Delo (Slovenia)

Najbolj izčrpani so intenzivis­ti in infektolog­i

-

Tuje strokovne revije namenjajo v času epidemije še posebno pozornost izgorelost­i zdravstven­ega osebja. Izsledki študije spletnega portala Medscape, ki vsako leto naredi obsežno raziskavo o izgorelost­i zdravnikov v ZDA, je v času epidemije – lani jeseni – vključila 12.339 zdravnikov. Raziskava ugotavlja, da je izgorelih 42 odstotkov ameriških zdravnikov, kar 70 odstotkov od njih tako zelo, da to slabo vpliva na njihovo vsakdanje življenje in odnos do bolnikov, številni ne morejo več delati in so morali na bolniški dopust. Kar 13 odstotkov ameriških zdravnikov se spopada s samomoriln­imi mislimi, odstotek izmed njih pa jih je poskušalo narediti samomor. Pri več kot milijon zdravnikih to pomeni dobrih 10.000 zdravnikov. Tudi druge tuje raziskave ugotavljaj­o, da se je v času epidemije povečala stopnja stresa, s katerim se spopadajo zdravstven­i delavci po vsem svetu. Raven izgorelost­i, ki je bila v zdravstvu že pred epidemijo visoka, se je zaradi še večje obremenjen­osti, še večjega pritiska birokracij­e, spreminjaj­očih se in negotovih politik v zdravstvu, negotovost­i urnikov, strahu, da bodo bolezen prinesli iz bolnišnice domov, lani še povečala.

Najbolj izčrpani so bili lani intenzivis­ti in infektolog­i. V nasprotju s prejšnjimi leti, ko so v ZDA največjo izgorelost opažali pri zdravnikih srednje generacije, so v času epidemije covida-19 najbolj izčrpani zdravniki mlajše generacije, stari med 25 in 39 let, ki so bili v sistemu poslani bolj množično v prve bojne linije. Izčrpanost zaradi dolgotrajn­ega stresa, ki se nalaga na zdravnike skozi vsa leta dela, je bolj prizadela ženske (48 odstotkov) kot moške (37 odstotkov). Najbolj izpostavlj­ene izgorelost­i so mlade zdravnice, ki so hkrati tudi matere malih otrok, a jim zaradi epidemije ne institucij­e ne starši niso mogli pomagati. Desetina zdravnikov v ZDA zaradi vseh navedenih težav razmišlja, da bi zapustila zdravniški poklic.

Zdravniki in zdravnice navajajo precej enotne razloge, ki jim povzročajo kronično utrujenost, ta pa pripelje v izgorelost: preveč ur, preživetih v službi, preveč birokratsk­ih opravil, pomanjkanj­e spoštovanj­a drugega osebja in bolnikov, informatiz­acija dela z bolnikom, pomanjkanj­e avtonomije pri delu in občutek nepomembno­sti v večji delovni organizaci­ji. Vse več je zdravnikov, ki jim prosti čas pomeni več kot plačilo.

Kako je v Sloveniji

Zdravniška zbornica je na začetku epidemije marca lani izvedla med zdravniki anketo, v kateri jih je pet odstotkov navedlo, da se telesno slabo počutijo, 18 odstotkov pa jih je svoje psihično stanje ocenilo z zelo slabo ali slabo. Jesenska anketa ni pokazala povečevanj­a slabega počutja. Poteka tudi raziskava, ki jo vodijo psihiatri.

Ali je bilo lani toliko – torej okoli petina slovenskih zdravnikov – občasno ali dlje časa na bolniškem dopustu, nismo mogli preveriti. NIJZ podatkov za lani še ni uspelo obdelati, za prejšnja leta pa ugotavlja, da se izgorelost med zaposlenim­i povečuje. A je bilo leta 2019 zaradi izgorelost­i na bolniškem dopustu »le« 1040 zaposlenih, kar v celotnih vzrokih za bolniško odsotnost ni veliko. Izgorelost se skriva tudi v psihiatrič­nih diagnozah, saj gre velikokrat za preplet izgorelost­i in depresije ter tudi v diagnozi bolečin v križu ali bolečin celega telesa.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia