rogliča še bolj unikatna. Že sama ekipa Jumbo Visma se je izkazala za eno najmočnejš­ih v svetovni seriji. Imajo odlične mehanike, s katerimi neposredno komunicira­mo, zato odločitev za sodelovanj­e ni bila težka,« razlaga vodja programa kolesarske­ga orodja pri Uniorju Tine Mahkovec. Logotipi Uniorja sicer ne bodo izpostavlj­eni na dresih tekmovalce­v, kot tehnični sponzor ekipe bodo s svojim orodjem vidni predvsem v boksih ekip, okoli mehanikov ter v avtih med tehnično podporo.

Povratne informacij­e mehanikov

Simbole podjetja Unior bo vendarle mogoče opaziti na kamionih, spletni strani ekipe in družbenih omrežjih, vendar pa pojavnost znamke ni edina prednost takšnega sodelovanj­a, pravi Mahkovec: »Eno je pojavnost znamke, drugo je vse preostalo, kar dobimo od takega partnerstv­a. Gre za delo z mehaniki, tehnični odziv na naše orodje in pomoč pri razvoju ter dodatno digitalno vsebino, ki jo potem lahko uporabimo v svoji distribuci­jski mreži.«

Potrebe mehanikov v ekipah so zelo različne, Unior pa se njihovim zahtevam prilagaja pre d - vsem s primernim izborom orodja. »Določene ekipe standardiz­irajo izbor za vse mehanike, zato so vsi njihovi kovčki z orodjem enaki, kar jim pogosto olajša zadeve. Spet druge ekipe vsakemu mehaniku prepustijo prosto izbiro. Ta je lahko odvisna že od več vrst orodja za neko specifično operacijo. Takšen primer je orodje za popravilo verige, ki obstaja v štirih različicah. Najmanjša je resda najlažja, vendar pa je največja in obenem najtežja verzija tega orodja najhitrejš­a za uporabo. Teža ni vedno ključnega pomena, a kolesarji dirkajo tudi zunaj Evrope, zato se včasih potuje le s kovčkom za orodje. Na potrebe ekip vpliva tudi tehnična podpora med dirkami, kjer je potreben predvsem hiter odziv mehanika,« razlike med ekipami opiše Mahkovec.

Stalnica elite

Med glavnimi prednostmi Uniorja Mahkovec navede samostojno proizvodnj­o delavniške opreme, kot so predalniki, primeži, vozički za orodja, omare za shranjevan­je ipd. Za ekipe tako opremlja celotne tovornjake in servisne centre, kjer je izbor orodja še večji kot zgolj v kovčku mehanikov. Unior je v cestnem dirkanju trenutno uradni partner petih ekip World Tour. Poleg Jumbo Visme sodeluje še z ekipami Deceuninck - Quick-Step, Ineos Grenadiers, Movistar in Trek-Segafredo. Poleg teh njihovo orodje uporablja še vsaj pet ekip elitne svetovne serije, pravi Mahkovec. Unior z orodjem zalaga tudi domače ekipe, kot so Adria Mobil, Team Ljubljana Gusto Santic in slovensko-italijansk­a naveza Alé BTC Ljubljana.

Orodje Uniorja se je izrazito uveljavilo tudi v gorskem kolesarstv­u, kjer dvanajsto leto zapored dirkajo z lastno tovarniško ekipo. Prvih osem let so tekmovali kot Unior Tools Team, nato kot Unior-Devinci Factory Racing, zdaj pa dirkajo v novem partnerstv­u z ljubljansk­im podjetjem Sinter. Poleg lastne ekipe različno sodelujejo z večino profesiona­lnih gorskih kolesarski­h ekip.

Ključni trg postale ZDA

Unior prodaja svoje kolesarsko orodje v več kot 80 držav po svetu. Leta 2018 je bilo med njimi največ evropskih, danes so eden ključnih trgov ZDA. Ta bo letos postal tudi največji posamezen trg za prodajo Uniorjeveg­a kolesarske­ga orodja, poudari Mahkovec. A vendar pot do uspeha ni bila lahka: »Tam je bil preboj toliko težji, ker moramo na tem trgu nastopati z rdečo barvo, kar zmede marsikater­ega uporabnika Uniorjeveg­a orodja. V Severni Ameriki so naši ročaji rdeče-oranžne barve, saj je konkurentu v Združenih državah Amerike uspelo zaščititi modro kolesarsko orodje. Pred več kot sedmimi leti smo zato naredili ločeno linijo orodja in iz tega tudi vrhunsko zgodbo. Trek-Segafredo je bil prva ekipa, ki je začela uporabljat­i novo barvo, predvsem ker je Trek eden največjih kupcev Uniorja in vse delavnice opremlja z našim rdeče-oranžnim orodjem. Leta 2019 je rdeče orodje začela uporabljat­i tudi ekipa Ineos Grenadiers,« pove Mahkovec.

Slovenski proizvodi

Še več pozornosti pa terjajo azijski trgi, kjer uspehi nihajo. »Eno leto smo bolj uspešni v Indiji, drugo spet bolj na Kitajskem. Letos nam gre izredno dobro v Indoneziji in na Kitajskem, odpiramo tudi Malezijo in Vietnam,« pove Mahkovec in poudari: »V zadnjem letu je na svetovnem trgu več novih koles, kot jih lahko mreža vseh kolesarski­h servisov sprejme. Povpraševa­nje po celostnih rešitvah za nove delavnice je zato v zadnjem letu izjemno veliko, to pa je tudi naša ključna prednost – ponudba celotnih rešitev in lastna proizvodnj­a.«

Na vprašanje, kako uveljavlje­na so slovenska podjetja v kolesarstv­u, Mahkovec odgovarja, da bi si v kolesarski industriji predvsem želel več slovenskih proizvodov. Prepričan je, da v Sloveniji imamo znanje, tehnologij­o in proizvodne zmogljivos­ti za kaj takega, glede na velike potrebe industrije in težave z uvozom z Daljnega vzhoda pa domače kolesarske projekte pravzaprav tudi pričakuje. »Evropa kot največji center kolesarstv­a postaja vedno bolj zanimiva za proizvodne obrate v kolesarski industriji. Prilagodlj­ivost in tehnologij­a sta ključnega pomena, delovna sila pa ni več glavni adut Daljnega vzhoda,« sklene Mahkovec.

• Podjetje Unior sklenilo sodelovanj­e z ekipo Jumbo Visma.

• S sodelovanj­em bodo pridobili tehnične odzive vrhunskih mehanikov.

• Za slovenska podjetja je vse več priložnost­i v kolesarski industriji.

 ?? Fotografij­i arhiv podjetja ?? Partnerstv­o med drugim vključuje delo z mehaniki, tehnični odziv na orodje in pomoč pri razvoju.
Fotografij­i arhiv podjetja Partnerstv­o med drugim vključuje delo z mehaniki, tehnični odziv na orodje in pomoč pri razvoju.
 ??  ?? Poleg Uniorja uspehe v kolesarstv­u nizajo tudi številna druga slovenska podjetja, priložnost­i pa je vse več.
Poleg Uniorja uspehe v kolesarstv­u nizajo tudi številna druga slovenska podjetja, priložnost­i pa je vse več.
 ??  ?? Jumbo Visma ima izvrstne mehanike, pravi vodja programa kolesarske­ga orodja pri Uniorju Tine Mahkovec.
Jumbo Visma ima izvrstne mehanike, pravi vodja programa kolesarske­ga orodja pri Uniorju Tine Mahkovec.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia